potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Susret Hrvatskog nadzemlja – „Žrtva – spas za nas?“

Hrvatsko nadzemlje je u srijedu 18. studenoga održalo još jedan u nizu on-line susreta, tema tribine bila je žrtva, odnosno patnja, a kao gost predavač bio je pozvan poznati isusovac i hrvatski branitelj o. Ivan Ike Mandurić.

O. Ike istaknuo je kako je čovjeku prirodno da pati, ali da je unatoč tome susret s patnjom uvijek šokantan. Ipak, kad se s njome susretnemo dovodi nas do toga da se u njoj najdublje opredjeljujemo za život, odnosno tek u njoj spoznajemo prave vrijednosti koje smo izgubili. Patnja jednoga čovjeka, primjerice uplakanog dječaka, zaokuplja i one oko njega. Isto tako vidimo da nas pogađaju događaji koji su se dogodili u prošlosti ili oni koje će se dogoditi u budućnosti. Dakle, patnja se proteže kroz vrijeme i prostor. Patnja, isto tako, pokazuje da ovaj život nije po mjeri čovjekova srca te se iz nje rađa vapaj za Bogom. Ovo možemo nazvati svojevrsnim teološkim opravdanjem patnje jer Isus u svom Govoru na Gori govori da će se onima koji budu patili otvoriti vrata vječnosti. Sinonim za patnju hrvatskog naroda je Vukovar, a u narodu je vidljivo da hrvatski čovjek ima potrebu iskazati duboko poštovanje i blizinu toj žrtvi. Upravo to je ono što mijenja i posvećuje hrvatski narod koji osjeća da Vukovar još uvijek pati zbog nemara i arogancije institucija koje tu žrtvu još nisu priznale. Važno je reći da Bog dopušta patnju, ali joj On nije uzrok. Vrag nas kroz patnju želi isprovocirati da se okrenemo od Boga. Međutim, vidimo da postoje neki koji se, upravo suprotno, kroz patnju suobličuju Kristu kojega se u patnji najdublje može spoznati. Patnja, dakle, ima smisao, ona nas posvećuje. Hrvatska kao država i danas pati jer ne uspijeva srediti svoje društvo, ali s druge strane sve više postaje centar duhovnih zbivanja među mladima. Razlog tome možda upravo možemo vidjeti u trpljenima koje je hrvatski narod prošao kroz čitavu svoju povijest.

Pater Ike svoje je izlaganje zaključio prigodnom molitvom, a potom strpljivo odgovorio na pitanja Nadzemljaša i njhove publike.

Susret je uz iscrpno predavanje gosta predavača obilježen i filmovima „Zanimljivosti“ i  „On je tu!“, a završio je prigodnom meditacijom u kojoj su se mladi sjetili Grada heroja uz ulomak iz monodrame „Priče iz Vukovara“ (HNK Split), točnije uz „Priču o gradu“ ratnog novinara Siniše Glavaševića nakon koje je uslijedila molitva.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se, također on-line, 15. prosinca, a tema će biti škrtost.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Svečanom komemoracijom i svetom misom u utorak, 12. siječnja, ispred glavnog ulaza Zgrade tri fakulteta na ...
Ured za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije u suradnji s Vokalno instrumentalnim sastavom „Andrijane“ ...
U srijedu 16. prosinca održan je online susret Hrvatskog nadzemlja na temu „Škrtost“. Predavač je bio mr. sc. don Jenko ...
Glavni organizatori iz Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije potvrdili su da se zbog loše ...
Hrvatsko nadzemlje je u srijedu 18. studenoga održalo još jedan u nizu on-line susreta, tema tribine bila je žrtva, ...
Anita Nikić je u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije snimila novi video spot s pjesmom ...
I ove godine mladi će ujediniti svoje snage u jedinstvenoj volonterskoj akciji 72 sata bez kompromisa. Akcija se ...
„Kroz ovu akciju moramo moliti jedni za druge da uistinu u ovoj akademskoj godini naš rad i život bude plodonosan. ...