Split: Dvadeset i četvero odraslih primilo sakrament potvrde

Na Vazmenu subotu, 22. travnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu te je tom prigodom podijelio sakrament svete potvrde dvadeset i četvero odraslih vjernika, a od toga njih devetero primilo je sakrament krštenja.

Pozdravivši sve nazočne župnik fra Ante Udovičić je naglasio da su se katekumeni šest mjeseci pripremali za ovaj dan kada će primiti sakramente kršćanske inicijacije krštenje, prva pričest i potvrda s kojima ulaze u zajedništvo s Katoličkom Crkvom, zaručnicom Kristovom, a time postaju udovi jednoga otajstvenog Tijela kojemu je glava Krist.

Nadbiskup je zahvalio svima koji su krizmanike pratili na njihovu putu vjere: kumovima, roditeljima i prijateljima, osobito „Gospodinu Isusu Kristu, koji nas traži, zove i sustiže u onom gdje jesmo da bi započeo razgovor i hod s nama. Ovo je zajednička radost svih nas“, kazao je nadbiskup na početku misnoga slavlja.

U propovijedi je nadbiskup Barišić govorio o značenju sakramenata kršćanske inicijacije za život vjernika te o vjeri – milosnom daru Božjem koji nas poziva na svjedočenje. Naglasio je da svjedočenje iziskuje hrabrost. „Nije sve počelo s radošću ni kod Isusovih učenika. Na početku je strah, obezglavljenost, nepovjerenje. Dok se nisu uvjerili i osvjedočili, dok nisu doživjeli susret s uskrslim Gospodinom nisu mogli hrabro svjedočiti nego su bježali u svojoj izgubljenosti. Krist uskrsli zahvaća čovjeka u njegovoj cjelovitosti, u njegovoj fizičkoj i duhovnoj dimenziji.“ Nadbiskup je upozorio da je uvijek kroz povijest bilo pa tako i danas ima onih koji žele ugušiti i ušutkati navještaj Radosne vijesti. Međutim, apostol Petar je osjećao da ne može šutjeti jer bi to bila izdaja. Ono što je doživio, tu istinu života u Isusu Kristu ne može zatomiti niti prešutjeti. Spreman je platiti bilo koju cijenu za tu Istinu. U tom je svjetlu istaknuo da i danas imamo kršćanskih svjedoka, koji su progonjeni radi vjere.

Sakramentima kršćanske inicijacije, tj. krštenjem, potvrdom i euharistijom, postavljaju se temelji cjelokupnoga kršćanskog života. Pošto su vjernici krštenjem rođeni na novi život, utvrđeni su u njemu po sakramentu potvrde i primaju u euharistiji kruh vječnog života. Tako po sakramentima kršćanske inicijacije primaju sve više i više bogatstva božanskog života i napreduju prema savršenstvu ljubavi. U tom je surječju nadbiskup Barišić naglasio kako smo krštenjem suukopani i suuskrsnuli s Isusom Kristom na novost života te da povezanost kršćana s Kristom je trajna povezanost koju treba gajiti i razvijati. „Opasnost je kada samo u sebi razdijeljeni i rascjepkani pa živimo jedan život u obitelji, drugi na poslu, a treći među prijateljima; kada nam vjera ne prožima etički i moralni, obiteljski i radni odnos. Nutarnja rascjepkanost rezultira nezadovoljstvom. Bog nam šalje svoga Duha, Duha ljubavi i hrabrosti. Budite Petri i hrabro svjedočite svoju vjeru!“, poručio je katekumenima nadbiskup Barišić.

Potom je nadbiskup podijelio sakramente kršćanske inicijacije. Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao mješoviti župni zbor, riječ zahvale nadbiskupu i čestitke krizmanicima i kumovima uputio je župnik fra Ante Udovičić. Slavlje je završilo zajedničkim fotografiranjem.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
„Zahvaljujemo Gospodinu što nam daje ovo vrijeme korizmenoga hoda prema Pashalnom otajstvu, otajstvu našega spasenja. ...
U subotu, 10. veljače, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup posjetio je u obiteljskim domovima malenu Noru ...
Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Marina Barišića, ...
Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je gospođu Ninu Kuluz 5. veljače u Nadbiskupskom Ordinarijatu u ...
„Prije četrdeset dana radosno smo proslavili blagdan Gospod­njega rođenja, Božić. A danas slavimo onaj dan kada su ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 26. siječnja u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu ...
„Majka Marija, Gospa Ranjena duboko je proživjela fizičke i duševne boli, osobito pod križem svoga Sina. I danas to ...