Otvorena izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika Karin Grenc u Sinju

U svetištu Gospe Sinjske u Sinju u petak 3. veljače otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc.

U ime organizatora uz autoricu su govorili rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Izložbu je s likovnog aspekta analizirao povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, a glazbeni doprinos svečanosti dali su bas Božo Župić uz korepeticiju Marije Župić. Okupljenima se obratio i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, dok je zahvalne riječi uputio i izložbu otvorio domaćin gvardijan fra Marinko Vukman.

Mons. Antun Sente ml. i Tanja Baran govorili su o gotovo 15 godina putovanja izložbe od Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima gdje svake godine krajem svibnja započne hod, do prezentacije umjetnina s likovima hrvatskih duhovnih velikana tijekom godine dalje diljem domovine. Tako je izložba Karin Grenc već nadahnjivala portretima hrvatskih duhovnih velikana publiku u gotovo 15 hrvatskih gradova, a baš je s njenom izložbom projekt prvi put stigao u Sinj. Autorica je iskazala zadovoljstvo što su njeni umjetnički doživljaji hrvatskih svetaca obišli više hrvatskih sredina, ali je istaknula da joj je iznimna radost što ih napokon može pokazati u svojoj rodnoj sredini. Predstavila se kao izrazita štovateljica Gospe Sinjske kojoj redovito i više puta tijekom godine hodočasti pješice iz Splita. Domaći gradonačelnik Miro Bulj istaknuo je da su hrvatski sveci i blaženici u temeljima vjere u Hrvata, simbol kršćanstva, predstavio je više sinjskih vjerničkih simbola, a govorio je i o dobroj suradnji gradske uprave i braće franjevaca. Otvarajući izložbu gvardijan fra Marinko Vukman zahvalio je svim sudionicima na obogaćenju sadržaja u sinjskom svetištu te brojnoj publici na odazivu. Najavio je i daljnje bogate programe u svetištu Gospe Sinjske, a na osobit je način apostrofirao autoricu Karin Grenc kao stalnu štovateljicu i podupirateljicu sadržaja koje priređuju sinjski franjevci.

Prije izložbe misno slavlje u svetištu predvodio je mons. Antun Sente, uz koncelebraciju franjevaca iz svetišta te ostalih svećenika. Glazbeno je misu animirao zbor mladih, a nakon mise brojni su okupljeni vjernici pristupili obredu blagoslova grla.

Organizatori su istaknuli da se hod s izložbenim ciklusom nastavlja pa da će aktualna izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika koja je prvi put postavljena lani zadarske akademske umjetnice Iris Mihatov Miočić biti otvorena 18. veljače u dominikanskom samostanu na Peščenici u Zagrebu te da će time svečano biti spomenuta 700. obljetnica smrti najstarijega hrvatskog blaženika zagrebačkog biskupa i dominikanca Augustina Kažotića kojemu je posvećena župa i samostan na Peščenici.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...