Došašće – ususret Božiću

Zornice – blagoslov obitelji

U nedjelju 3. prosinca 2017.  Prvom nedjeljom došašća započinje nova crkvena godina i vrijeme priprave za Božić. Liturgijska se nedjeljna čitanja  uzimlju iz ciklusa B (Markovo evanđelje), a poslanice svagdanjih misa iz lekcionara druge po redu ( jer je 2018. parna godina).

Advent ove godine traje  nešto kraće od četiri tjedna i završava  IV. Nedjeljom došašća, 24. prosinca na sam Badnjak uoči svetkovine Rođenja Gospodinova.

Došašće je posebno liturgijsko vrijeme ali ima i svoj specifičan društveni ugođaj i pečat. Vjernici  su pozvani na budnost, trijeznost i osjetljivost za Božju riječ koja najavljuje dolazak Mesije - Spasitelja Isusa Krista. Za proslavu toga prvog Gospodinova dolaska valja se  dostojno pripremiti  da nas nađe budne, otvorena i čista srca. Jer Gospodin dolazi trajno u svojoj riječi i sakramentima Crkve  i u njima nas želi susresti,  dok očekujemo i njegov drugi dolazak u slavi.

Tijekom došašća u mnogim našim župnim zajednicama slave se rane jutarnje mise – zornice. One su dio duhovne pripreme za Božić. Opaža se da je odaziv vjernika na zornice vrlo dobar jer mnogi nakon ranog slavlja u crkvi duhovno okrijepljeni odlaze na svoja radna mjesta. U okviru svete mise moli se jutarnja molitva i pjevaju adventske pjesme, a nerijetko svećenik održi i kratku homiliju.

zornica

U svakoj župi neposredno prije blagdana Božića župnik u suradnji s drugim svećenicima organizira božićnu ispovijed. To je prilika vjernicima da se u sakramentu pomirenja duhovno očiste i osjete dar Božje ljubavi u opraštanju grijeha.

ispovijed2 

Neki župnici već početkom adventa počinju blagoslov obitelji i njihovih domova. To je osobito praktično ako su župe veće jer župnik tada ima puno više vremena da bez žurbe obiđe svoje vjernike, upozna se s njihovim životnim prilikama, ohrabri ih u kršćanskom življenju i  zajedničkom molitvom zazove Božji blagoslov.

Raspored obilaska i blagoslova obitelji obično se najavi na misama ili se preko web-stranice  odnosno oglasne ploče stavi kao informacija kako bi se obitelji mogle bolje pripremiti za taj susret. Neka se župnici u blagoslovu drže dosadašnjih uputa Nadbiskupijskog ordinarijata i pritom izbjegavaju svake nesporazume.

blagoslov

U blagoslov obitelji ide se onima koji to žele ( u većim župama župnici obično imaju popis i adresar tih obitelji). Blagoslov i posjet obavlja samo župnik i njegovi neposredni suradnici (đakon ili svećenik koji u župi pastoralno pomažu), a ne neke treće osobe. Redovito se tijekom blagoslova ne uzima novac (redovina) nego se vjernike potiče da svoj prinos za uzdržavanje svećenika i župe donesu župniku drugom zgodom prema svojim mogućnostima.