Online susret Hrvatskoga nadzemlja: „Kocka je bačena“

Treće srijede u Novoj 2022. godini, 19. siječnja, održao se novi online susret Hrvatskoga nadzemlja. Ovoga je puta tema bila kockanje, a gost predavač bio je dr. sc. Marko Romić, specijalist traumatske psihologije i osnivač mostarskoga KLOK-a - Kluba liječenih ovisnika o kocki.

Na početku svog predavanja, kao uvod u temu, dr. Romić iznio je svoje prvo iskustvo s patološkim kockanjem, odnosno iskustvo sa svojim prijateljem koji je bio patološki kockar i koji ga je lagao i od njega posuđivao novac za kockanje. Dr. Romić ističe da je patološko kockanje problem koji ne bira žrtvu i da može zahvatiti i uništiti svakoga koga zahvati. Kockanje je definirao kao „svaku aktivnost koja podrazumijeva ulaganje neke vrijednosti, najčešće novca, u predviđanje ishoda nekog događaja uz očekivanje da se uložena vrijednost uveća pod pretpostavkom da se pogodi taj ishod.“ Na našem području patološko kockanje zaživjelo je intenzivno poslije rata, a posebnu ekspanziju doživjelo je pojavom kladionica. Kao jedan od glavnih razloga zašto ljudi počinju kockati, dr. Romić navodi čistu radoznalost, a kao vrste kockanja navodi socijalno prihvatljivo, problematično, patološko i profesionalno kockanje.

Po nekom vlastitom iskustvu i istraživanju dr. Romić ističe da se s kockanjem počinje vrlo rano, čak i u osnovnoškolskoj i ranoj srednjoškolskoj dobi, ponajčešće iz radoznalosti, a veliku ulogu u tome imaju i naši sustavi koji nerijetko i podupiru ovaj problem umjesto da ga rješavaju. Naime, kladionice i mjesta za kockanje su na svakom uglu, a u medijima se sve to naširoko reklamira. U poruci za kraj, dr. Romić je poručio kako nemamo pravo skrštenih ruku gledati kako se događa zlo, a kockanje je jedno veliko zlo.

Uz vrlo opširno i zanimljivo predavanje susret je obilježen i filmovima u produkciji Hrvatskoga nadzemlja, pjesmama i meditacijom za kraj.

Svi oni koji susret nisu pratili za vrijeme livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu. ( https://youtu.be/5Hs9pG-c8H4 ; https://fb.watch/aEYCOaSMDx/ )

Sljedeći susret održat će se 16. veljače, a govorit ćemo o patologiji zaljubljenosti. Gost predavač bit će don Đuliano Trdić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...