Studijski dan za svećenike u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Više od stotinu svećenika okupilo se, u srijedu 28. rujna, u Nadbiskupijskom marijanskom svetištu Vepric, na Studijskom danu svećenika. Glavna tema ovogodišnjega Studijskog dana bila je vezana uz pripreme i planove za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Solinu 2018. godine, a kojemu je domaćin upravo Splitsko-makarska nadbiskupija.

Susret je započeo svetom misom koju je predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić uz suslavlje dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, generalnoga i pastoralnog vikara te ostalih svećenika. U svojoj homiliji nadbiskup Barišić povezao je epizodu iz evanđelja dana s krizom obitelji, ali i krizom zvanja. Mnogi su govorili da će ići za Isusom, ali su druge stvari i osobe pretpostavili Kristu. Govoreći o krizi očinstva, nadbiskup je podsjetio da je odnos prema ocu važan za svaku osobu, bilo da se radi o zemaljskom ocu, bilo o svećeniku kojega mnogi nazivaju ocem, bilo o samom Bogu Ocu. Po Crkvi, koja je majka, vjernik, a pogotovo svećenik, može otkriti milosrdno Lice Oca nebeskoga.

Za vrijeme svete mise pjevanje je animirao maestro don Šime Marović uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića.

Pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić uveo je sudionike u radni dio Studijskoga dana u velikoj dvorani Svetišta. Prvo predavanje na temu: „Vijeće HBK-a za život i obitelj kao suorganizator priprema i aktivnosti za Treći nacionalni susret obitelji“ održao je mons. Mate Uzinić koji je ujedno i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. U sažetim je crtama predstavio pripreme za nadolazeći susret obitelji. Naveo je četiri cilja koji bi se susretom trebali ostvariti: promocija vrednota braka i obitelji, pokazivanje brojnosti katoličkih obitelji, stvaranje duhovnog zajedništva među obiteljima te obveza društva da prepozna i štiti temeljne vrijednosti. Da bi se spomenuti ciljevi ostvarili, potrebno je da svi aktivno sudjeluju u pripremama, a u tome će svakako pomoći prigodne kateheze koje uskoro izlaze iz tiska i koje će biti dostupne na mrežnim stranicama Nadbiskupije. Ove školske godine u katehezama je obrađeno očinstvo i uloga oca u obitelji, a iduća će godina biti posvećena ulozi majke.

Drugo predavanje pod naslovom „Kateheze o očinstvu i majčinstvu te ostala pomagala u radu s obiteljima i u župnim zajednicama“ održao je don Tomislav Ćubelić, voditelj Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije. Govoreći o izazovima s kojima se obitelji, osobito one koje prakticiraju vjeru, danas susreću, don Tomislav se posebno osvrnuo na problem očinstva. Otac ima nezamjenjivu ulogu u obitelji - biti muškarac, suprug i roditelj. Svaka od ove tri karike je podjednako važna. Pozvao  je braću svećenike da u sredinama u kojima služe usmjere svoje pastoralno djelovanje još više na brak i obitelj. Nadovezujući se na govor mons. Uzinića, don Tomislav je predložio da se spomenute obiteljske kateheze održe na vjeronaučnim susretima, roditeljskim sastancima, a na poseban način u župnim obiteljskim zajednicama.

Predavanje „Otac i očinstvo u procjepu sadašnjih duhovnih previranja“ održao je dr. Josip Markotić, bioetičar i otac troje djece. Na tragu enciklike Amoris letitia, dr. Markotić iznio je problematiku modernog poimanja obitelji, a na poseban način slike i uloge oca. Kršćansko poimanje danas je u suprotnosti s individualističkom slikom obitelji na Zapadu. Prenoseći svoje vlastito iskustvo, progovorio je o konkretnim problemima s kojima se susreću današnje obitelji s djecom. Potrebno je naći vremena da obitelj bude zajedno, kako bi se razvilo povjerenje, sigurnost, a na poseban način vjera i molitva.

Po završetku predavanja uslijedila je kraća rasprava nakon koje je mons. Vidović okupljenim svećenicima predstavio aktualnosti u Nadbiskupiji i dao neke tehničke informacije. Potom je nadbiskup Barišić održao zaključnu riječ.

Susret je završio zajedničkim ručkom u blagovaonici Svetišta.