Održan prvi studentski vjeronauk ove akademske godine – „Katolik si? Dokaži?“

Prvi studentski vjeronauk u novoj akademskoj godini 2022./2023. održan je 26. listopada u studentskoj kapelici u Splitu o temi "Katolik si? Dokaži?". Povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan, don Ivan Terze, studentima je kroz vjeronauk davao jasne i praktične upute kako postaviti red u duhovnom životu kako bi spasili svoju dušu.

Vjeronauk je započet citatom iz Svetog Pisma "Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa." (Ivan 15, 4-5)

Kroz taj citat približio je studentima kako su tri temeljna stupa koja koja održavaju naš odnos s Bogom, a to su: ljubiti Boga, služiti ljudima i prihvaćati sebe.

Kako bi pojasnio ta tri stupa, don Ivan je dao konkretne smjernice. Prva od njih je da se Bogu treba dati najviše od sebe, a ne najmanje. Duhovni život se ne smije svesti na izvršavanje obaveza i da se čini nešto zato što se mora, nego iz ljubavi. Kao primjer je dao mladi zaljubljeni par, koji ne idu u susret jedno drugome zato što moraju, nego zato jer žele biti zajedno. Isto tako i mi moramo čeznuti za Božjom prisutnosti, iščekivati svaki sljedeći susret. Jer ako se Boga stavi na prvo mjesto u našem životu, u centar, sve druge stvari će se posložiti.

Nadalje, istaknuo je važnost sakramentalnog života, ponajviše važnost sakramenta Pomirenja. Iako Crkva u svojim dokumentima poziva na ispovijed jednom godišnje, don Ivan je preporučio redovitu ispovijed barem jednom mjesečno. Isto tako je i potaknuo mlade na redoviti ispit savjesti kako bi, ne samo spoznali svoje grijehe, nego otkrili i izvor grijeha koji je često puta zanemaren.

I za kraj, posebno je istaknuo osobnu molitvu. Kako bi nju održavali, važno je odrediti za nju određeno vrijeme i određeno mjesto. Iako su molitve iz srca jednako važne kao i crkvene molitve, dobro je koristiti se i crkvenima jer su to molitve koje su nekome već pomogle da spasi svoji dušu. Uz molitvu posebno je istaknuo važnost duhovne literature.

Vjeronauk s istom temom održati će se 2. studenoga u 20.30 sati u studentskom domu na splitskom Spinutu, a nakon toga je don Ivan najavio novi ciklus tema vjeronauka, koji će se po redovnom rasporedu održavati utorkom u studentskoj kapelici i srijedom na Spinutu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...