Blagoslovljen studentski dom u Splitu

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, blagoslovio je u ponedjeljak, 14. listopada, novu zgradu studentskog doma i studentskog centra u sklopu Sveučilišnog kampusa u Splitu.

"Zaživio je jedan važan sadržaj u našem gradu i dostojno je da ga se obilježi na ovaj način, da Gospodin u ovim prostorijama ne bude stranac nego domaćin", kazao je nadbiskup Barišić. Blagoslovu su, uz studente, nazočili i ravnateljica Studentskog centra Gordana Raos, rektor Splitskog sveučilišta dr. Ivan Pavić i nekoliko sveučilišnih profesora i dekana, arhitekt Emil Šverko i povjerenik Ureda za pastoral mladih don Mihael Prović, a program je pjesmom popratio VIS "Dominik".




Nadbiskup je studentima ukazao na to da, iako su privremeno otišli iz svojih obiteljskih domova, njihovi roditelji i dalje bdiju nad njima i brinu se, ne možda toliko u dimenziji učenja i polaganja ispita već da uspiju u životu, da postanu ljudi. Kazao je i kako će za vrijeme studija razvijati brojne odnose te da se ne smiju zarobiti u individualizam, sebičnost i zatvorenost, nego imati razumijevanja, pažnju i ljubav jedni za druge, jer je to temelj zajedništva i zdravog života."Volio bi da molite svaki dan, ujutro i navečer. Ne zaboravite na odnos s Gospodinom. Neka vaše srce bude dom za Njega, neka vam bude prijatelj, onaj koji s vama živi vaš život. Neka ovaj blagoslov svakoga od nas učini živim i pokretnim blagoslovom u ovim prostorijama, na fakultetima, u našim obiteljima, Splitu i domovini".
Okupljenima se obratio i don Mihael Prović koji je izrazio nadu da će po blagoslovu sići sila Duha Svetoga i da će dom postati produžetak topline i ljubavi koju su imali u svojim obiteljima. "Neka vam ovaj dom omogući da kroz svoj rad i studiranje formirate sebe kao dobre osobe i profesionalce u onim pozivima za koja se školujete", kazao je povjerenik za mlade i studentima najavio niz događanja koji će im biti korisni za duhovni napredak.
Ravnateljica SC-a i domaćin svečanosti, Gordana Raos istaknula je kako studenti već danima svojim smijehom i žamorom pune sve prostorije doma, no još se uvijek osjeća praznina koju će ispuniti blagoslov. "Želim da naš dom bude dio božanske prisutnosti. Potrudili smo se puno oko fizičke i zemaljske zaštite naših studenata, zaposlili smo zaštitare i stavili nadzorne kamere. Međutim nedostajala je nebeska zaštita koji smo večerašnjim blagoslovom zazvali. Sigurna sam da će naši studenti od večeras moći ljepše i mirnije spavati".
Inače, nova zgrada studentskog doma i studentskog centra nakon četiri godine gradnje otvorena je u svibnju ove godine, a prije dvadesetak dana u nju su uselili studenti. Kompleks od preko 20 tisuća četvornih metara sadrži više od 600 novih kreveta te pet apartmana i šest soba za invalide. Kako iz godine u godinu raste broj studenata Splitskog sveučilišta, raste i potreba za većim prostornim kapacitetom, ali i opširnijom ponudom sadržaja za studente. Nova zgrada velikim dijelom rješava oba problema. Broj raspoloživih smještajnih jedinica je udvostručen, a novi prostori omogućili su i kvalitetniju realizaciju niza popratnih sadržaja poput trgovine, banke, ljekarne, papirnicu, nekoliko dvorana, među kojima je i dvorana za duhovne aktivnosti "Blaženi Ivan Merz" te urede Studentskog centra.