Blagoslovljene postaje križnog puta u župi Solinskih mučenika

U župi Solinskih mučenika u Solinu, u nedjelju 14. veljače, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović predvodio je euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg je blagoslovio postaje križnog puta akademskog slikara Hrvoja Peruzovića.

Novopostavljeni križni put u crkvi u solinskim Ninčevićima rađen je tehnikom akrilika na platnu. Postaje su veličine 50 x 60 cm, u okvirima zlatne boje. Uz četrnaest postaja križnog puta umjetnik je, u dogovoru s župnikom, dodao i petnaestu postaju – uskrsnuće Isusa Krista. „Ovo nije prvi križni put kojeg sam izradio, no inspiracija je za svaki ista jer dolazi kroz meditaciju i razmatranje Isusova puta kojeg potom pokušam rekonstruirati. Svatko se može poistovjetiti s križnim putem jer je patnja neizostavni dio života svakog čovjeka“, kazao je g. Peruzović.

„Svaki križni put lijepo je i važno umjetničko djelo, no svoju pravu vrijednost dobiva u pobožnosti, u molitvi križnog puta“, istaknuo je mons. Miroslav Vidović prilikom blagoslova postaja pozivajući okupljene vjernike da kroz korizmu prisustvuju pobožnostima križnog puta te moleći pred postajama sagledavaju svoj život jer križni put, put Isusa Krista, je put u nebo.

Osvrćući se na evanđelje o Isusovoj kušnji u pustinji, mons. Vidović je u prigodnoj homiliji istaknuo da je upravo korizma vrijeme naše pustinje u koju smo pozvani otići, ne da bi pobjegli od svojih problema i kušnji već da se suočimo s njima i sa svime što nas opterećuje. Raslojavajući tri kušnje kojima je Krist bio kušan, naglasio je da Krist nije povjerovao lukavosti đavla koji zlo lijepo upakira uvjeravajući nas da svoje životne uloge trebamo dokazivati, da dobar cilj opravdava sva sredstva, da nam je za vjeru potrebno čudo i sl., već je ostao vjeran Bogu. „Dok ulazimo u pustinju, koja uz suočavanje sa samim sobom treba biti i naš rast u vjeri, ugledajmo se na Isusa Krista, njegov hod kroz pustinju, suočavanje s kušnjama i izbjegavanje napasti. Slijedimo njegov primjer i budimo poslušni Ocu nebeskom koji će nam na vjernost i poslušnost uvijek uzvratiti nagradom nebeskog blaženstva“, zaključio je mons. Vidović.

Vjernicima se obratio i župnik don Ante Matešan koji je uputio zahvalu mons. Vidoviću,  g. Hrvoju Peruzoviću i svojim župljanima za pomoć i podršku pri postavljanju postaja novog križnog puta. Misno slavlje je pjesmom uzveličao župni zbor.