Zajednica „Cenacolo“ proslavila 25. obljetnicu postojanja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

"Zahvaljujemo Gospodinu za dvadeset i pet godina postojanja i djelovanja Zajednice 'Cenacolo' u Hrvatskoj, gdje danas imaju brojne kuće u kojima borave mladi iz naše zemlje i drugih dijelova svijeta. Zahvaljujemo mu za sva dobra koja je činio preko vas. U ovu euharistiju unesimo sve svoje križeve“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći misno slavlje u koncelebraciji s pet svećenika u subotu, 30. rujna u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Na svečanom dvodnevnom programu obilježavanja 25. obljetnice okupilo se više stotina štićenika, roditelja i prijatelja jedne od najpoznatijih i najuspješnijih terapijskih zajednica za liječenje ovisnosti.

"Cenacolo" je utemeljila talijanska časna sestra Elvira Petrozzi 1983. godine kao odgovor Božje ljubavi na očajan krik brojnih mladih, umornih, razočaranih, ovisnika i ne-ovisnika, u potrazi za radošću i pravim smislom života. U tom je duhu nadbiskup istaknuo kako se sjeća susreta sa s. Elvirom, njezine iskre u očima, dobronamjernosti i širokogrudnosti te neumornosti zbog čega se svi u zajednici osjećaju kao članovi obitelji, kao djeca njezina duhovnog majčinstva. Podsjetio je da latinska riječ "cenakul" označava mjesto druženja i blagovanja, gornju sobu u kojoj je Isus boravio sa svojim učenicima te je istaknuo: "To znači da je s. Elvira itekako znala zašto je ovu zajednicu nazvala 'Cenacolo'. Htjela je da gradite svoj život na čvrstoj stijeni a ne na pijesku, da gradite na zaglavnom i temeljnom kamenu Isusu Kristu. Htjela je da spoznate, a što ste se i sami uvjerili da nije svako zlo za zlo. Brojne su se obitelji obratile Bogu, sinovi su dobili očeve, a kćeri majke i obrnuto. Spoznali ste da niste sami, Uskrsli Krist je s vama."

U nastavku je propovijedi nadbiskup govorio o svecu dana, sv. Jeronimu, koji je – kako reče – bio ovisan o knjigama osobito rimskih pisaca. U snu je čuo Gospodinovo pitanje: „Tko si ti?“ koje ga je potaknulo na obraćenje te se okrenuo Knjizi nad knjigama – Bibliji. Isus bdije nad nama i brine se za nas. Ne želi da budemo zarobljenici ovisnosti: kocke, droge, interneta i sl. nego da budemo slobodni za ljubav, kazao je nadbiskup te nastavio: I vi ste poput Jeronima „čuli Isusov glas“ koji vas je probudio, osjetili ste Isusa koji vas je digao s poda, uzeo vas u zaštitu, dao vam dostojanstvo, nadu i budućnost. To je postalo plodno tlo brojnih obraćenja. Postali ste znak Božje novosti, ali on želi da budemo ne samo korisnici nego i donositelji Njegove ljubavi.

Suradnici s. Elvire su dobrovoljci, posvećenici i obitelji, koji neprekidno i besplatno djeluju u službi Zajednice, čija je glavna kuća u gradiću Saluzzi. Trenutno postoji 61 bratovština u 18 zemalja svijeta , a u Hrvatskoj je sedam muških i jedna ženska; u Ugljanima (prva utemeljena zajednica u Hrvatskoj), Vrbovcu, Varaždinu, Biogradu, Šarengradu, Šišincu i Novigradu. U "Cenacolu" je dan podijeljen na trenutke molitve, posla i prijateljskih razgovora, a liječe se ovisnosti svih vrsta: od droge i alkohola do kocke i računala. Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale uputio je don Ivan Filipović, bivši ovisnik, a sada duhovnik Zajednice. U dvorani kroz dva dana članovi Zajednice koji su došli iz svih krajeva Hrvatske, Italije i šire priredili su zanimljiv duhovno-kulturni program.