Božićna čestitka i primanje kod nadbiskupa Marina Barišića

Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana, u četvrtak 19. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, upriličeno je božićno primanje kod splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika. Susretu su, između ostalih, nazočili naslovni nadbiskup Cisse i apostolski nuncij u Obali Bjelokosti mons. Ante Jozić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, ravnatelj KBC-a Split prof. dr. Julije Meštrović, rektor splitskoga Sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar te saborski zastupnici Ante Babić i Petar Škorić.

U ime svećenstva i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije čestitku je uputio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Pozdravljajući sve nazočne, mons. Vidović je rekao kako „današnje predbožićno primanje i međusobno čestitanje u prvi plan i na prvo mjesto stavlja jedno malo dijete – novorođenog Sina Božjeg - Isusa Krista“. „Ove godine mi je, u ovom vremenu adventa, u uho ušla i u mislima se nastanila jedna antifona koja glasi: 'U danima Njegovim cvjetat će pravda i mir velik dovijeka'. Da, naša iskonska želja je čežnja za mirom i pravdom“, kazao je, dodajući kako suvremeni čovjek traži pravdu na različitim društvenim područjima.

Cijeli govor mons. Miroslava Vidovića pročitajte ovdje!

„Spomenuta antifona kaže da su pravda i mir rezervirani za dane Njegove. Međutim sadašnji izostanak pravde i mira nije vapaj očaja i besmisla, već je poziv na buđenje nade. A naša nada ima svoju sigurnost, sigurnost u Božjim obećanjima da će nastupiti Njegovi dani, da će se ispuniti pravda i mir i da će nam donijeti spasenje. Evo, braćo i sestre, razloga zašto je ovo vrijeme – vrijeme radosti“, nastavio je.

Osvrćući se na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, mons. Vidović je istaknuo kako će ova godina biti posvećena djedovima i bakama koji su prava mjera naše ljudskosti. „Djed i baka su škrinja mudrosti, riznica životnog iskustva, naše obiteljsko blago. Kao plod godine djedova i baka, izdali smo novi zbornik učeničkih radova 'Na koljenima djeda i bake' koji ćemo Vam na kraju ovoga susreta svima darovati. Htio bih da nanovo svi zajedno otkrijemo bogatstvo kojim nas Bog dariva u osobama treće životne dobi“, ustvrdio je.

Napomenuo je i kako je u povodu 1600. obljetnice od smrti sv. Jeronima – zaštitnika Dalmacije u izdanju Splitsko-dalmatinske županije izišla knjiga Slobodana Prosperova Novaka „Sveti Jeronim Dalmatinac“. Govoreći o životu sv. Jeronima, pojasnio je kako ga je osim svetosti krasila i glad za znanjem, izrazivši nadu kako će na području župe Blatine-Škrape biti izgrađena crkva posvećena upravo njemu. Spominjući ostale pastoralne projekte Nadbiskupije, rekao je kako je završena izgradnja crkve svetog Ivana Pavla II. u Trogiru s pastoralnim centrom i dječjim vrtićem, najavivši otvaranje dječjeg vrtića i u župi Kraljice Mira u Makarskoj te radove na ostvarenju Katoličkog odgojno-obrazovnog centra na Dračevcu.

„Još jednom svima vama hvala na ovom susretu i na dosadašnjoj i budućnoj suradnji i prijateljstvu. A vas i vaše najmilije, vaš rad i vaše suradnike neka dobri Bog obilato blagoslovi. Dragi prijatelji, sretan vam Božić te krepošću i Božjim pouzdanjem ispunjena nova godina“, zaključio je.

Svoju čestitku izrazio je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasivši najveću moguću poniznost Božjega sina Isusa koji se rodio u štalici na slamici. U tom svjetlu potaknuo je nazočne na ponizno djelovanje i vršenje svojih zadaća i službi. U čestitarskom duhu nastavio je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zaželjevši svima da u svom radu, po uzoru na sv. Jeronima, budu hrabri svjedoci kršćanskih vrijednosti.

Na kraju je svoju čestitku uputio nadbiskup Marin Barišić. Pozdravljajući sve nazočne, mons. Barišić je naglasio kako radosna vijest Božića u nama rađa svijest da smo po Betlehemskom Djetetu svi sinovi i kćeri Oca nebeskoga, dodajući kako nam je u Božiću darovana nada, dostojanstvo, zaštita i smisao našega života. „Radosna i iznenađujuća vijest Božića dogodila se u povijesnom Betlehemu, za sve 'Betleheme' današnjeg svijeta i našega Betlehema – doma i Domovine gdje se suočavamo sa sjenama i svijetlima našega svakodnevlja: s pravnom i ekonomskom nesigurnosti, naglašenim egoizmom i tolikim periferijama, ugroženom demografskom slikom, odlaskom iz Domovine i izbjeglicama na granicama, reformama i štrajkovima, raznim podjelama i mnogim otvorenim pitanjima, izborima i obećanjima. U tom našem Betlehemu pronalazimo i tolika svjetla tihog dobra, humanosti, odgovornosti, solidarnosti, svjedočenja ljudskih i kršćanskih vrednota, duhovnog rasta i gospodarskog razvoja“, konstatirao je Nadbiskup.

Pojasnio je i kako smo u mnogim slučajevima prepoznatljivi kao građani Jeruzalema koji su bili prostorno blizu, ali duhovno daleko od betlehemske radosne vijesti. „U svojoj kulturi građani Jeruzalema imali su svete knjige obećanja koje najavljuju dolazak Mesije – Krista, ali bez duhovnosti, religioznost je svedena i zatvorena u običaje, tradiciju, trgovinu. Čak su i prostore oko Hrama prilagodili stolovima i tzv. adventskim kućicama, te je iz godine u godinu bivalo sve blještavije, zarada veća, a advent iščekivanja sve prazniji. Zaboravilo se na Mesiju, i njegovo iščekivanje zamijenila je trgovina, stvari, profit, konzumerizam“, ustvrdio je, rekavši kako su se jednog dana pojavili čudni stranci s Istoka koje građani nisu dobro razumjeli jer su bili nepokretni u okvirima svojih navika. „Ovi koji uznemiriše građane Jeruzalema sa svojim traženjem, svojim adventom koji iščekuje Mesiju, i sami su bili u svom životu probuđeni iz sna bez budućnosti. Vođeni razumom prosvjetljenim svjetlom vjere, postali su mudraci. U noći svoga traženja, svijetlom zvijezde, dođoše do izvora Svjetla – Betlehemskog Djeteta. Ne znamo koliko ih je bilo, ali njihovom društvu rado bi se željeli i mi pridružiti“, kazao je mons. Barišić.

Cijeli govor mons. Marina Barišića pročitajte ovdje!

Upozorio je na važnost povezivanja adventa s Božićem, jer „bez Božića – Mesije, advent je nerazumljiv i slijep“, naglasivši kako je potrebno „vratiti Krista Božiću“. Svoju čestitku Nadbiskup je zaključio rekavši: „U ovom duhu braćo i sestre, želim da doživite radost Božića, svatko u Betlehemu svoga doma, obitelji, uloge, ustanove i svi zajedno u Betlehemu naše Domovine osvijetljene betlehemskim Svjetlom. Sretan Božić i s Betlehemskim Djetetom neka nam bude svima uspješna i blagoslovljena Nova 2020. godina“.

Po završetku programa čestitanja Nadbiskup je sve pozvao na druženje uz domjenak koji su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu. Nazočnima je uručen i prigodni poklon, zbornik učeničkih radova „Na koljenima djeda i bake“. Božićno čestitanje, svojim je pjevanjem uzveličala ženska klapa „Neverin“, a program je vodila Danira Matijaca.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je obrede Vazmenoga bdjenja, 30. ožujka, u ...
U jutro Velikog četvrtka, 28. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je misu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 28. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje na Veliku srijedu, 27. ...
Čestitku za Uskrs 2024. splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića prenosimo u cijelosti.
Župa sv. Luke u Otoku obilježila je 80. obljetnicu krvavog pokolja u Otoku i podkamešničkim selima, iz tragičnih dana ...
Na Cvjetnicu - Nedjelju Muke Gospodnje 24. ožujka, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan ...
Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, u nedjelju 17. ožujka, tijekom svečanog misnoga slavlja blagoslovio je novi ...