Održan susret SKAC - ovog projekta 2=1 na temu „Obreda vjenčanja“

U franjevačkom Klerikatu o. fra Ante Antića, u utorak 7. siječnja, održan je novi, ujedno prvi ovogodišnji susret projekta 2=1 u organizaciji Studentskog katoličkog centra, SKAC Split. Susret pod nazivom „Obred vjenčanja“ predvodio je fra Domagoj Volarević, profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Fra Domagoj ističe kako se sve u ljudskom životu sastoji od obreda. Kaže kako mnoge stvari koje svaki dan činimo u automatizmu života duboko su obredne stvari. „U obredu vjenčanja svakodnevno se govori o Božjoj veličini, ali i o veličini Božjeg stvorenja, muže i žene. Trebamo ulazeći u ovu temu naglasiti da se u pojedinim elementima liturgije dopušta improvizacija, ali naravno ne na bilo koji način“, napominje Volarević.

Osvrćući se na pojedini elemente sakramenta ženidbe kaže kako se elementi mogu prilagođavati zavisno od mjesta, vremena i običaja nekog naroda ili civilizacije. „Ne smije se 'zamračiti' sami čin tako da proslava Boga dođe u drugi plan. Proslava Boga je ipak na prvom mjestu“, rekao je fra Domagoj.

Objašnjavajući kaže kako je zajednički ulazak zaručnika u crkvu na samom sakramentu ženidbe osnivanje jedne nove obitelji. „Muž i žena kao ravnopravni dolaze te Bog posvećuje njihovu ljubav“, ističe te nadodaje da je vrlo popularan obred, obred pružanja prstenja, iako je puno važniji obred izricanja privole. „Upravo pružanje ruke znači otvoreno srce prema Bogu. Prsten u našoj kulturi je simbol vjernosti i simbol svih onih obećanja koje su partneri jedno drugom dali ispred Gospodina i koje traje cijeli život“, zaključuje profesor Volarević.

Nakon predavanja mladi su imali priliku poslušati svjedočanstvo Tomislava i Maje Živaljić. Bračni par Živaljić približio je mladima svoj život s Gospodinom u vjeri. Njihov vjerski život „raste“ iz dana u dan, u svakom životnom segmentu i svakoj situaciji koja se nađe ispred njih, zajedno s Njim, sa Spasiteljem. „Treba staviti Boga na prvo mjesto u svome životu, jer kad stavite Boga na prvo mjesto sve ostalo će doći na svoje mjesto. Izuzetno je važno pripremati se sa svojim Spasiteljem, jer smo jako slabi i podložni smo padovima koji su neminovni“, ističe Tomislav te kaže kako nam Bog uvijek pruža ruku, pa i onda kada padamo. „Bog je uistinu stavio milost u naša srca u srca mene i moje supruge i zbog toga sam Mu jako zahvalan što nam je podario dvoje naše predivne djece. Svakodnevno se molimo u obitelji, a posebno nas raduje kada molimo svetu krunicu, kad zajedno idemo na svetu Misu i družimo s prijateljima. Posebno kad su ta druženja ispunjena ljubavi prema Bogu i bližnjemu“, zaključuje Tomislav.

Projekt 2=1 projekt je koje je započeo suradnjom Hrvatske zajednice bračnih susreta i SKAC - a 2017. godine i odvija se svakog prvog utorka u Klerikatu. Susreti su namijenjeni za sve mlade i sve bračne parove. Cilj i svrha projekta je informacija kako bi se mladi pripremili za brak.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...