Nadbiskup Barišić predvodio misu na svetkovinu Bogorodice Marije u splitskoj katedrali

Splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje 1. siječnja na svetkovinu Marije Bogorodice, Novu godinu i Svjetski Dan mira u splitskoj katedrali svetog Dujma. U koncelebraciji je bio generalni vikar don Franjo-Frankopan Velić, a kod oltara je služio đakon don Ivan Mamić, prefekt u Centralnome bogoslovnom sjemeništu u Splitu.

Zaželjevši svima sretnu Novu godinu nadbiskup Barišić je kazao kako je ona uistinu nova za preminulog papu u miru Benedikta XVI. koji je otišao u zagrljaj nebeskom Ocu.

Svoju je propovijed nadbiskup u miru započeo mišlju o čestitci koju svi volimo primiti za Novu godinu osobito od onih koji su nam najbliži srcu. Najposebnija je, ipak, Božja čestitka nama. To je njegov blagoslov, a njegov blagoslov jest život. „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!“ (Br 6,26) Ovaj smo blagoslov, nastavio je nadbiskup, pozvani primiti i dijeliti svakom čovjeku, pa i onima koji nas progone. Božji blagoslov znači prisutnost, on nas čuva i prati da nam bude dobro, da budemo uspješni i radosni.

„Božji blagoslov je terapija za naše nevolje. Kad bismo znali taj njegov blagoslov živjeti u našim obiteljima, u svojoj sredini, u društvu, u svijetu bilo bi posve nešto drugo. Mi, danas, skrivamo lica jedni od drugih, a lice je ekran srca. Svi smo iskrivljeni, sagnuti na tablete, ne vidimo jedni drugi. Naše lice je nestalo.“ U nastavku je naglasio da trebamo biti blagoslov jedni drugima, milostivi jedni prema drugima i činiti život lijepim. Međutim, trebamo i Gospodina blagoslovljivati, zahvaljivati mu i slaviti ga. Tako mu priznajemo da je on izvor života i svega stvorenoga. On daje pravi mir našim srcima. U njemu je sva milina. Kad roditelji gledaju svoju djecu kako rastu i postaju uspješni i radosni njihova lica su nasmijana. Pozvani smo svojim životom nasmijati Gospodina, razveseliti ga da bude zadovoljan s nama, naglasio je mons. Barišić dodavši da nas je Bog blagoslovio svakim blagoslovom zemaljskim i nebeskim u Isusu Kristu.

Budući da danas slavimo Svjetski Dan mira, nadbiskup i izrazio zabrinutost za budućnost ovoga svijeta pitajući se: je li moguće da se sve to događa? Tolike razlike, sukobi, ubijanja, nepravde koje uništavaju život suprotnost su blagoslovu. Ovaj svijet je ugrozio društvo u svome sustavu i prirodu koju je Bog stvorio. U dijelovima svijeta ima ljudi koji gladuju, koji se ne mogu obrazovati, ne mogu imati svoje radno mjesto. Zabrinuti smo hoće li biti života. Svijet smo primili a treba ga predati novim naraštajima. Međutim, Bog nam je dao blagoslov i za naše grijehe – oproštenje. Gospodin oprašta naše grijehe i preobražava svojim blagoslovom naše patnje, boli, križeve, kazao je nadbiskup te zaželio svima blagoslovljenu Novu 2023. godinu.

Misno slavlje uveličao je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma uz orguljašku pratnju mo. s. Mirte Škopljanac Mačina. Nadbiskup se prije završnog blagoslova još jednom sjetio blagopokojnog pape Benedikta XVI. nazvavši ga velikim intelektualcem našega vremena koji je tragao za istinom i čija su napisana djela obratila mnoge ljude na katoličku vjeru. U tom je svjetlu potaknuo vjernike da mole za preminulog papu ali i da čitaju knjige ovoga vjernoga službenika evanđelja i Crkve.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskupi već tradicionalno, pred Uskrs, pohađaju vjernike u Makarskoj. Tako je četvrte korizmene ...
1. U ponedjeljak, 13. ožujka 2023., obilježili smo desetu obljetnicu izbora pape Franje. Izbor Pape uvijek je bio ...
Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić uputio je 14. ožujka Župnim uredima, crkvenim ...
U srijedu 15. ožujka 2023. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu upriličen je susret krizmatelja  s apostolskim ...
Na Međubiskupijskom stručnom skupu za vjeroučitelje koji je upriličen 11. ožujka u prostorijama Nadbiskupskog ...
Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich i predsjednik Vlade ...
U sklopu korizmene rekolekcije svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je upriličena u srijedu 8. ožujka u ...
„Započinjemo sveto korizmeno vrijeme koje je u povijesti bilo namijenjeno grešnicima koji se spremaju za krštenje. No s ...