Hodočašće djelatnika i suradnika ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije

I ove godine djelatnici i suradnici ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije u vazmenom su razdoblju, 24. travnja, s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem krenuli na izlet, hodočastivši u franjevački samostan na otoku Visovcu i u crkvu Male Gospe u Skradinu, te posjetivši Nacionalni park Krka. Kao domaćin u Šibenskoj biskupiji ugostio ih je skradinski župnik velečasni Gabrijel Jagarinec koji je s njima obišao Visovac, a nakon toga i slapove Krke.

Na Visovcu je splitsko-makarskog nadbiskupa i njegove suradnike - svećenike i vjernike laike s njihovim obiteljima, dočekao gvardijan franjevačkog samostana Majke od Milosti, fra Božo Duvnjak, a u samostanskoj je crkvi nadbiskup predvodio euharistijsko slavlje. Govoreći o svijetu u kojem se događa mnogo toga što ne možemo razumjeti i što je povezano s tamom, nadbiskup je potaknuo svoje suradnike da Kristu stalno postavljaju pitanja i od Njega traže odgovore, kako bi ih On mogao osvijetliti i na taj način učiniti svojim svjetlom u svijetu. Pri tom je istaknuo primjer Nikodema koji je imao hrabrosti biti čovjek i kada je zavladala tama. "Nek nam Gospodin da snagu u našim malim tamnim i nesigurnim trenucima", kazao je nadbiskup Barišić na kraju misnog slavlja u crkvi Gospe Visovačke.

Gvardijan je gostima pokazao muzej u kojem se čuvaju dragocjenosti hrvatske kulturne baštine, poput najmanje knjige na svijetu ili primjerka Gutenbergovog tiska Ezopovih basni, od kojih se preostala dva čuvaju još samo u Londonu i Oxfordu. Također, u samostanu su mogli vidjeti i fotografije crkava koje su oštećene tijekom Domovinskog rata, a nalaze se na području Šibenske biskupije. Susreli su i tri franjevačka novaka koji na tom otoku žive u jednogodišnjem novicijatu, promišljajući o svom budućem svećeničkom i redovničkom pozivu. Posjet Visovcu nadahnula je i molitva „za nova duhovna zvanja te za mir i blagoslov za našu domovinu Hrvatsku“, kako je u knjizi uspomena na Visovcu zapisao nadbiskup Barišić.

Napustivši živopisno okružje poznatog otočića u kojem se, uz neizostavne paunove i labudove, dodiruju bistrina Krke i raskoš zelenila, hodočasnici iz Splita ručali su u Skradinu, gdje im se pridružio i šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas. Oprostivši se od biskupa Ivasa brodom su krenuli u nacionalni park Krka te uživali u proljetnom krajobrazu i prizorima čuvenih slapova. Zastali su i pred kapelicom u kojoj se na Uskrsni ponedjeljak svake godine služi sveta misa koju u nazočnosti svećenika šibenske biskupije predvodi mjesni biskup.

Ovogodišnji izlet i hodočašće na mjesta uz rijeku Krku, nakon prošlogodišnjeg u Metković i Opuzen uz rijeku Neretvu, završio je posjetom skradinskoj crkvi Male Gospe. Župnik Jagarinec goste je upoznao s prošlošću crkve koja je izgrađena u 18 st. na mjestu nekadašnje stare skradinske katedrale. Naime, skradinska je biskupija najvjerojatnije utemeljena već u 5. stoljeću i trajala je 1400 godina. Katedrala je bila srušena u vrijeme turskih osvajanja koji su ovim područjem vladali 160 godina, a na njenom je mjestu tada bila izgrađena džamija. Nakon oslobođenja od Turaka, u 18. stoljeću, na tom je mjestu u baroknom stilu sagrađena današnja crkva koja je prestala biti katedralom 1828., kada je ukinuta skradinska biskupija i pripojena šibenskoj. Jedna od najvećih dragocjenosti u crkvi, uz sliku skradinske Gospe i djeteta u srebrnom okviru, orgulje su iz 18. stoljeća, djelo majstora Francisca Daccia, izrađene u poznatoj radionici don Petra Nakića. Župnik je gostima pokazao i fotografije skradinske crkve nakon što je pretrpjela teška oštećenja u Domovinskom ratu, a vrijedne su umjetnine ipak sačuvane zahvaljujući tadašnjem župniku don Anti Lovriću Caparinu koji ih je na vrijeme uklonio iz crkve. Zahvalivši domaćinu, velečasnom Gabrijelu Jagarinecu, nadbiskup i njegovi suradnici završili su hodočašće i izlet molitvom, preporučivši svoje živote i služenje Crkvi zagovoru Skradinske Gospe.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za ...
Hrvatski biskupi okupljeni na 56. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije objavili su 10. travnja izjavu o ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 9. ...
U vazmenoj osmini, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je sestre benediktinke u samostanu sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu, 7. travnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, ...
Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetio je i ovoga Uskrsa zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ...
„Događaj Kristova uskrsnuća snažan je Božji zahvat, kojim je promijenjena slika svijeta i pogledi na život i smrt. ...