Treća Nacionalna skupština marijanske vinkovske mladeži u Splitu

U samostanu svetog Vinka u Splitu, 9. veljače, održana je treća Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži – Hrvatska s predstavnicima područnih zajednica i sestrama koje ih prate. Na skupštini je sudjelovalo pet područnih zajednica: Zadar, Rijeka, Split, Kistanje i Zagreb, te predstavnici MVM-a Livno.

Skupštinom je predsjedala Petra Štokić, dosadašnja predsjednica MVM-a Hrvatska, a bila je prisutna i s. Blaženka Delonga, sestra savjetnica. Sudionici su počašćeni i prisutnošću vrhovne poglavarice, časne majke Miroslave Bradica, koja je trenutno u vizitaciji Provincije Navještenja Gospodinova.

Susret je započeo molitvom i pozdravima. Zatim su se kroz razgovor, napomene, prijedloge i zahtjeve odradile točke dnevnog reda: osvrt na odobrenje Nacionalnog statuta, izvješća područnih predsjednika o radu svih MVM zajednica, izbor novih članova Nacionalnog vijeća, izrada Nacionalnog godišnjeg plana za naredne dvije godine i zaključci radnog dijela skupštine. Zadatak koji slijedi jest prevođenje teksta odobrenog Nacionalnog statuta s engleskog na hrvatski jezik. Za nove članove Nacionalnog vijeća izabrani su: Mateo Hrgović, predsjednik; Ena Klepić, potpredsjednica; Stanislava Ćibarić, tajnica; Marcijan Cirimotić, blagajnik. Za novu sestru savjetnicu predložena je s. M. Elizabeta Glasnović.

Svaka je zajednica posvjedočila svoje djelovanje u duhu vinkovske karizme, ali i povezanost s ostalim zajednicama koje ih okružuju (župska zajednica, Franjevačka mladež, Udruga sv. Vinka, SKAC). Široko je polje rada svake područne zajednice i nastoji se prema godišnjem planu stvoriti jača povezanost i na nacionalnoj razini, a također i u suradnji s ocima lazaristima koji djeluju u Hrvatskoj. Marijanska vinkovska mladež u Hrvatskoj broji oko sto šezdeset članova u pet područnih zajednica.

Daljnji planovi su u doradi i tek će biti dogovoreni na idućem sastanku Nacionalnoga vijeća MVM. Od očekivanih događaja mogu se najaviti izrada majici s logom MVM-a Hrvatska, kao i himna koja će uskoro biti uglazbljena. Zatim, očekuju se i medaljice iz glavne područne zajednice u Madridu koje će biti dodijeljene svim članovima MVM-a. Planira se i godišnja duhovna obnova za sve članove MVM-a.