Don Petru Mikiću odlikovanje: „Red hrvatskog pletera“

Za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je odlukom od 24. studenoga 2016. dodijelila odlikovanje dom Petru Mikiću dugogodišnjem župniku u Pločama na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja, a po prijedlogu Luke Ploče d.d., a svečano mu je uručena u subotu 12. kolovoza u Uredu Luke Ploče d.d. u Pločama.

Svečana dodjela je započela pozdravom domaćina Luke Ploče d.d., kap. Ivan Pavlović je pozdravio goste, a kratak govor održao je i akademik Davorin Rudolf, potpredsjednik Nadzornog odbora Luke Ploče posebno se referirajući na uporan i marljiv doprinos don Petra Mikića, kazavši između ostaloga: „Došao sam zahvaliti vam za ta postignuća tijekom proteklih 40 godina vašega radnog vijeka, za vaše snažno rodoljublje i domoljublje hrvatsko. Vi ste, oče, hrvatski mrav koji je svojim umom, marljivošću, hrabrošću i ustrajnošću potaknuo zamisao, a kasnije i gradnju velebne župne pločanske crkve Kraljice neba i zemlje. Podarili ste nam sjajan realističan spomenik utemeljitelja države, hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana. Spomenik svetoga Nikole. One impresivne i gromke orgulje u crkvi. Dva anđela i križ na ulazu u pločansko groblje. Spomenik precima u Rogotinu“ Zatim se nazočnima obratio i prof. dr. Mate Granić, posebni savjetnik Predsjednice RH, u ulozi  izaslanika Predsjednice RH. Nakon intoniranja himne koju je izvela klapa Luka Ploče, pročitana je Odluka o dodjeli odlikovanja te je prof. dr. Mate Granić uručio Odlikovanje don Petru Mikiću.

U doista emotivnom govoru, don Petar se zahvalio na ukazanoj časti svima koji su prepoznali njegov doprinos zajednici u kojoj živi i djeluje, koji su odabrali biti danas tu, te između ostalih emotivnih prisjećanja na tijek vremena od svog dolaska u Ploče 1969.  izjavio : „ Držim velikom čašću što sam živio baš u ovo vrijeme i u ovoj sredini, te sam imao mogućnost ostvariti to što sam ostvario. Ispuniše se neki moji snovi, dio ih osta neostvaren, a ja još uvijek sanjam“. Prisjetio je nazočne na povijesni tijek grada Ploča, kao i poteškoće i upornost koje su obilježile njegov san o izgradnji crkve u Pločama. Sažeo je sva svoja ostvarenja u rečenici :“ Bog pozvao – ja se odazvao i uradio što sam trebao uraditi“.

Prije samog kraja svečanosti uručenja odlikovanja, u ime Luke Ploče d.d. njen predsjednik Uprave kap. Ivan Pavlović je don Petru Mikiću uručio poklon: sliku „Šipci“ pločanskog slikara, hrvatskog branitelja Jure Jovice.

Svečanosti su nazočili mnogi prijatelji i dobročinitelji, pored izaslanika Predsjednice prof. Dr. Mate Granića, akademika Davorina Rudolfa i domaćina, između ostalih i Dr. Miroslav Tuđman, Dr. Đuro Njavro, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević, gradonačelnici Ploča Mišo Krstičević i predsjednik Gradskog vijeća Ploča Niko Orepić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, župnici okolnih župa i drugi prijatelji i gosti. Svečanost je završena još jednom izvedbom klape Luka Ploče, a uzvanici su se nastavili družiti na zajedničkom ručku.