Posljednji susret Hrvatskog nadzemlja - u ovoj crkvenoj godini

Hrvatsko nadzemlje održalo je u srijedu 21. studenoga svoj posljednji susret u ovoj crkvenoj godini. Mladi entuzijasti za najavu tribine upotrijebili su naslov „Zadnji susret nadzemlja“ i njime isprovocirali popriličnu pomutnju među mladima grada Splita, ali i šire.

Cilj je međutim bio posvijestiti vještu taktiku manipulacije medija koji iz konteksta jako često ili gotovo uvijek izvlače bombastične naslove koji u javnosti izazovu pogrešna poimanja i netočne zaključke. Tema susreta su, naime, bili upravo mediji kao glavna pokretačka snaga današnjice. Njihovu problematiku stručno je razradio i mladima prenio gost predavač fra Mario Knezović.

Opisao je medije kao sredstvo kontrole čovjekova života. Čovjek želi i ima potrebu život preuzeti u svoje ruke i koliko god mislio da je u tome uspio, u današnjem svijetu ni svjestan nije koliko je zapravo kontroliran i sputan. Onaj tko kontrolira medije, kontrolira i nacije, kontrolira čovjeka. Usto, današnji mediji, nažalost, robuju novcu, a time ujedno i moći. Temelj njihove kontrole počiva na neistini i manipulaciji koje donose novac i moć. To su bolesti medija koje su široko metastazirale i koje truju čovječanstvo. Istina danas nikoga ne zanima, nije primamljiva i samim time – medijima donosi bankrot. Mediji bi kao sredstvo komunikacije čovjeku trebali ponuditi informacije, obrazovanje i zabavu, no u današnjem svijetu od tih medijskih dužnosti preostala je samo zabava; jeftina zabava kojom se hrani čovjek kako bi se sakrio iza tuđih grešaka, iza tuđih padova i njima obmanjio i zaboravio svoje.

Jesu li mediji u suštini potpuno negativno sredstvo ili se ipak mogu iskoristiti u dobre svrhe i što Crkva kaže o njima, fra Mario je također potkrijepio brojnim činjenicama i obrazloženjima. Navodi kako je papa Pio XII. 1952. godine medije nazvao Božjim darovima. Crkva zaista otvara vrata medijima jer trebamo osluškivati znakove novog vremena i ulaziti u dijalog s društvom. Mediji su jako plodonosan izvor za širenje radosne vijesti i svi se trebamo odvažiti i priključiti tome, ne samo konzumirati medije, nego biti i njeni proizvođači! Fra Mario pozvao je mlade da budu istinoljubivi i dobri, da se trude doći do dobrih sadržaja ne zastajući na onim lakima koji nam svima najprije iskoče na naslovnicama. Nužno je naučiti upravljati medijima, a ne dopustiti da oni upravljaju nama! Fra Mariju je mlada publika tijekom večeri uputila još mnogobrojna pitanja na koja je spremno i strpljivo odgovorio.

Nadzemljaši su i za ovaj susret vrijedno radili i tako iz svoje filmske industrije iznjedrili nova tri filma koja su se pozabavila problematikom medija: „Žderanje“, „Autokorekcija“ i „Dnevnik minus“. Kao i svi njihovi uradci, bit će uskoro dostupni na njihovu youtube kanalu.

Glazbeno je susret animirao VIS „Darovi duha“ iz župe sv. Dominika. Na samom završetku susreta iznesene su kratke obavijesti o aktualnim događanjima unutar pastorala mladih i pojedinih vjerskih zajednica mladih u Splitu te je prigodnom meditacijom odana počast gradu heroju Vukovaru povodom nedavne obljetnice njegova pada.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 19. prosinca na temu glazbe.