Misa zahvalnica za kraj školske godine u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu

U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u petak 30. lipnja, slavljena je misa zahvalnica za učenike i djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, povodom završetka školske godine 2016./2017. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u suslavlju s ravnateljem Gimnazije don Josipom Dukićem, ravnateljem Sjemeništa don Jurom Bjelišem, odgojiteljima i profesorima.

Na početku slavlja nadbiskup je zahvalio ravnatelju, svim profesorima, odgojiteljima i roditeljima za sve što su učinili kako bi učenici uspješno priveli ovu školsku godinu kraju, a učenicima što su svoju mladost i talente utkali u život ove škole. Rekao je da su se okupili, ne samo da bi dobili svoje svjedodžbe, već i da zahvale Gospodinu za sve što su proživjeli, osobno i zajedno, u školskoj godini koja je iza njih.

Osvrćući se na evanđelje dana u kojem Isus ozdravlja gubavca, nadbiskup je pojasnio koliko je guba u to vrijeme bila opasna, zarazna i neizlječiva te koliko su oboljeli bili odbačeni i izolirani od društva. Kazao je kako danas tjelesne gube nema, a ako se i pojavi izlječiva je, no kako je naš svijet prepun drugih oblika gube – bolesti duha i društva. „Vi ste odabrali upravo ovu našu školu, katoličku, da dobijete klasično obrazovanje, ali i da vas vaši učitelji i odgajatelji usmjere ka dobru, ka prihvaćanju moralnih načela koje proizlaze iz Evanđelja. Stoga upravo vi morate biti svjedoci Kristove ljubavi u svakodnevnom životu. Ne smijemo druge odbacivati poput gubavaca, već ih u ljubavi prihvatiti. Ocjene su bitne, no vaše svjedočanstvo je važnije“. Usmjerio ih je ka Kristu, koji je prišao gubavcu i izliječio ga, te im naglasio kako ih samo on može izliječiti od njihovih padova i briga te kako jedino uz njegovu pomoć mogu prihvatiti druge koje su iz bilo kojeg razloga izolirali.

Nakon misnoga slavlja koje je završilo himnom „Tebe Boga hvalimo“, program je nastavljen u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa gdje su maturantima podijeljene diplome, a najboljim učenicima posebne nagrade. Prigodnu riječ, u ime maturanata, izrekao je Benjamin Daniel Vrdoljak koji je mons. Barišiću zahvalio na poticajnim riječima, a roditeljima, profesorima i odgojiteljima na svom prenesenom znanju, strpljenju i ljubavi.

„Bog vas je, draga mladosti, preko vaših roditelja, profesora i odgojitelja darivao svojim milostima, baš kao što je i nas učinio bogatijima preko vas. Ponosni smo na sve vas i vaša nastojanja. Maturantima u ime svih djelatnika čestitam te želim puno uspjeha i obilje Božjeg blagoslova u daljnjem obrazovanju“, rekao je ravnatelj don Josip Dukić.

Nadbiskup Barišić prisjetio se svojih školskih dana u ovoj Gimnaziji te je napomenuo da je prošle godine sa svojim kolegama proslavio 50 godina mature, koja je tada 1966. godine bila prva matura poslije ponovnog otvaranja Gimnazije. Školi je zaželio još puno novih generacija, a svim đacima, osobito maturantima, puno uspjeha, uz nadu da će im ova godina biti korak naprijed u njihovu cjelovitom ljudskom rastu.

Misu i svečanost u dvorani pjesmom je uzveličao zbor Gimnazije pod ravnanjem č.s. Lidije Matijević.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...
U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu u srijedu 21. veljače održan je drugi ovogodišnji susret Hrvatskoga nadzemlja o ...
Ciklus Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nastavljen je u subotu, 17. ...
„Ljubav" je bila tema petog u nizu susreta pod nazivom „Treći petak u Imotskom“ održanog u 16. veljače u dvorani ...
U četvrtak, 15. veljače, započeo je prvi susret ciklusa pod nazivom "Četvrtak za dušu" u organizaciji Ureda za Pastoral ...
U mjesnom bratstvu Frame Gospe Sinjske u nedjelju 4. veljače, održano je slavlje primanja i obećanja. Misno slavlje ...