Poziv na molitvu za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić uputio je 14. ožujka Župnim uredima, crkvenim ustanovama i samostanima u nadbiskupiji poziv na molitvu za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije. Poziv prenosimo u cijelosti:

Evanđelist Luka u izvješću o izboru apostolâ donosi zanimljive detalje koje valja uočiti. „Onih dana, veli on, Isus uziđe na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo dozva k sebi učenike, te između njih izabra dvanestoricu koje prozva apostolima“ (Lk 6, 12-13). Apostoli su, dakle, bili plod njegove molitve. Isus ih je ustanovio da propovijedaju i liječe svaku bolest i nemoć u narodu, te da budu njegovi „svjedoci u Jeruzalemu, Judeji i Samariji, sve do na kraj zemlje“ (Dj 1, 8).

I mi smo, draga braćo svećenici, bili uključeni u ovu Isusovu molitvu. Naše je svećeništvo, kako je govorio Arški župnik, Ivan Marija Vianney, „ljubav njegovoga Srca“. U iščekivanju pastira ove mjesne crkve, kojega će Svevišnji providjeti da vodi ovu nadbiskupiju, uključimo se u zajedničku molitvu na tu nakanu. Pozivam, stoga, i određujem neka se na svakoj svetoj misi nakon popričesne molitve izmoli ovdje napisana molitva, počevši od četvrte korizmene nedjelje, 19. ožujka 2023. godine.

Braćo i sestre, molimo za svetu Crkvu Božju: Neka se Bog i Gospodin naš udostoji mir joj udijeliti
i štititi je po cijelom krugu zemaljskom:

Da se dostojiš svoju svetu Crkvu voditi i uzdržati:

Da se dostojiš Svetog Oca i biskupe naše ojačati i posvetiti:

Da se dostojiš svećenike i Bogu posvećene osobe
u svetom pozivu okrijepiti i učvrstiti:  

Da se dostojiš svim narodima trajni mir darovati:    

Da se dostojiš našoj nadbiskupiji dobrog pastira udijeliti:      

Tebe molimo, usliši nas

Tebe molimo, usliši nas

 

Tebe molimo, usliši nas

Tebe molimo, usliši nas

Tebe molimo, usliši nas

 

Pomolimo se:

Bože, vječni pastiru, koji svoje stado trajno štitiš i upravljaš, molimo te, udijeli Splitsko-makarskoj Crkvi biskupa koji će tvome narodu biti uzor svetosti i revni navjestitelj Tvoje istine. Daruj ovoj nadbiskupiji dobroga pastira koji će poput svetog Dujma tebi ugoditi, a povjereno stado tješiti, blagoslivljati i Tvojim putem hrabro i razborito voditi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.