Blagoslov obitelji

Obred blagoslova koji zajednički slave članovi obitelji


Početak obreda

Blagoslov obitelji u posebnim okolnostima može predvoditi i vjernik laik, tj. netko od članova obitelji. Za blagoslov je važno da obitelj bude na okupu u sabranosti: za obiteljskim stolom, oko križa, upaljene svijeće i Svetoga pisma.

P. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
O. Amen.

P. Milost Gospodina našega Isusa Krista neka bude sa svima nama.
O. Amen.


Čitanje Božje riječi
(Gal 5, 18. 22-26)

Iz Poslanice svetoga Pavla apostola Galaćanima

Braćo i sestre: ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom. A plod je Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!


Molbenica

Zazovimo blagoslov Gospodina našega Isusa Krista i zagovor Majke Marije na našu obitelj i na sve one koji su nam dragi i životom blizu. Molimo zajedno:

Gospodine, usliši nas!

Da naša obitelj u snazi Duha Svetoga raste u svojoj vjeri, a nedjeljom u zajedništvu župne zajednice na svetoj misi slavi tebe, svoga Spasitelja, molimo te.

Da našu obitelj odlikuju kršćanske krjeposti, a iz naše sredine nestane zlobe, zavisti, psovke, ružnih riječi i drugih grijeha, molimo te.

Da naša obitelj nađe razumijevanja i ljubavi prema susjedima, djeci te starijim, bolesnim i nemoćnim članovima rodbine, molimo te.

Da naša obitelj bude kućna Crkva u kojoj će se život odvijati prema tvojim zapovijedima, molimo te.

Za preminule članove naše obitelji: podari im vječni pokoj u društvu svojih svetih, molimo te.

Članovi obitelji mogu dodati i vlastite molitve. Za vrijeme molitve Očenaša može se obiteljski dom poškopiti blagoslovljenom vodom.

Oče naš...


Blagoslovna molitva

P. Blag budi, Gospodine, prema našoj obitelji! Umnoži u nama svoju milost, blagoslovi nas, da vjerom, nadom i ljubavlju, tebi odani, postojano izvršavamo tvoju volju: živeći u miru, uzajamnoj vjernosti i poštovanju. Po Kristu Gospodinu našemu.
O. Amen.


Zaključak slavlja

P. Neka nas Bog ispuni svakom radošću i nadom u vjeri. Neka se Kristov mir nastani u našim srcima. Neka Duh Sveti u nas izlije svoje darove.
O. Amen.

Obred završava znakom križa.