Nadbiskup Barišić krstio peto dijete u obitelji Granić

Na Devetu nedjelju kroz godinu, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u župi Male Gospe u Muću Donjem, tokom kojeg je podijelio sakrament krizme trinaestorici krizmanika i krizmanica, te je krstio malenog Nenu Granića, peto dijete u obitelji Roberta i Adele Granić.

Slavimo sakrament krizme koji je izraz Božje ljubavi. Svoju ljubav Bog nam je do kraja pokazao i objavio u osobi Isusa Krista. U ljubavi ovog „Božanskog zaručnika“ koji se zaljubio u čovjeka dobili smo u nasljedstvo, u „dotu“, svu ljubav Božju po kojoj nam je živjeti. Ova ljubav Božja pokazale se kao radikalna, potpuna jer je Isus Krist za nas položio svoj život. Ona je i povjerljiva jer nam je Sin, kao prijateljima, objavio sve što je čuo od Oca. Ona nas uvijek prethodi, jer nismo mi prvi ljubili Boga, već je on prvi ljubio nas. Ipak, samo se za Boga može reći da je punina ljubavi. Čovjek koji je stvoren na sliku Božju, u svojoj slabosti tu ljubav često degradira, pa i naziva ljubavlju sve ono što ljubav po sebi i nije – egoizam, posesivnost, strastvenost. Može se reći da je Bog potpuna ljubav, a čovjek samo fragment; da je Bog ocean ljubavi, a čovjek samo kap; da je Bog vječna ljubav, a čovjek samo trenutak vječnosti.

Ljubav je božanski jezik, koji se u svojoj dinamičnosti ostvaruje u komunikaciji Oca i Sina i Duha Svetoga. Time je to i za čovjeka – koji je slika Božja – materinski jezik. Jezik je to dobrote, ljubavi i solidarnosti kojeg njega razumije svaki čovjek na svijetu. Najbolji učitelj ovog jezika jest sam Duh Sveti. On dolazi kao vihor jer nas želi pokrenuti; dolazi u obliku ognja jer želi zapaliti naša srca. On nas osposobljava da Božje riječi možemo prepoznavati i izgovarati. Duh Sveti želi da bližnje prepoznajemo kao braću i sestre te da se u nama ostvaruje sve ono što nam je Otac nebeski pripravio. I za svakog je taj plan različit jer je svaki od nas Božji unikat i original, a sigurno nismo serija, broj i masa. Taj Duh nas osposobljava da u različitosti tvorimo jedinstvo. To čini preko svojih sedam darova, koji su poput vokala u hrvatskom jeziku. Vokali konsonante izvlače iz samodostatnosti, besmisli i nelogičnosti te ih oplemenjuju i povezuju. S darovima Duha Svetoga i mi postajemo iskreni, prihvatljivi, jasni i otvoreni prema drugima. Zato je ovaj jezik, baš poput onog ljudskog potrebno učiti. I nije ga lako odmah svladati, potrebno je neko vrijeme i tepati, ali je važno da to činimo jer je to neizmjerno bitno za život svakog čovjeka i za sve odnose u svijetu, ustvrdio je Nadbiskup. Na kraju homilije pozvao je roditelje i kumove da budu suradnici Duha Svetog i pomognu mladosti u gradnji zajedništva koje će svoje očitovanje imati u braku, obitelji i Crkvi.

Na kraju euharistijskog slavlja nadbiskup Barišić je još jednom čestitao obitelji Granić na rođenju i krštenju novog člana njihove obitelji te im je udijelio prigodne poklone koje Splitsko-makarska nadbiskupija već dugi niz godina daruje obiteljima s četvero i više djece.