Nadbiskup Barišić pohodio Metković

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je na drugu adventsku nedjelju, 10. prosinca, u crkvi Sv. Ilije u Metkoviću predvodio misno slavlje na kojem su metkovski framaši, kojih u gradu ima 60-ak, obnovili obećanja. Njihov duhovni asistent je fra Duje Jukić, a predsjednik Filip Rodin.

Na misnom slavlju nadbiskup Barišić krstio je i unuku njegove sestre Tereze, malu Anu, kći Josipa i Ivane Baće, rođene Vareškić. „Obično advent zatrpavamo stvarima - ne nedostaje nam nešto, nama nedostaje netko, i obično mislimo - Bože gdje si, tebe nema. Stvar je posve drugačija - nema mene, ja sam se sklonio, zanijekao. Koliko je u adventu potrebno tražiti Boga, tražiti čovjeka… Nažalost, opet ćemo stvoriti prazninu sa stvarima, a nas nema, i onda nažalost - utjehe nema u našem srcu, jer nismo ga otvorili. Ovo je vrijeme prizivanja svakoga od nas. Potrebno je oprati dušu, a duša se pere Duhom, potrebno je otvoriti svoj život Duhu Životvorcu, Duhu Božjemu koji je sposoban progovoriti našem srcu", rekao je nadbiskup Barišić.

„Ako itko do dubina može doći, to je Duh Božji koji promiče dubine naše, Njegova riječ je vrlo važna, važno ga je čuti, važno je stvarati zajedništvo, rasti kao čovjek i kao vjernik u snazi tog Duha. Advent traži nas, s tom puninom možemo biti u sebi zadovoljni, a onda možemo biti i dar drugima, možemo biti i ono što je Ivan Krstitelj bio u svoje vrijeme - onaj koji je pokazivao dolazak Gospodinov. Mi,u vremenu između dva dolaska - povijesnog i onog kojeg u nadi čekamo, jesmo u istoj ulozi - pokazatelji Emanuela, Boga s nama u ovom vremenu i prostoru, sada i ovdje", istaknuo je nadbiskup.

Mladim framašima nadbiskup Barišić pojasnio je da su, ulazeći u bratstvo, članstvo FRAMA-e, svjedoci koji će svojim vršnjacima prije svega svjedočiti život, ali ne život stvari, nego život čovjeka, „vrednota koje su nam potrebne više od kuhanog vina, sarme i kolača, i ako to imamo u svojoj sredini blagoslov smo i utjeha i onda možemo graditi put, prohodan, put budućnosti, put za našu Domovinu". Zato i krštenje male Ane i ovaj događaj, neka bude poticaj svima nama da na svoj način budemo advent - snaga, ohrabrenje, pokazatelji Gospodina među nama, rekao je nadbiskup Barišić, poželjevši svima sretan i blagoslovljen advent osoban i doživljen kao nikada do danas.

Prije čina davanja obećanja, nakon čega je framašima podijeljen franjevački križ, fra Duje je rekao kako često nedostaje graditelja za bolji svijet, poručivši: „zahvaljujemo zato Bogu za sve ove mlade koji u punini zajedništva s franjevačkom obitelji žele dati vrijedan doprinos ovom cilju". Fra Duje je zamolio dobrotu Božju da im pomogne u svjedočenju ljubavi i radosti Evanđelja, koji potaknuti primjerom svetog Franje posvećuju svoju mladost za izgradnju boljeg svijeta, crpeći snagu iz euharistije, nastojeći u siromasima i poniznim prepoznati lice Krista patnika, osluškujući i vršeći Božju volju uz pomoć Blažene Djevice Marije i serafskog Oca Franje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Peta korizmena nedjelja, 18. ožujka, za makarske je vjernike protekla u znaku tradicionalnog preduskrsnog posjeta ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u srijedu 7. ožujka, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, ...
Na blagdan Katedre svetog Petra, 22. veljače, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu održana je sjednica biskupa ...
„Zahvaljujemo Gospodinu što nam daje ovo vrijeme korizmenoga hoda prema Pashalnom otajstvu, otajstvu našega spasenja. ...
U subotu, 10. veljače, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup posjetio je u obiteljskim domovima malenu Noru ...
Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Marina Barišića, ...
Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je gospođu Ninu Kuluz 5. veljače u Nadbiskupskom Ordinarijatu u ...