„Te Deum“ – misa zahvalnica profesora i studenata splitskog Sveučilišta

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, na svetkovinu sv. Petra i Pavla u ponedjeljak 29. lipnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma „Te Deum“ – misu zahvalnicu za kraj predavanja u protekloj akademskoj godini. U koncelebraciji su bili studentski kapelan i povjerenik za mlade don Mihael Prović, dekan KBF – a don Mladen Parlov, rektor CBS – a don Jure Bjeliš, duhovnik CBS – a don Stipan Šurlin, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan. Uz studente, misi su nazočili i prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Goran Kardum, dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pero Vidan te predsjednica ASUS – a (Alumni Sveučilišta u Splitu) doc. dr. sc. Mirjana Milić. Pjevao je Zbor bogoslova pod ravnanjem maestra don Ivana Urlića.

Govoreći u prigodnoj homiliji o životu apostolskih prvaka, mons. Barišić je naglasio „da i naš život, poput njihovog, dodiruje novost Isusa Krista“.

„Petar je bio ribar koji je najveći životni poticaj primio od Gospodina. Isus postavlja učenicima pitanje: 'Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?' na koje samo Petar, potaknut Božjim nadahnućem, daje ispravan odgovor. Iako je izdao i zanijekao Krista, Petar raste u Isusovoj školi te postaje stijena koja simbolizira čovjeka oslonjena na Gospodina“, ustvrdio je.

Nadbiskup je istaknuo „da je Pavao bio učen čovjek kojega je Gospodin oslobodio od oholosti“, dodavši: „Pročišćen snagom Evanđelja, postaje skromni i autentični navjestitelj Radosne vijesti. Čak i u zatvoru govori o slobodi jer je zahvaćen mistikom Kristovog plana i programa. Isusa Krista je smatrao jedinim životnim dobitkom. I mi smo, kao Isusovi učenici, pozvani vidjeti Gospodina Pavlovim očima vjere koje nas uče kako je Krist onaj koji nam daruje dostojanstvo Božjih sinova i kćeri. Misleći da svojim snagama, askezom i molitvom možemo spasiti sami sebe postajemo pogani koji doživljavaju Krista kao idola“.

Mons. Barišić je poručio „da svoje planove i programe trebamo uskladiti s Kristom – Božjim planom i programom koji se temelji na ljubavi prema čovjeku jer tako postajemo sposobni za nadilaženje individualizma i sebičnosti“.

„Dragi studenti i profesori, život sv. Petra i Pavla je bio liturgija – proslava Boga. Po njihovu primjeru, i mi smo pozvani sve u životu raditi na veću slavu Božju“, zaključio je.

Na kraju mise dekan KBF – a don Mladen Parlov zahvalio je Bogu za sve milosti kojima je pratio studente tijekom akademske godine te Nadbiskupu na poticajnim riječima. Zatim je otpjevan himan „Tebe Boga hvalimo“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 23. rujna 2020., zajednica mladih vjernika okupljena u Hrvatskom nadzemlju službeno je otvorila novu, ujedno ...
U prigodi 100. obljetnice rođenja Ivana Pavla II. (1920. – 2020.) u Gradskom kazalištu mladih u Splitu je u subotu 18. ...
U povodu početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje za ...
Hrvatsko nadzemlje zajednica je mladih entuzijastičnih katolika koji djeluju pod Uredom za Pastoral mladih ...
Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s glazbenim sastavom „Anjel“ snimio je novi video ...
Tradicionalno 38. hodočašće „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 8. i 9. kolovoza, nekoliko tisuća mladih ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je u subotu 18. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, na svetkovinu sv. Petra i Pavla u ...