Proslavljen blagdan rođenja svetog Ivana Krstitelja u župi Vid

U župi Vid dvije crkve posvećene su svetom Ivanu Krstitelju - na Dragoviji i u Prudu. U jutarnjim satima na Dragoviji misno slavlje u subotu, 24. lipnja predvodio je bivši župnik don Mladen Margeta. Na misnom slavlju njegov rođak Ante Plećaš i Tonka  slavili su 50-u obljetnicu braka - zlatni pir, te se između ostalog u propovijedi osvrnuo i na stanje u obiteljima danas.

Potom je u Prudu misno slavlje kojem je kao i na Dragoviji prethodila procesija sa kipom sv. Ivana, predvodio novi  župnik don Mile Čalo u koncelebraciji bivšeg župnika.

U propovijedi je, između ostaloga, govoreći o svetom Ivanu, rekao kako je sveti Ivan bio ustrajan, nepokolebljiv,čvrst i postojan, koji je zbog svojih principa i načela platio glavom, jer je upozoravao na ispravan način života Heroda,  rimske vojske,  carinike, farizeje, upravo sve kategorije dotakao , sve ih pozivao na obraćenje, da priprave put Mesiji - Isusu Kristu. Svjestan svoje zadaće, uloge, svoga poslanja, ostao je vjeran do samoga  kraja - čvrst, nepokolebljiv i neustrašiv.

Vezano za njegovo rođenje - svi su pitali – „što li će biti od ovoga djeteta?“ Svojim stilom i načinom života,svojim propovijedanjem,stavom i držanjem, dokazao je što je od njega bilo i kakav bi to trebao biti. Propovjednik se potom zapitao - jesmo li na tragu ovoga Evanđelja, jesmo li dostojni svoga poziva, kakav sam kao član svoje Crkve, svoga hrvatskog naroda?

„Sa svojim svećenicima s razlogom ste odabrali svetog Ivana Krstitelja za svog nebeskog zaštitnika, jednog od najvećih, najsnažnijih osoba u povijesti Crkve, u povijesti Svetog Pisma -  možemo se ponositi!“

Trebali bi se koliko je to moguće u našim ograničenim okolnostima ugledati u njega. Neka nas Gospodin nadahne da poput njega budemo i čvrsti i nepokolebljivi  u svojoj ljudskosti, svojoj vjeri; neka nam svima poput njega udijeli - dar skromnosti, poniznosti, dar služenja i jednostavnosti - kojega nam tako često danas nedostaje,jer nam se nameće jedan drugačiji način i stil života-oholost, sebičnost, gramzljivost i egoizam, zaključio je don Mile Čalo.