Misnim slavljem završena volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“

Svečanim euharistijskim slavljem ispred Studentskog centra Split, u nedjelju 17. listopada, završena je volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ koja se ove godine odvijala pod motom „Zagrli srcem“. Međunarodni je to projekt koji promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo, a kojem se Hrvatska prvi put priključila 2014. godine upravo u Splitu.

Srednjoškolci, studenti i radnička mladež, osmu su godinu za redom, od 14. do 17. listopada stavili na raspolaganje sebe, svoje vrijeme i sposobnosti za konkretne volonterske akcije za siromašne, potrebite i marginalizirane sugrađane u 13 hrvatskih gradova i jednoj općini. U organizaciji Studentskog katoličkog centra Split (Skac_St) u Splitu je ove godine više od 600 volontera sudjelovalo na gotovo 54 humanitarna projekata i radionica kulturnog, ekološkog, socijalnog, humanitarnog, umjetničkog i medijskog karaktera.

Slavlje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić koji je u homiliji kazao kako je Isus Krist volonter nad volonterima i utjelovljena logika novosti, ljubavi i služenja. „Tu ste logiku i vi ovih dana mogli osjetiti dok ste radili u svim ovim akcijama. Da ste bili natjerani na to - bilo bi vam to opterećenje i prava riječ za to bila bi 'doulos' što znači biti rob. No kad dragovoljno i s ljubavlju radite da bi drugima bilo dobro to je 'diakonia' - služenje. I tada osjećate radost - radosni ste jer druge činite radosnima. To bi trebala biti norma našeg svakodnevnog ponašanja“, istaknuo nadbiskup nadodavši da su brojni volonteri prostore u kojima živimo učinili ljepšim, no važnija je ljepota koju su ostavili u srcima ljudi kojima su pomogli i koji su, zahvaljujući njima, dobili ljepši pogled na svoj život i našu stvarnost te su vratili optimizam i nadu. „Vi niste samo bljesak koji se našem gradu dogodio u ova 72 sata već ste oganj koji gori. Pomaganje drugima je postalo vaš 'habitus', stil života. Nastavite naš svijet mijenjati i otkupljivati dobrotom, ljubavlju i prijateljstvom“, naglasio je nadbiskup te citirao riječi pape Franje u kojima stoji da bi mladi trebali „probuditi snove, pobuditi proroštva i vizije, dati nadi da procvjeta, potaknuti povjerenje, poviti rane, ispreplesti odnose, oživjeti zoru nade, učiti jedni od drugih, i stvarati pozitivni imaginarij koji će prosvijetliti umove, zagrijati srca, vratiti snagu mišicama“. Nadbiskup je na kraju zaželio da ova poezija postane realnost u našoj prozi života i svakodnevlja, u našim romanima, dramama i tragedijama, a to se može ostvariti ako prvo otvorimo svoje srce.

Povjerenik za mlade don Mihael Prović čestitao je svim mladima koji su se i ove godine u velikom broju okupili oko ovog hvalevrijednog projekta i tako pokazali da su solidarni i da znaju prepoznati one koji su najpotrebniji u različitim skupinama ljudi.

Okupljenima se obratila i Doris Nazor koja je u ime organizatora zahvalila Bogu koji je okupio mlade i nadahnuo ovaj projekt, Ocu nadbiskupu na podršci, svim volonterima koji su marljivo i strpljivo odradili svoj posao, voditeljima skupina i koordinacijskom timu, te svima koji su pomagali molitvom, moralnom i novčanom podrškom, kao i svim institucijama s kojima su surađivali ove godine.

Po završetku misnog slavlja, kojeg je pjesmom obogatio „Papa bend“, volonteri su nastavili druženje uz domjenak i pjesmu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Susret Hrvatskog nadzemlja pod naslovom „Šta se treseš?“ održan je u srijedu 17. studenoga 2021. na internetskim ...
Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Sveučilište u Splitu, Studentskim centrom i ...
Ispred studentskog doma dr. Franje Tuđmana na splitskom Kampusu održana je duhovna obnova, misno slavlje i koncert za ...
Početkom nove akademske 2021./2022. godine krenula je i nova - 12. sezona Hrvatskog nadzemlja. Nova sezona otvorena je ...
Svečanim euharistijskim slavljem ispred Studentskog centra Split, u nedjelju 17. listopada, završena je volonterska ...
Tradicionalno 39. hodočašće mladih „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 7. i 8. kolovoza, nekoliko tisuća ...
Posljednji susret Hrvatskog nadzemlja u ovoj akademskoj godini održao se, u srijedu 16. lipnja, u online formi. Bio je ...
Ured za pastoral mladih SMN, u suorganizaciji sa Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom Split organizirao je „Te ...