Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije

Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića održana je u petak, 11. studenoga, u Vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Središnja tema bila je Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018.

U tom surječju govorilo se o trogodišnjem nacionalnom susretu kao poticaju i potpori obiteljskom pastoralu; o glavnoj temi pripremnog ciklusa: „Očinstvo i majčinstvo - dva lica roditeljskoga poslanja“; o radu s katehezama o očinstvu i majčinstvu, o susretima obitelji na župnoj i (nad)biskupijskoj razini te o organizacijskoj strukturi i radnim tijelima u pripremi nacionalnoga obiteljskog susreta.

Nakon uvodnih riječi nadbiskupa Barišića, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić upoznao je nazočne s već održanim sastancima u nadbiskupiji koji su bili posvećeni navedenoj temi. Podsjetio je na početke tih nacionalnih susreta, naveo što se od njih očekuje i koji su im ciljevi. Naglasio je da se obiteljima treba posvetiti više pozornosti u pastoralnome radu, da treba više raditi s očevima i majkama a na poseban način s rastavljenima. U tome zasigurno mogu pomoći kateheze, koje je za tu prigodu napravio Ured za život i obitelj HBK pod naslovom „Izazov očinstva“ i one koje je napravio tim vjeroučitelja očeva pod vodstvom don Tomislava Ćubelića, voditelja nadbiskupijskog Ureda za pastoral obitelji, a nalaze se na internet stranici Splitsko-makarske nadbiskupije (www.smn.hr). Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović kazao je da se od nadbiskupijskoga Pastoralnog vijeća očekuje suradnja i pomoć u pripremi toga susreta te da bude generator ideja.

Članovi Pastoralnoga vijeća istaknuli su, između ostaloga, da suvremena gibanja, antropološka i sociološka ne idu u prilog obiteljskome pastoralu, odnosno pastoralu s obiteljima. Stoga je još hitnije u župama, u kojima još ne postoje, osnovati obiteljske zajednice, odnosno male obiteljske ćelije. Obitelj je središte razvoja i duhovnoga zvanja te bez zdrave obitelji nema ni duhovnih zvanja. Istaknuli su potrebu vrednovanja prethodna dva nacionalna susreta održana u Zagrebu i Trsatu. Upozoreno je da susret u Solinu ne smije biti samo nadbiskupijski događaj nego nacionalni. Da bi se na njemu dobro pripremljene okupile obitelji iz cijele Hrvatske, potrebno je u svim (nad)biskupijama provoditi pripremljene kateheze. Neizostavna je samokritička svijesti koja bi pročistila stanje i pravilno usmjerila evangelizaciji. Naglašeno je da je ovo vrijeme „kairos“ – prigoda za sustavni, cjeloviti obiteljski pastoral koji će se nastaviti i nakon proslave da se ne bi dogodilo da se kao „vrata milosrđa“ otvore i zatvore. Predloženo je da se razmotre iskustva iz drugih europskih zemalja poput Njemačke i Italije.

Na sastanku je pohvaljen rad Katehetskog ureda nadbiskupije te na poseban način dviju vjeroučiteljica članica nadbiskupijskoga Pastoralnog vijeća: Mirjane Vučice i Marine Šimić koje su priredile Zbornik učeničkih radova u Godini milosrđa „Djeca Oca milosrđa“. Ideja je niknula na prošloj sjednici Pastoralnoga vijeća u siječnju ove godine i već je realizirana. U tom je svjetlu predstojnik Katehetskog ureda mr. Josip Periš predložio da vjeroučitelji naprave i Zbornik na temu očinstva i majčinstva.

Prof. dr. Ivica Veža iznio je iskustvo Hrvatske zajednice bračnih susreta koja već 40 godina organizira seminare i bračne vikende za bračne parove, ali i za svećenike i zaručnike. Izrazio je raspoloživost voditelja tih vikenda za voditelje kateheza u župama. Nadbiskup je dodao da bi dobro bilo imati popis onih koji će voditi spomenute kateheze u župama. Naglašen je osjetan pad u sklapanju brakova u posljednje tri godine na našem području te da bi tom trendu trebalo pristupiti ozbiljno, organizirati duhovne obnove i seminare za neoženjene i neudate u vidu otkrivanja zvanja i Božjeg poziva.

Generalni vikar podsjetio je na važnost već postojećih zajednica u župama koje nisu osnovane kao obiteljske zajednice ali okupljaju obitelji, poput karizmatskih zajednica, fokolarina, neokatekumenskih obiteljskih zajednica i dr. Potom je svrnuo pozornost na pučke pobožnosti koje okupljaju brojne vjernike, odnosno cijele obitelji, primjerice: križni putevi petkom u Korizmi ili zornice u Došašću. Naglasio je da je prioritet osnivanje Liturgijskoga odbora koji će župama davati potrebni materijal.

Nadbiskup Barišić zahvalio je nazočnima na konstruktivnim prijedlozima, savjetima i idejama te ih je izvijestio o donijetim zaključcima. Kazao je da će napisati proglas o početku godine „Izazov očinstva“ i pripreme Trećega susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, koji će objaviti na 1. nedjelju Došašća. Kateheze će se dostaviti župnicima, a toj temi posvetit će se prigodne propovijedi, molitva vjernika, molitveni zazivi, križni put i sl. Očeve bi se trebalo više angažirati u bogoštovlju primjerice na Nedjelju očića, blagdan sv. Josipa, sv. Josipa Radnika i sl. Iako je ove godine stavljen naglasak na očeve u obitelji, to ne isključuje majke jer su to dva lica roditeljskoga poslanja. U tom je svjetlu kazao da bi kroz sljedeću školsku godinu trebalo provući temu majčinstva, a sa krizmanicima organizirati nekoliko susreta na temu pripreme za brak. Osvrnuo se na zaručničke tečajeve istaknuvši da su dobri ali da ih treba poboljšati, između ostaloga, povećati susrete i dane trajanja tečaja. Ove godine slavit će se na nadbiskupijskoj razini Jubilej vjenčanih, koji su u braku do pet godina. Određeno je da će se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati 15. i 16. rujna 2018. u Solinu. Nadbiskup je izrazio nadu da će svi pripremi toga velikog i važnog događaja za cijelu Crkvu u Hrvata pristupiti zdušno, s ljubavlju i sa žarom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenoga djela pedofilije jednog svećenika iz samostana sv. Frane u Splitu, ...
U srijedu, 2. svibnja šest zvona mostarske katedrale pozdravila su svojim skladnim zvucima dolazak posmrtnih ostataka ...
U povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u ...
U povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u ...
Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za ...
Hrvatski biskupi okupljeni na 56. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije objavili su 10. travnja izjavu o ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 9. ...
U vazmenoj osmini, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je sestre benediktinke u samostanu sv. ...