Misa zaziva Duha Svetoga za početak nove akademske godine na splitskom Kampusu

Više od 500 studenata okupilo se, u ponedjeljak 28. listopada, u velikoj sportskoj dvorani Studentskoga doma dr. Franjo Tuđman na Kampusu u Splitu kako bi zazvali Duha Svetoga za uspješan početak nove akademske godine. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. don Mihael Prović, dekan KBF – a dr. sc. don Mladen Parlov, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Jure Bjeliš i predvoditelj trodnevne duhovne obnove na Kampusu dr. sc. fra Mario Knezović. Slavlje je posluživanjem oltarskog stola uveličao Nadbiskupov tajnik đakon don Nikola Šakić, a liturgijsko pjevanje animirao je Komorni zbor bogoslova CBS – a pod ravnanjem mo. don Ivana Urlića.

Pozdravljajući svećenike, predstavnike županijskih i gradskih vlasti, rektora, dekane, profesore, sve djelatnike Sveučilišta u Splitu i studente, Nadbiskup je svima zaželio uspješnu akademsku godinu, potaknuvši ih na suradnju s Duhom životvornim koji je jedini autentični kreator životnog uspjeha. U prigodnoj homiliji je govorio o potrebi zaštite čovjekova dostojanstva koje je ugroženo na mnogbrojnim razinama. „Danas često slušamo kako je potrebno zaštiti biljne i životinjske vrste koje su ugrožene od strane čovjekove želje za profitom. I naravno da kao sustvoritelji stvorenoga svijeta trebamo brinuti za ugrožene vrste koje nas okružuju. No, nažalost danas je ugrožen i čovjek. Ugrožen je na ekonomskoj, ekološkoj i ideološkoj razini. Čovjek se najviše degradira ukoliko je sveden samo na tjelesnu razinu. Često se zaboravlja kako su duh i duša čovjekove dimenzije te kako čovjekovoj stvarnosti pripada razum po kojem je različit od ostalog stvorenog svijeta, te slobodna volja. Sveti Pavao nam u poslanici Rimljanima govori kako nismo dužnici tijela, a sami smo svjesni činjenice da nas život po tijelu dovodi do osobne degradacije. Degradiramo se kroz zlo, nepravdu, kriminal i ljubomoru, a nismo zbog toga stvoreni. Stvoreni smo na sliku Božju, kao osobe s dostojanstvom i puninom“, ustvrdio je mons. Barišić.

Naglasio je kako je čovjeku po Isus Kristu ponuđeno spasenje, rekavši: „Nije se lako oduprijeti svim izazovima koje čovjek ima pred sobom. Bez obzira na sve opasnosti ovoga svijeta čovjek nije promašen projekt, jer ga uz sve greške prati Gospodin Isus Krist. On nam daruje svoga Duha koji nas želi dovesti do životne punine vraćajući nam izvorno dostojanstvo. Njegova ljubav koja je razlivena u našim srcima želi nas zaštiti od osobne i društvene degradacije“.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, istaknuo je kako na naše živote Krist uvijek gleda duhovnim očima. „U sinagogu ulazi bolesna pogrbljena žena. Žena koja je bila bolesna 18 godina nije bila lijepa ni poželjna u društvu te na nju nitko ne obraća pažnju. Isus je gleda očima punim ljubavi, ozdravlja je od njezina jada i pogrbljenosti te je stavlja u središte događaja vraćajući joj na taj način dostojanstvo. Gospodin ozdravlja pogrbljenu ženu u subotu te nam na taj način želi pokazati kako sa iskrivljenom slikom Boga postoji opasnost od zaborava čovjeka. On ne prihvaća religioznost bez duhovnosti, upućujući nas na čovjeka u potrebi koji je slava Božja“, rekao je Nadbiskup dodajući kako Bog nije stvorio čovjeka da gleda u zemlju, nego kako bi pogled usmjerio prema nebu. „Ženu u sinagogi je umorio teret života i bolesti te je zbog toga bila pogrbljena. Nas danas pogrbljuje grijeh koji činimo prema Bogu i ljudima. Ne dopustimo da nam se životi svedu na tjelesnu razinu, nego otvorimo svoja srca Duhu koji nas želi uvesti u puninu ljubavi Božje“, nastavio je mons. Barišić.

Zaključujući, zaželio je studentima cjelovit rast u dimenziji kršćanskog dostojanstva „kako bi njihovo studiranje bilo prožeto Duhom istine, pravednosti i ljubavi prema zajednici u kojoj djeluju“.

Na kraju euharistijskog slavlja predstojnik Ureda za pastoral mladih dr. sc. don Mihael Prović zahvalio je Ocu nadbiskupu na praćenju akademske zajednice te na ohrabrujućim i pastirskim riječima. Pozdravljajući rektora, župana, predstavnika gradske vlasti, saborske zastupnike te profesore i studente Sveučilišta u Splitu upozorio je na važnost molitve u osobnom životu. „Ne trebamo se bojati svjedočiti svoju vjeru bez obzira na društveni položaj na kojem se nalazimo“, dodao je.

Poticajnim riječima, uspješan početak nove akademske godine studentima su poželjeli i pročelnik za društvene djelatnosti grada Splita Mate Omazić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić.

Prije euharistijskog slavlja započela je trodnevna duhovna obnova na Kampusu pod nazivom „Jednom se živi! Tko preživi pričat će“ u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Studentskog centara i Sveučilišta u Splitu. Obnovu predvodi fra Mario Knezović.

U predavanju prvog dana, fra Mario je studente potaknuo na suradnju s Isusom Kristom, naglasivši: „Isusu Kristu trebamo dopustiti slaganje našega života. Nemojte se bojati biti vjernici i to propovijedati, budite ljudi koji donose odluke te oblikujte društvo autentičnim kršćanskim vrijednostima“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...