Hodočašće mladih iz Splita u Rim

Hodočašće za studente i radničku mladež iz Splita i okolice u Rim i Vatikan održano je od 27. veljače do 4. ožujka 2023., a organizirao ga je studentski kapelan Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Terze. Obuhvaćalo je različita mjesta u Italiji od Oriveta, Padove pa do Asiza. No, središnje mjesto hodočašća bio je Rim i Vatikan. Tako su hodočasnici imali prigodu vidjeti mnoga svetišta koja su od iznimne važnosti za katoličku vjeru, ali i europsku i svjetsku kulturu.

Na hodočašće se krenulo u večernjim satima. Hodočašće je trebalo početi 26. veljače, međutim, zbog vremenskih nepogoda koje su pogodile cijelu Hrvatsku i onemogućile promet zbog snijega, odgođeno je za dan poslije. S toga je hodočašće počelo 27. veljače. Tijekom cijeloga hodočašća hodočasnike je vodio kroz Italiju iskusni vodič Slavo Mandurić koji pokazao vrsno poznavanje Italije, njezine povijesti, kulture kao i kršćanske vjere. Mladi hodočasnici na putu prema Rimu svratili su u maleni talijanski gradić Orvieto u kojem su se imali priliku upoznati s drevnom etrušćanskom kulturom, kao i sa velikim kulturnim nasljeđem grada Orvieta. Hodočasnici su se upoznali s najpoznatijim znakom Orvieta, a to je velika katedrala iz četrnaestog stoljeća koja je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, a do nje su se hodočasnici popeli uz pomoć uspinjače jer se grad nalazi na brdu. Unutar katedrale u Orvietu hodočasnici su imali priliku imati i svetu misu koju je predvodio studentski kapelan don Ivan Terze.

Nakon Oriveta hodočasnici su došli u Rim te su se smjestili u hotel. Idućega dana išlo se prema glavnom gradu Italije Rimu u kojemu su hodočasnici posjetili Svete stube na kojima su se na koljenima popeli do vrha. Potom su išli u kapelu sv.Venancija u kojem se čuvaju ostatci salonitanskih mučenika uključujući i kosti sv. Duje, zaštitnika grada Splita. U toj kapeli hodočasnici su imali priliku čuti mnogo o hrvatskoj povijesti i povezanosti Hrvata s Rimom, koja dokazuje staru povijest hrvatskoga naroda. Nakon toga posjetili su Papinsku Baziliku sv. Ivana Lateranskog koja je glavna katedrala u Rimu i ujedno najstarija crkva u svijetu. Nakon toga je bila pauza za ručak, te posjet Piazzi Navona na kojoj se nalazi fontana s četiri rijeke i egipatskim obeliskom u sredini. Tu su hodočasnici čuli mnogo o različitim kulturnim obilježjima Rima. Potom je slijedio ulazak u Panteon koji je izgradio Marko Agrippa. Iako je Panteon originalno bio rimski hram, sada je crkva te se u njemu služi sveta misa. Posebnost Panteona je to što je u njemu sahranjen veliki renesansni umjetnik Raffaelo. Važno je napomenuti da je Panteon kao takav očuvan upravo zbog toga što je postao crkva. Završetak dana hodočasnici su proveli posjetivši Zavod sv. Jeronima te su tamo imali svetu misu. Zavod sv. Jeronima dao je izgraditi veliki papa Siksto V. koji je podrijetlom bio s hrvatskih prostora. U tom Zavodu školovali su se mnogi hrvatski svećenici.

Trećega dana hodočašća išlo se u Vatikan. Tu se prvo ušlo u Papinsku Baziliku sv. Petra u kojem su hodočasnici imali svetu misu koju je u kapelici predvodio don Ivan Terze. Nakon toga su hodočasnici razgledali Baziliku sv. Petra te učili mnogo o njezinoj neizmjernoj umjetničkoj i kulturnoj vrijednosti. Tu su imali priliku vidjeti remek djelo Pietà koju je napravio Michelangelo kao i grob prvoga pape sv. Petra apostola. Potom su se imali priliku popeti na vrh kupole Bazilike sv. Petra na kojoj su imali predivan pogled na cijeli grad Rim, ali i Vatikan. Potom su hodočasnici išli prema Anđeoskoj tvrđavi koju ju dao izgraditi rimski car Hadrijan koja je originalno služila kao rimski mauzolej. Međutim, kasnije je služila mnogim papama kao utočište u kojima su se krili pred progone. Nakon toga posjetili su Papinsku Baziliku sv. Pavla izvan zidina. U toj Bazilici nalaze se okovi u kojima je bio okovan sv. Pavao kao i njegov grob. Potom je uslijedio obilazak Papinske Bazilike sv. Maria Maggiore. Završetak dana hodočasnici su proveli u crkvi sv. Križa u kojoj se nalaze relikvije svetog Kristova križa kao i kopija Torinskog platna.

Idućeg dana posjetila se crkva sv. Petra u okovima u kojoj se nalaze okovi sv. Petra, ali posebnost te crkve je u tome što se u njoj nalazi kip Mojsija koju je dao napraviti Michelangelo na grobu pape Julija II. Osim toga u toj crkvi se nalazi i nadgrobni spomenik hrvatskom minijaturistu Juliju Kloviću. Potom su hodočasnici prošetali antičkim centrom Rima u kojem su imali priliku vidjeti Koloseum, rimski forum i Trajanov stup. Nakon toga su posjetili Oltar domovine iza kojega se nalazi Bazilika koja je posvećena sv. Mariji u kojoj se nalazi grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić. Tu su hodočasnici imali još jednom priliku upoznati se s tragovima hrvatske povijesti u Rimu. U toj se Bazilici nalazi i slika sv. Ivana Kapistrana koji je oslobodio Beograd od Turaka kao i kipić malenoga Isusa. Potom su hodočasnici išli u najveće katakombe na svijetu, katakombe sv. Kalista. Tu su se spustili do druge razine ispod zemlje što je bilo oko 11 metara. Na tom mjestu je sahranjen velik broj kršćana. Nakon toga hodočasnici su imali svetu misu u kapelici iznad katakombi koju je predvodio don Ivan Terze. Toga dana posjetili su i poznatu Fontanu di Trevi te Španjolski trg.

Posljednjega dana hodočasnici su posjetili mjesto u kojem je sv. Franjo osnovao svoj red, a to je Asiz. Hodočasnici su imali priliku posjetiti središnju crkvu franjevačkoga reda u gdje je smještena originalna kapelica u kojoj su bila smještena braća sv. Franje. Posjetili su također i grob sv. Franje u Papinskoj Bazilici sv. Franje kao i grob sv. Klare. Osim toga, hodočasnici su imali priliku vidjeti neraspadnuto tijelo blaženog Carla Acutisa. U svetištu sv. Franje Asiškoga hodočasnici su imali i svetu misu. Potom su posjetili svetište i grob sv. Leopolda Bogdana Mandića, velikog hrvatskog sveca rodom iz Boke Kotorske. Nakon toga, kao posljednja stanica hodočašća bilo je svetište sv. Antuna Padovanskog u Padovi gdje su hodočasnici vidjeli relikvije sv. Antuna; njegov jezik, glasnice i donju čeljust. Na kraju su se hodočasnici uputili prema domovini i vratili u ranim jutranjim satima u Split.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...