Proslava spomendana 1. međunarodnog priznanja Hrvatske države

U CHM u Udbini 7. lipnja svečano je proslavljen spomendan na prvo međunarodno priznanje Hrvatske države po papi Ivanu VIII. U pismu datiranom na dan 7.lipnja 879. papa blagoslivlje hrvatski narod i kneza
Branimira priznaje njegovim legitimnim vladarom. Svetu misu, u satu milosrđa, slavio je gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović.

Mons. Bogović je u homiliji istaknuo da je za hrvatsku povijest osim Ivana VIII, izuzetno važna uloga još dvojice papa: Grgura VII koji je okrunio Dmitra Zvonimira kraljevskom krunom po svom izaslaniku Gebizonu u Solinu 9. listopada 1075. god. čime je potvrđena državotvornost kraljevine Hrvatske (regnum Dalmatiae ie Chroariae), te pape Ivana Pavla II koji je učinio presedan priznavši među prvima novostvorenu Hrvatsku državu u siječnju 1992. godine. Navedeno slavlje, imalo je molitvenu potporu u Splitu kroz tzv. Jerihonsko bdijenje u vremenu od 1.-7. lipnja u crkvici Sv. Trojice na Poljudu. Posebna nakana bdijenja bila je za jedinstvo i slogu hrvatskog naroda po zagovoru svetih mučenika koji su svoj život dali u obrani vjere i domovine kroz svekoliku njenu povijest. Za iste nakane manja grupa hodočasnika hodočastila je iz Solina do Udbine pješke od 2.-7. lipnja. Slavlju u Udbini pridružila se i nekolicina hodočasnika iz Zagreba. Suorganizatori navedenog programa bili su, uz Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina i župni ured župe Sv. Trojice, Hrvatska udruga Benedikt,te koordinacija štovatelja Božjeg milosrđa Split. Molitveno bdijenje podržale su mnoge molitvene zajednice, među kojima se posebno istakla vjerska inicijativa "Za život - pro vita".