Misa za početak akademske godine 2017./18. na splitskom Kampusu

Više stotina splitskih studenata okupilo se u petak, 13. listopada u velikoj sportskoj dvorani Studentskoga doma Dr. Franjo Tuđman na Kampusu u Splitu, kako bi primili Božji blagoslov i zazvali Duha Svetoga za uspješan početak nove akademske godine 2017./2018. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u koncelebraciji s povjerenikom za mlade dr. don Mihaelom Provićem, v.d. dekanom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu prof. dr. fra Anđelkom Domazetom i fra Marinom Karačićem, koji na Kampusu od 13. do 15. listopada predvodi duhovnu obnovu. Slavlje je pjesmom uzveličao zbor mladih “Mihovil” sa splitskog Kamena.

Nakon što je pozdravio svećenike, predstavnike županijskih i gradskih vlasti, rektora, dekane, profesore, sve djelatnike Sveučilišta u Splitu i studente, studentske udruge i volontere „72 sata bez kompromisa“, nadbiskup je kazao kako u njima vidi novu snagu naše domovine te je izrazio nadu da će im ova akademska godina završiti „happyendom“.

U svojoj je propovijedi progovorio o nadi i zajedništvu, o duhovnoj i intelektualnoj izgradnji, o jedinstvu u različitosti. U surječju Pavlove poslanice Galaćanima nadbiskup je govorio o čovjekovoj pravednosti zbog vjere, a ne zbog djela propisanih Zakonom. Pavao se čudio Galaćanima što su toliko bezumni da vjeruju kako mogu u potpunosti izvršiti svoju službu Bogu vršeći djela propisana Zakonom, iako su mu počeli služiti primivši Duh na temelju vjere. Bogu je važno da netko s vjerom primi ono što čuje, poput Abrahama, koji je povjerovao Jahvi, a on ga je zbog toga učinio pravednim. „Zakon je okvir, a vjera nas otvara razgovoru s Gospodinom“, naglasio je nadbiskup Barišić potaknuvši nazočne na djelovanje iznad Zakona, djelovanje u vjeri, ljubavi, prijateljstvu i uzajamnom razumijevanju. Za to je potrebno, nastavio je nadbiskup, biti iskren prema sebi, Bogu i drugima. Upozorio ih je da ne upadnu u opasnost - koja se u zadnje vrijeme često nameće - proglašavanja dobrim onoga što je zlo ili zlim ono što je dobro. Pozvao ih je da ne dopuste Sotoni (grč. „diabolo“ - onaj koji razdvaja, dijeli) da ih svađa i dijeli nego da uz pomoć Duha Svetoga djeluju zajedno u miru kako bi bili simbol (grč. symballein = "baciti zajedno", "staviti zajedno") Božje povezanosti. Poželio im je da budu sadnice blagoslova za bolju budućnost Lijepe naše koju volimo i želimo izgrađivati.

U ime organizatora, Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, pred kraj misnoga slavlja okupljenima se obratio predstojnik Ureda dr. Prović, a potom i splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović. Poželjela je mladima da budu izvrsni kao studenti ali i dobri kao ljudi, kako bi bili kvasac ovome društvu. Budući da u splitskom Kampusu borave studenti iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire, riječ dobrodošlice nazočnima uputio je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Pozvao je mlade da ne nasjedaju na medijske priče i priče političara koji im vele da će im bolje biti izvan Lijepe naše nego da slušaju dobro koje je u njima i grade zajedno našu domovinu. Riječ pozdrava uputio je i ravnatelj Studentskog centra u Splitu gospodin Stanco Dell' Orco izrazivši nadu da su studenti zadovoljni uvjetima u Domu. Na kraju se nazočnima obratio i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimun Anđelinović koji je naglasio da želi da studenti splitskoga Sveučilišta budu najbolji, intelektualno, duhovno, sportski, kulturno izobraženi a uvjete za to imaju. Ponosan je na sve što studenti čine na intelektualnom, humanitarnom i društvenom planu. Na kraju svoga pozdrava osvrnuo se na duhovnu obnovu posvjedočivši studentima: „Meni je vjera srce moje duše. Želim da ova duhovna obnova bude srce vašega života u Kampusu, da bude pokretač stvaranja zajedničke akademske obitelji i da budete ponosni što ste studenti splitskoga Sveučilišta“. Nakon misnoga slavlja održano je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Korizmena duhovna obnova studenata laika KBF-a u Splitu održana je 14. ožujka u crkvi i samostanu Sv. Franje u ...
Kao i proteklih godina tradicionalno na 4. korizmenu nedjelju, 11. ožujka, održan je Križni put mladih Imotske krajine.
U sklopu proslave Dana grada Kaštela u nedjelju, 4. ožujka, u prepunoj Gradskoj dvorani u Kaštel Starom održan je ...
  Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, u suradnji s Hokej klubom „Spartanac Split“ pod ...
Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije raspisuje natječaj za Sudamja fest 2018. U organizaciji Ureda ...
Mladi Hrvatskog nadzemlja su u srijedu 21. veljače održali svoj, za ovaj mjesec već tradicionalni, susret pod nazivom ...
Prošloga tjedna mladi iz Hrvatskog nadzemlja odazvali su se akciji kuhanja za beskućnike u splitskoj udruzi Most.
Prigodnom svečanošću u petak 9. veljače, mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda iz župe sv. Luke u Podbablju ...