Nadbiskup Barišić na proslavi 40 godina Sveučilišta u Splitu

Svečanom dodjelom plaketa, zahvalnica i nagrada Sveučilište u Splitu je 5. lipnja proslavilo Dan Sveučilišta - Dies academicus i 40. obljetnicu svog utemeljenja. Na svečanosti održanoj u zgradi Medicinskog fakulteta okupili su se brojni uzvanici,među kojima i predsjednik Republike Ivo Josipović, gradonačelnik Ivo Baldasar, župan Zlatko Ževrnja, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić te rektori domaćih i inozemnih sveučilišta kao i dekani fakulteta koji su u sastavu splitskog Sveučilišta, među kojima i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. don Ante Mateljan.


 



Pozdravivši sve okupljene, nadbiskup Barišić se osvrnuo na biblijsku dimenziju broja 40, spomenuvši četrdesetogodišnji hod Izraelaca kroz pustinju do Obećane zemlje. "Vjerujem da je naše Sveučilište sve ove godine tražilo i ostvarivalo sebe i svoje programe i da je znanje put izlaska iz raznih kriza i put ulaska u jednu novu stvarnost naše zemlje. Vjerujem i da svi stručnjaci osposobljeni na našem Sveučilištu znaju kako će gospodarski napredovati, poštivati okoliš i prirodu, te kako će još više sačuvati moralni okoliš i ekologiju ljudskih odnosa i općeg dobra", kazao je nadbiskup i zaželio da Sveučilište i dalje ostane put razvoja cjelovitog društva kako bi iz 'zemlje obećanja' ušli u 'obećanu zemlju' i da Hrvatska bude domovina za nove naraštaje.


Čestitke u ime Rektorskog zbora uputio je prof.dr.sc. Alfio Barbieri, rektor pulskog Sveučilišta "Juraj Dobrila". Poručio je da splitski kolege stvaraju snažan potencijal znanja na dobrobit društva. Predsjednik Republike Ivo Josipović je naglasio kako je iza Sveučilišta 40 teških godina za vrijeme kojih je Sveučilište postao okosnica razvoja Splita. "Mladi će okrenuti budućnost, a znanje je mirodija bez kojeg nema uspjeha u našoj civilizaciji", kazao je Josipović. Spomenuo se i reformi u obrazovanju, te je opet ponovio da unatoč tome što mu pojedini ministri zamjeraju, smatra da treba naći sustav koji korespondira životu i potrebama, a ono što je trenutno najizraženije je neusklađenost visokog obrazovanja i tržišta rada. Naglasio je i da je autonomija sveučilišta ključan princip. Čestitajući, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar je naglasio koliko je Sveučilište u relativno kratkom vremenu promijenilo sliku grada u pozitivnom smislu. Apostrofirao je i značaj znanja koje jedino može izvući iz krize. Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja također je naglasio koliko je Sveučilište unatoč svojoj mladosti jako uspješno. Podsjetio je i na dobru suradnju koju imaju Sveučilište i Županija. "Imamo se čime ponositi, u malo vremena došli smo od 6,5 tisuća studenata do 25 tisuća koje prati sjajan nastavni kadar. Želim posebno uspjeha našim studentima na ponos svojim roditeljima i voljenoj domovini", poželio je župan. Aktualni rektor Ivan Pavić je ponosno kazao kako danas svatko tko želi steći diplomu, ne treba odlaziti iz Splita kao što se moralo samo nekoliko desetljeća unazad. "Sveučilište je prošlo jedan dugi put u  kratkom vremenu i postiglo ono za što u normalnim okolnostima potrebno puno više vremena. Počeli smo vrlo skromno, danas je to Sveučiliste veliko i u svjetskim razmjerima. Imamo više od 22 tisuće studenata i oko 1700 stalno zaposlenih, pretežno nastavnika. Sveučilište smo koje izvodi gotovo sve studijske programe", rekao je Pavić.


Na proslavi Dana Sveučilišta uručene su i prigodne plakete, nagrade i zahvalnice profesorima i studentima.