Košute: Trodnevna duhovna obnova članova Hrvatskog nadzemlja

Od 25. do 27. veljače 2022. godine u Košutama kraj Trilja održana je trodnevna duhovna obnova mladih iz Hrvatskog nadzemlja. Duhovnu obnovu predvodili su don Tomislav Bašić, duhovnik Hrvatskog nadzemlja, i dr. sc. Toni Maglica, socijalni pedagog i veliki prijatelj nadzemljaša.

Program je krenuo u petak kada je u kapelici Nadbiskupskog sjemeništa slavljena sv. Misa i Zaziv Duha Svetoga. Nakon Mise mladi su se uputili u Košute gdje su ih dočekale sestre Služavke malog Isusa u njihovom samostanu. Nakon večere i razmještaja po sobama uslijedio je prvi nagovor u kojem je don Tomislav mlade potakao da otvore svoja srca Gospodinu u danima pred njima. Kako bi se malo bolje međusobno upoznali prije spavanja odigrali su igru „Posebnosti“ u kojoj je svatko morao pronaći jednu stvar o sebi po kojoj je različit od svih drugih.

Subota je počela tjelovježbom i jutarnjom molitvom nakon koje je uslijedio nagovor o Zakeju, biblijskom liku koji je htio vidjeti Isusa, a na kraju je Isus ušao u njegov dom i donio mu spasenje. Potom se održala interaktivna radionica u kojoj su mladi morali iskazati pred drugim nadzemljašima zašto su baš oni važni u zajednici.

U popodnevnom dijelu programa uslijedili su nagovori o Petru i ljudskom srcu, a nakon njih mladi su imali radionicu u kojoj su svoja srca izrađivali od gline kako bi ih na sv. Misi prinijeli Kristu da od njih učini dom molitve. Kruna dana bili su sv. Misa i Euharistijsko klanjanje koje je slavio don Tomislav, a članovi Hrvatskog nadzemlja sudjelovali su čitanjem liturgijskih tekstova i pjesmom. Zadnji dan duhovne obnove mladi su imali kreativnu radionicu u kojoj su crtali stablo iz vlastite mašte, a nakon toga uslijedilo je dijeljenje dojmova u kojem su mladi iskazali zahvalnost za protekle dane i sve što su u njima doživjeli. Cijela duhovna obnova zaključena je nedjeljnom sv. Misom uz „Tebe Boga hvalimo“, a mladi su nakon nje ostali u druženju do večernjih sati.

„Zahvalni Trojedinom Bogu, duhovniku don Tomislavu Bašiću, dr. Maglici, sestra Služavkama i povjereniku Ureda za pastoral mladih don Mihaelu Proviću, za duhovnu obnovu punu zajedništva, plakanja i plakanja od smijeha, preporučujemo se u Vaše molitve na ovogodišnjem korizmenom hodu.“, poručili su članovi Hrvatskog nadzemlja.