Obilježen dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak, 16. svibnja, proslavio svoj dan i dvadesetu godinu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici. Tom je prigodom Fakultet dodijelio svjedodžbe, diplome i nagrade studentima te povelje zahvalnosti umirovljenim i istaknutim profesorima Fakulteta.

Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu predvodio veliki vicekancelar KBF-a, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. U koncelebraciji su bili zamjenik dekana KBF-a i prodekan za nastavu doc. dr. sc. Ante Akrap, prodekan za znanost prof. dr. sc. Mladen Parlov, profesori i drugi svećenici.

Čestitajući svim djelatnicima i studentima dan Fakulteta te pozdravivši sve nazočne goste, fra Mrše je u homiliji istaknuo kako nas Isus u današnjem evanđelju poziva na međusobno služenje i suradnju. „Na početku svoga javnoga djelovanja, Isus poziva apostole. Isus nije želio raditi sam, nego od svih svojih učenika traži zajedničko sudjelovanje u nastavku njegova poslanja“. Osvrćući se na ljudske grijehe i pogreške, naglasio je kako je Isusova logika suprotna logici ovoga svijeta, jer Isus bez obzira na sve ljudske slabosti čovjeku oprašta i pokazuje mu svoju ljubav. „Puno je primjera zbunjenosti samih apostola. Zatajili su Isusa, nisu mu vjerovali, nisu u srcu razumijeli njegova djela ljubavi i milosrđa. No, bez obzira na sve navedeno, Isus ih je i dalje ljubio, oprašatao im je i poticao ih je na međusobno opraštanje“. Istaknuvši kako je Isus došao služiti svim ljudima, potaknuo je prisutne studente i profesore da kroz svoj rad, svatko na svom području, pošteno i iskreno služe Crkvi kako bi mogli autentično nastaviti Isusovo poslanje.

Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je svečani akademski čin u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Zamjenik dekana Fakulteta doc. dr. sc. Akrap uputio je dobrodošlicu svima nazočnima, osobito velikom vicekancelaru KBF-a fra Marku Mrši, prorektoru za nastavu Sveučilišta u Splitu izv. prof. dr. sc. Goranu Kardumu, prorektoru za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala Sveučilišta u Splitu izv. prof. dr. sc. Željku Radiću, ravnatelju Centralnog bogoslovnog sjemeništa mr. sc. Juri Bjelišu, ravnatelju Nadbiskupskog sjemeništa doc. dr. sc. Edvardu Pundi, nazočnim dekanima, prodekanima i drugim predstavnicima splitskih fakulteta i ostalih visokih učilišta, predstavnicima grada i županije, predstavnicima znanstvenih i kulturnih ustanova te nastavnicima, studentima i osoblju Fakulteta.

Sve nazočne pozdravio je i veliki vicekancelar KBF-a, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, koji je poželio da Isus Krist i dalje bude u središtu KBF-a. „Želim da naš fakultet i dalje ustraje u traženju Istine. Isus Krist je put, istina i život, te kao takav idealan smjer za svakoga čovjeka. Pred Istinom treba stati. Ona otvara dubine bića i kao takva može oslobađati i mijenjati čovjeka“. Svim profesorima, djelatnicima i studentima čestitao je njihov Dan. Čestitkama se pridružio i prodekan za nastavu splitskog Sveučilišta, dr. Kardum, koji je istaknuo posebnu ulogu KBF-a u promicanju humanističkih vrijednosti.

Zamjenik dekana, fra Ante Akrap, iznio je izvješće o radu Fakulteta od prošlogodišnje proslave dana Fakulteta. Na Fakultetu je u tri dodiplomska/diplomska studijska programa, Integrirani filozofsko-teološki, Preddiplomski teološko-katehetski, Diplomski teološko-katehetski studij, u ovoj akademskoj godini, 2018./2019., upisano 219 redovitih studenata. Na dva poslijediplomska studijska programa upisano je 25 redovitih studenata. Potom je predstavio mjere poduzete u svrhu upravljanja i osiguravanja kvalitete Fakulteta. Govorio je o studentima i njihovim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, nastavnicima i njihovoj djelatnosti, znanstvenoj i stručnoj djelatnosti Fakulteta, mobilnosti i međunarodnoj suradnji te o resursima: stručnim službama, prostoru, opremi i financijama. Nakon izvješća, diplome i svjedodžbe dobilo je 35 studenata/studentica te su time postali prvostupnici/prvostupnice katehetike, magistri/magistre katehetike i magistri/magistre teologije. U doktoricu humanističkih znanosti, iz polja teologije, grana fundamentalne teologije promovirana je Silvana Burilović Crnov. Ovo je četvrti promovirani doktorat znanosti s poslijediplomskih sveučilišnih doktorskih studija KBF-a u Splitu, i treći u specijalizaciji Kršćanstvo i suvremena kultura.

Prigodom Dana Fakulteta, prema Pravilniku KBF-a u Splitu, Fakultet dodjeljuje priznanja, nagrade i zahvalnice studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju. Prva nagrada se dodjeljuje s. Katarini Zrno, koja je akademske godine 2017./2018. odslušala cjeloviti program druge godine Integriranoga filozofsko-teološkog studija s prosječnom ocjenom 4,88. Druga nagrada se dodjeljuje Luciji Sinovčić, koja je akademske godine 2017./2018. odslušala cjeloviti program treće godine Preddiplomskoga teološko-katehetskog studija s prosječnom ocjenom 4,41. Treća nagrada se dodjeljuje Mili Jermelić, koja je akademske godine 2017./2018. odslušala cjeloviti program prve godine Diplomskoga teološko-katehetskog studija s prosječnom ocjenom 4, 94. Četvrta nagrada dodjeljuje se Mateji Ćaleti za najbolji seminarski rad. Rad je izradila pod vodstvom mr.sc. Ante Rake, a naslov mu je „Naravne nesposobnosti osobe psihološkoga reda za sklapanje ženidbe i kršćanska ženidba kao životni poziv“. Peta nagrada se dodjeljuje s. Marini Fuštar, koja je završila Diplomski teološko-katehetski studij s prosječnom ocjenom izvrstan (4, 74). Za izuzetno zalaganje iz reda nastavnika nagrađen je prof. dr. sc. Ante Mateljan, a iz reda nenastavnog osoblja nagrada je uručena tajnici fakulteta s. Maneti Jaki Mijoč.

Povelja zahvalnosti dodijeljena je prof. emeritusu dr. sc. Luki Tomaševiću prigodom odlaska u mirovinu, kao znak priznanja i zahvale za dugogodišnji trud koji je uložio u život akademske zajednice kojoj je pripadao.

Akademski čin uzveličao je pjevanjem mješoviti zbor fakulteta pod ravnanjem mo. don Ivana Urlića, a voditeljica programa bila je Tea Kuzek.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...