Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije

Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića održana je u petak, 11. studenoga, u Vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Središnja tema bila je Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018.

U tom surječju govorilo se o trogodišnjem nacionalnom susretu kao poticaju i potpori obiteljskom pastoralu; o glavnoj temi pripremnog ciklusa: „Očinstvo i majčinstvo - dva lica roditeljskoga poslanja“; o radu s katehezama o očinstvu i majčinstvu, o susretima obitelji na župnoj i (nad)biskupijskoj razini te o organizacijskoj strukturi i radnim tijelima u pripremi nacionalnoga obiteljskog susreta.

Nakon uvodnih riječi nadbiskupa Barišića, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić upoznao je nazočne s već održanim sastancima u nadbiskupiji koji su bili posvećeni navedenoj temi. Podsjetio je na početke tih nacionalnih susreta, naveo što se od njih očekuje i koji su im ciljevi. Naglasio je da se obiteljima treba posvetiti više pozornosti u pastoralnome radu, da treba više raditi s očevima i majkama a na poseban način s rastavljenima. U tome zasigurno mogu pomoći kateheze, koje je za tu prigodu napravio Ured za život i obitelj HBK pod naslovom „Izazov očinstva“ i one koje je napravio tim vjeroučitelja očeva pod vodstvom don Tomislava Ćubelića, voditelja nadbiskupijskog Ureda za pastoral obitelji, a nalaze se na internet stranici Splitsko-makarske nadbiskupije (www.smn.hr). Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović kazao je da se od nadbiskupijskoga Pastoralnog vijeća očekuje suradnja i pomoć u pripremi toga susreta te da bude generator ideja.

Članovi Pastoralnoga vijeća istaknuli su, između ostaloga, da suvremena gibanja, antropološka i sociološka ne idu u prilog obiteljskome pastoralu, odnosno pastoralu s obiteljima. Stoga je još hitnije u župama, u kojima još ne postoje, osnovati obiteljske zajednice, odnosno male obiteljske ćelije. Obitelj je središte razvoja i duhovnoga zvanja te bez zdrave obitelji nema ni duhovnih zvanja. Istaknuli su potrebu vrednovanja prethodna dva nacionalna susreta održana u Zagrebu i Trsatu. Upozoreno je da susret u Solinu ne smije biti samo nadbiskupijski događaj nego nacionalni. Da bi se na njemu dobro pripremljene okupile obitelji iz cijele Hrvatske, potrebno je u svim (nad)biskupijama provoditi pripremljene kateheze. Neizostavna je samokritička svijesti koja bi pročistila stanje i pravilno usmjerila evangelizaciji. Naglašeno je da je ovo vrijeme „kairos“ – prigoda za sustavni, cjeloviti obiteljski pastoral koji će se nastaviti i nakon proslave da se ne bi dogodilo da se kao „vrata milosrđa“ otvore i zatvore. Predloženo je da se razmotre iskustva iz drugih europskih zemalja poput Njemačke i Italije.

Na sastanku je pohvaljen rad Katehetskog ureda nadbiskupije te na poseban način dviju vjeroučiteljica članica nadbiskupijskoga Pastoralnog vijeća: Mirjane Vučice i Marine Šimić koje su priredile Zbornik učeničkih radova u Godini milosrđa „Djeca Oca milosrđa“. Ideja je niknula na prošloj sjednici Pastoralnoga vijeća u siječnju ove godine i već je realizirana. U tom je svjetlu predstojnik Katehetskog ureda mr. Josip Periš predložio da vjeroučitelji naprave i Zbornik na temu očinstva i majčinstva.

Prof. dr. Ivica Veža iznio je iskustvo Hrvatske zajednice bračnih susreta koja već 40 godina organizira seminare i bračne vikende za bračne parove, ali i za svećenike i zaručnike. Izrazio je raspoloživost voditelja tih vikenda za voditelje kateheza u župama. Nadbiskup je dodao da bi dobro bilo imati popis onih koji će voditi spomenute kateheze u župama. Naglašen je osjetan pad u sklapanju brakova u posljednje tri godine na našem području te da bi tom trendu trebalo pristupiti ozbiljno, organizirati duhovne obnove i seminare za neoženjene i neudate u vidu otkrivanja zvanja i Božjeg poziva.

Generalni vikar podsjetio je na važnost već postojećih zajednica u župama koje nisu osnovane kao obiteljske zajednice ali okupljaju obitelji, poput karizmatskih zajednica, fokolarina, neokatekumenskih obiteljskih zajednica i dr. Potom je svrnuo pozornost na pučke pobožnosti koje okupljaju brojne vjernike, odnosno cijele obitelji, primjerice: križni putevi petkom u Korizmi ili zornice u Došašću. Naglasio je da je prioritet osnivanje Liturgijskoga odbora koji će župama davati potrebni materijal.

Nadbiskup Barišić zahvalio je nazočnima na konstruktivnim prijedlozima, savjetima i idejama te ih je izvijestio o donijetim zaključcima. Kazao je da će napisati proglas o početku godine „Izazov očinstva“ i pripreme Trećega susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, koji će objaviti na 1. nedjelju Došašća. Kateheze će se dostaviti župnicima, a toj temi posvetit će se prigodne propovijedi, molitva vjernika, molitveni zazivi, križni put i sl. Očeve bi se trebalo više angažirati u bogoštovlju primjerice na Nedjelju očića, blagdan sv. Josipa, sv. Josipa Radnika i sl. Iako je ove godine stavljen naglasak na očeve u obitelji, to ne isključuje majke jer su to dva lica roditeljskoga poslanja. U tom je svjetlu kazao da bi kroz sljedeću školsku godinu trebalo provući temu majčinstva, a sa krizmanicima organizirati nekoliko susreta na temu pripreme za brak. Osvrnuo se na zaručničke tečajeve istaknuvši da su dobri ali da ih treba poboljšati, između ostaloga, povećati susrete i dane trajanja tečaja. Ove godine slavit će se na nadbiskupijskoj razini Jubilej vjenčanih, koji su u braku do pet godina. Određeno je da će se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati 15. i 16. rujna 2018. u Solinu. Nadbiskup je izrazio nadu da će svi pripremi toga velikog i važnog događaja za cijelu Crkvu u Hrvata pristupiti zdušno, s ljubavlju i sa žarom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
S velikim brojem vjernika grada Splita na svim misama tijekom cijeloga dana slavljenima svakoga sata uz prigodu za ...
Lito ide mala, tema je bila zadnjeg susreta mladih grada Splita ove akademske godine, koji je upriličen u srijedu, 21. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 20. lipnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu ...
Nekadašnji sjemeništarci splitskoga sjemeništa, a sada uspješni poslovni i obiteljski ljudi, članovi Crkve i hrvatskoga ...
Svetkovina Tijelova je najbitnija dimenzija naše vjere. To je dar neizmjerne Božje ljubavi za nas. Tamo gdje se radi o ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu, 10. lipnja u župnoj crkvi u Trilju euharistijsko ...
U zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 6. lipnja ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se s dijelom organizatora hrvatskog socijalnog tjedna u srijedu, 31. ...