Noć muzeja u Riznici splitske katedrale

Riznica splitske katedrale priredila je u petak 27. siječnja poznatu manifestaciju "Noć muzeja" pod ovogodišnjim geslom "Muzeji su važni".

Kao i prethodnih godina Riznica je širom otvorila svoja vrata za sve zainteresirane posjetitelje kako bi zavirili u stalni postav najstarije hrvatske nadbiskupije. U palači Skočibučić Lukaris koja je sagrađena nad antičkim ostatcima posjetitelji su imali priliku proći kroz maleni vremeplov naše povijesti i vjerskog života. Uz katedralnu riznicu u ovom zimskom ugođaju jedinstvena je prilika bila popeti se na zvonik sv. Dujma i uživati u noćnim vizurama grada pod Marjanom, što su najhrabriji i učinili, a neki su potražili zaklon u krstionici sv. Ivana s pogledom na još jedno remek-djelo naše povijesti. Kroz stalni postav bilo je organizirano stručno vodstvo s kustosima Riznice, kojem se priključio velik broj zainteresiranih Splićana. Kao uspomenu na sinoćnji događaj svi su posjetitelji mogli ponijeti prigodne plakate, vodiče i straničnike za sebe i svoje najmilije.

Hrvatsko muzejsko društvo još od 2005. svaku godinu zaredom organizira spomenutu manifestaciju koja je prerasla u nacionalni projekt promicanja kulturnih sadržaja u našoj domovini. Aktivnosti koje u muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulturnog i umjetničkog djelovanja traju kroz cijelu godinu u jednoj noći se nastoje prezentirati široj javnosti, a oduvijek je glavni cilj bio što više osvijestiti posjetitelje da ono što čini jedan narod jest njegovo kulturno i povijesno nasljeđe i to je ono što nas razlikuje, ali i povezuje s ostalim nacijama.