Sjednica Zbora savjetnika

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, 28. rujna 2021. godine, pod predsjedanjem splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića održana je sjednica Zbora savjetnika. Uz nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu, nazočni su bili svi članovi Zbora.

Nakon molitve uslijedio je uvodni pozdrav nadbiskupa Barišića koji je svoje suradnike pozvao na otvorenu razmjenu mišljenja i stavova, a sve kako bi se našla najbolja rješenja za ovu mjesnu Crkvu. Potom je nazočne pozdravio i nadbiskup koadjutor Kutleša koji prvi put sudjeluje u radu ovoga tijela. Nakon prekida raznih susreta zbog pandemije, ponovo se počinju održavati svećenički susreti u punom sastavu i opsegu. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, kroz proteklo vrijeme susreti su održavani s manjim brojem sudionika i na dekanatskim razinama. Susret Zbora savjetnika je uvod i priprema za sjednicu Prezbiterskog vijeća koja će uslijediti. Nazočni su se osvrnuli na iskustvo života i rada u okolnostima pandemije s posebnim naglaskom na buduće pastoralne planove i aktivnosti.

Zatim je pastoralni vikar dr. Nediljko Ante Ančić napravio uvod na temu XVI. redovite biskupske sinode koja se odvija na tri razine: biskupijskoj, kontinentalnoj i univerzalnoj. Dani su određeni prijedlozi za slavljenje početka i tijeka sinode na razini splitsko-makarske nadbiskupije koji će biti dorađeni na sljedećem Prezbiterskom vijeću i susretu svih svećenika u Vepricu 6. listopada ove godine. Zatim je generalni vikar Miroslav Vidović izvijestio o gradnji svećeničkog doma i radovima na crkvenim objektima. U raspravi su se otvorile i druge teme vrijedne novog susreta i promišljanja. Na kraju je nadbiskup zaključio susret zahvalivši svima na dolasku i doprinosu koji su dali svojim sudjelovanjem.