„Evo sad ću“ – Održan prvi susret mladih grada Splita ove akademske godine

Hrvatsko nadzemlje je u srijedu, 18. listopada u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu nakon ljetne stanke održalo svoj prvi susret ove akademske godine okupivši mnoštvo mladih grada Splita i okolice. Za temu ovog susreta odabrana je lijenost, a kao gosti predavači koji su progovorili o njoj pozvani su gospođa Matija Šitum, dugogodišnja ravnateljica OŠ „Žrnovnica“ te don Ante Rako, crkveni sudac Splitsko-makarske nadbiskupije.

Predavači su sadržajno, ali mladima pristupačno obradili problematiku lijenosti. Svaki od njih je dao svoju definiciju i viđenje lijenosti, potkrijepljeno primjerima iz vlastite struke. Gospođa Matija Šitum je tako, poučena iskustvom rada s djecom i mladima, istaknula da lijenost kod njih često „izlazi iz kuće“ odnosno kućnog odgoja. Veći problem su, naime, možda sami roditelji koji djeci daju loš primjer i inspiraciju za nerad i besposličarenje.

Don Ante Rako s druge strane progovorio je o lijenosti koja proizlazi iz nebrige; nebrige za stvarima koje nam sačinjavaju život i koje bi nam trebale donositi radosne plodove. Navodi stoga i misao sv. Tome Akvinskog koji kaže: "Lijenost nije nerad, lijenost je 'ne radost'! "

Lijeni su, dakle, ljudi koji ne mogu pronaći sreću, radost u Bogu i istini. Lijenost nastaje ako nismo ispunjeni onim što radimo. Don Ante je istaknuo uz to kako lijenost za razliku od drugih smrtnih grijeha nema odgovor u krepostima, već u pozivu. Trebamo zato otkriti što smo pozvani živjeti, znati pronaći granicu onoga na što nas je Bog pozvao i u tom dijalogu s Bogom uživati u plodovima svoga rada: jer uživanje u plodovima rada jest u konačnici zapravo odmor. U svom je izlaganju upozorio, također, kako je upravo Sotona onaj koji nas potiče i nagovara na grijeh lijenosti, a sam nikad ne prestaje raditi, raditi protiv nas. A svaki smrtni grijeh pa tako i lijenost vodi u pakao ako se ne ispovijedi ili bar ne pokaje za njega na smrtnom času.

Gosti predavači su u sklopu svog predavanja spremno odgovorili i na brojna pitanja koja su pristigla sa strane publike u dvorani. Jedno od njih bilo je kako pobijediti lijenost i nedostatak volje, na koje je gospođa Matija Šitum dala vrlo jednostavan recept - neophodno je potražiti motive i ciljeve koji će nas ispuniti, korak po korak, aktivnost po aktivnost, a u svakoj odabranoj aktivnosti je neka radost uvijek prisutna. Navela je također činjenicu kako se najveći talenti gube upravo u neradu - svakako dobra motivacija svim okupljenima za nekakav preokret!

Nadzemljaši su, također, bili vrijedni i kreativni u svom radu i pripremi za protekli susret pa su tako svoju filmsku kolekciju obogatili humorističnim filmićem "Lino selo". Uz filmić, snimili su i intervju s predsjednicom splitske zajednice Crnogoraca Natašom Grahovac koja je susretljivo progovorila o njihovim običajima i zanimljivim anegdotama koje im se često pripisuju. Susret je svojim glazbenim izričajem obogatio glazbeni sastav mladih „Znak pobjede“ iz župe Košute.

Na samom kraju iznesene su zanimljivosti za tekući mjesec sa strane voditelja te je sve okupljene s nekoliko prigodnih riječi pozdravio don Mihael Prović, povjerenik za pastoral mladih naše nadbiskupije. Susret je, kao i uvijek, zaključen tematskom meditacijom. Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 15. studenoga uz osvrt na temu o rodnoj ideologiji i Željku Markić kao gosta predavača.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...
U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu u srijedu 21. veljače održan je drugi ovogodišnji susret Hrvatskoga nadzemlja o ...
Ciklus Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nastavljen je u subotu, 17. ...
„Ljubav" je bila tema petog u nizu susreta pod nazivom „Treći petak u Imotskom“ održanog u 16. veljače u dvorani ...
U četvrtak, 15. veljače, započeo je prvi susret ciklusa pod nazivom "Četvrtak za dušu" u organizaciji Ureda za Pastoral ...
U mjesnom bratstvu Frame Gospe Sinjske u nedjelju 4. veljače, održano je slavlje primanja i obećanja. Misno slavlje ...