Na splitskom Kampusu održana duhovna obnova, misno slavlje i koncert povodom početka nove akademske godine

Ispred studentskog doma dr. Franje Tuđmana na splitskom Kampusu održana je duhovna obnova, misno slavlje i koncert za studente povodom početka nove akademske godine 2021./2022.

Bogat program započeo je glazbeno molitvenim uvodom, a uveličao ga je studentski Vokalno-instrumentalni sastav Veritas aetarna, a program duhovne obnove nastavljen je duhovnim nagovorom kojeg je predvodio dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta iz Splita dr. sc. don Mladen Parlov.

Parlov je na samom početku duhovnog nagovora pročitao himan iz Poslanice Efežanima u kojem je sažeo naum spasenja o čovjeku. „Živimo u svijetu koji je toliko fragmentiziran, što je nekad dobro, a nekad ne. Dobro je iz tog razloga što su se uloge podijelile. Fragmentiziranost društva omogućuje bolje funkcioniranje društva, omogućuje da jedni znaju jednu, drugi drugo i kad se ta znanja spoje čini se da društvo bolje funkcionira i da jedni drugima služimo. S druge strane i čovjek je u sebi razdijeljen. Imamo obveze prema fakultetu, moramo paziti na svoju obitelj, prijateljima. Nekad osjetimo kao da nas to sve opterećuje, kao da na razvlači kao gumu za žvakanje. Uslijed svega toga mlade osobe dožive taj nervni ili mentalno slom uslijed pritiska života. Može li čovjek sve to suzbiti u jedno i nositi se sa svima. Dragi prijatelji, upravo to je duhovnost. To je naš ljudski duh koji bi trebao sve naše osjećaje suzbiti u jedni kako bili jedna zrela ljudska osoba ili jedan zreli kršćanin“, istaknuo je u početku Parlov te je u nastavku kazao da je svaki čovjek duhovan, ali on s vremenom postaje religiozan. U dubokom i sažetom razmatranju naglasio je da duhovnost i religioznost nije isto. „Svaki čovjek je duhovan. No biti duhovan i religiozan ipak nije ista stvar. Religija se rađa kod čovjeka i on tu stupa u kontakt nekim nadvišenim. Bog u kršćanstvu pruža put prema čovjeku. Bog traži čovjeka i nalazi Ga i istovremeno dopušta čovjeka da pronađe njega. Gospodin Isus kaže, ja sam put istina i život i nitko ne može dođi do mene osim čovjeka“, pojasnio je između ostalog dekan splitskog KBF-a.

21 10 28 duhovna obnova kampus 7Kroz duhovni nagovor govorio je i o smislu molitve, osobito za mlade. Rekao im je da mole, jer jedino tako mogu doći do spasenja. Kazao im je da ne budu zaokupljeni grijehom te da taj isti grijeh, uvijek izbace iz sebe, kada god mogu. „Nemojte s grijehom ići na spavanje. Nemojte nikad s grijehom usnuti. Crpite se na Božjem milosrđu. Dopustite da vas Bog zagrli u ispovijedi. Često se ispovijedajte, dopustite Gospodinu da vas zagrli u ispovjedi. Nadalje, sveta misa je izvor i vrhunac kršćanskog života. U misi nam se Krist dariva i naše srce postaje nebo. Ne smije nam se dogoditi da nam se ne da ići na misu. Svaki dan idite na svetu misu, izaberite to. Imat ćete više mira i radosti, jer osobna molitva je stup na kojem počiva radost i snaga našeg života. Važno je i postiti, trebamo se disciplinirati. Studentima je istaknuo važnost svetosti. Rekao je da moraju rasti, i ostvarivati svoje snove upravo kroz tu svetost. „Volja Božja za vas je polagati ispite, ali vaša još veća zadaća je rasti na putu svetosti kao djeca Božja kao jedan kršćanin. Toga nam treba u našem društvu i moramo biti svjetlo svijeta. Ustrajte u dobru i nikad ne gubite nadu, jer nema problema koji se ne može riješiti. Ako nas dragi Bog voli, nemamo se čega strašiti“, istaknuo je između ostalog dekan Parlov.

Svetu misu i zaziv Duha Svetoga za uspješan početak nove akademske godine predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Pozdravivši sve studente nadbiskup je na početku euharistijskog slavlja naglasio važnost ispovijedi, ali i zajedništva koje nas otvara prema pravom nebeskom zajedništvu. U prigodnoj homiliji na samom početku je govorio o odlukama, izborima i kušnjama koje obilježavaju život svakog od nas. „Naš život često je obilježen odlukama i izborima. Može se reći da je čovjek biće izbora i slobode jer nema izbora bez slobode. Svatko od se suočava s tim i nije ih lako donositi. Često smo u dvojbi jer smo ograničeni i slabi, ali to su momenti koji prate naš ljudski život. Isus je upravo tako živio. I on je bio suočen s izborima i odlukama. Provodio je noći u molitvi i suočavao se sa svojim kušnjama. On u molitvi sa svojim Ocem ipak izabire dvanaestoricu – dvanaest osoba. Svatko od nas ime svoje ime i prezime i svatko je originalan i na svakoga od nas Gospodin računa“, kazao je nadbiskup studentima na svetoj misi.

U nastavku se osvrnuo na važnost molitve. Nadbiskup smatra da kroz nju dolazimo do izbora, ali i u konačnici do rješenja životnih kušnji. „U svemu ovome pomaže molitva. Kroz nju sebe osposobljavamo i pronalazimo naš pravi put, dolazimo do pravog izbora. Bog nas želi uključiti u svoj plan i program, želi nas utkati u svoju građevinu. Vi niste stranci, niste tuđinci, to ima duboko značenje u ovom trenutku. Mi smo u ovom vremenu i prostoru kod svoje kuće, jer smo jedinstveni“, kazao je Barišić ističući da Bog s nama želi ostvariti povijest. „On s nama želi ostvarivati nađu povijest, a sve kroz nas život. Građevina je i ljudsko društvo koje gradimo, naše sveučilište je Božja građevina. Skladna građevina, vi ste hram Božji i on je tu prisutan. Ne samo da je Isus kamen temeljac, on je i kamen zaglavni. On sve drži. Vi se sada penjete ka svom uspjehu, polažete ispite, dolazite do diploma i u svemu tome vas prati Gospodin. No, na kraju ćete sići u realnost. Već ovdje svoje vrijeme morate koristiti odgovorno. Samo ono što se voli može se održavati. Svatko od vas je jedna nada, momenat i svjetlost u tami“, rekao je.

21 10 28 duhovna obnova kampus 12Na kraju homilije studentima je dao poruke nade i optimizma. „Pazite da vaš život ne ugrozi vašu ljepotu, vaša nadanja. Jer to će ugroziti vašu životnu građevinu. Očekujemo od vas da pokušate preobraziti našu stvarnost, pazite da vaš život obogati ovu Božju ljepotu. To možemo jedino ako imamo molitvu i ako uvijek znamo tko nas drži i tko je nas zaglavni kamen. Samo osobni odnos s Gospodinom mijenja nas život. Neka ova naša duhovna obnova bude ozračena optimizmom, nadom i odlukama. Ljepota nam je darovana i neka ostane dio nas, a sve uz pomoć našeg Gospodina. Prihvatite sebe, ako te je Gospodin prihvatio, prihvatite i vi sebe. Ja kada prihvatim sebe, onda mi je sve u životu lakše. Neka vama i vašim profesorima ona godina bude blagoslovljena. Sretno vam bilo“, zaključio je splitsko-makarski nadbiskup.

Na samom kraju svete mise, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr.sc. don Mihael Prović prigodnim riječima se zahvalio svima onima koji su doprinijeli da ova duhovna obnova bude veličanstvena. „Od srca bi se želio zahvaliti Ocu nadbiskupu koji je bio ovdje s nama i koji je predvodio naše misno slavlje i duhovnu obnovu. Posebno je znakovito što ste ovdje, jer kada dođete ovdje na Kampus i molite za studentima, to je svima nama poticaj da budemo budni tijekom ove godine. Hvala dekanu KBF-a koji je predvodio duhovni nagovor, VIS-u Veritas aeterna koji je pjesmom uveličao naše sveto euharistijsko slavlje. Želim se zahvaliti i Studentskom centru Split koji nam je omogućio da ovdje budemo sretni i veseli te da hrabro započnemo novu akademsku godinu“, kazao je.

Prije svete Mise, molitvena sekcija Hrvatskog nadzemlja predvodila je krunicu i litanije Blaženoj Djevici Mariji, a sami kraj duhovne obnove uveličan je prigodnim koncertom na kojem su nastupale sestre Ramljak, fra Marin Karačić i VIS Veritas aeterna.

Program koncerta moderirali su Tonći Ćuk i Mladen Škare, a organizator je Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, a pomoć u organizaciji pružilo je i Studentski centar Split te Sveučilište u Splitu.