Relikvija sv. Ivana Pavla II. bdjela s inicijativom 40 dana za život u Splitu

Ovogodišnja korizmena kampanja inicijative 40 dana za život je posebnija jer je prati relikvija sv. Ivana Pavla II. koja je u obilasku gradovima Hrvatske stigla i u Split u petak, 23. veljače. U poslijepodnevnim satima je dva sata bila izložena na mjestu bdijenja ispred ulaza u splitsko rodilište.

Molitelji su molili litanije sv. Ivanu Pavlu II., za obitelji, život, majke i očeve, pobačenu djecu, zacjeljenje rana od pobačaja. Razmatrali su i govor pape Ivana Pavla II. obiteljima te druge poruke koje je za svog pontifikata uputio u prilog životu. „Sv. Ivan Pavao II. veliki je zagovornik života, promicatelj pro-lifea, puno je pisao i molio o toj temi. I njegovoj majci su u trudnoći s Karolom savjetovali da pobaci jer je liječnik rekao kako postoji mogućnost da oboje izgube život. Ali, njegova je majka stavila svoje pouzdanje u Gospodina i rodila jednog od najvećih ljudi, papu i sveca. Papa Ivan Pavao II. kazao je da je hitno potrebna velika svjetska molitva za nerođeni život. Mi u tim njegovim riječima vidimo uporište za svoje djelovanje. '40 dana' je velika svjetska, afirmativna pro-life organizacija i molitva za život. Papa je napisao i encikliku 'Evanđelje života' u kojoj govori o potrebi zaštite nerođenog života“, kazao je Damir Mandić, voditelj inicijative u Splitu. Istaknuo je da je velika milost da je baš relikvija sv. Ivana Pavla II. s moliteljima u kampanji, da se svetom papi i na izvanjski način iskaže veće štovanje i utječe njegovu zagovoru.

U kampanji se ističe poruka sv. Ivana Pavla II.: „Život se povjerava čovjeku kao blago koje se ne smije gubiti, kao talent s kojim ne treba trgovati. O njemu čovjek treba položiti račun svome Gospodaru. Svaki je čovjek 'čuvar brata svoga' jer Bog povjerava čovjeka čovjeku.“ Relikvija obilazi sve naše gradove u Hrvatskoj uključene u inicijativu. Svoj službeni pohod započela je u mjestima bdijenja u Dalmaciji 14. veljače na dan svečanog otvaranja korizmenog bdijenja u Splitu i obišla Imotski, Makarsku, Dubrovnik, Metković, Zadar, Šibenik, Knin i ponovnim izlaganjem relikvija u Splitu završava pohod Dalmaciji i prenosi se u Slavoniju u pohod ostalim mjestima bdijenja. Do kraja korizme obići će svih 28 mjesta bdijenja u Hrvatskoj.

Relikviju je inicijativa dobila na poticaj njihova duhovnog savjetnika o. Marka Glogovića, koji je dobio nadahnuće da Papina relikvija obiđe sva mjesta bdijenja u Hrvatskoj. Inače se nalazi u pavlinskom samostanu u Sveticama. To je tkanina natopljena krvlju sv. Ivana Pavla II., u srebrnom relikvijaru koji prikazuje lik pape kako je naslonjen i pridržava se za svoj pastirski križ s Raspetim. 

„Molitelji su ispunjeni zahvalnošću zbog dolaska relikvije. Velika je ovo milost i čast da relikvija dolazi na naša mjesta na kojima bdijemo za najkrhkije članove našega društva. Čašćenje relikvije je bilo jako dostojanstveno, svečano, okupio se veliki broj molitelja i osobiti je blagoslov kako inicijativi, našim volonterima i moliteljima tako i cijelom Splitu. Osjeća se posebna lakoća u molitvi dok je Papina relikvija s nama“, kazala je Marija Šošić, koordinatorica Inicijative za Dalmaciju.

Nakon čašćenja pred rodilištem relikvija je prenesena u katedralu sv. Dujma gdje je misno slavlje za sve sudionike inicijative, u kojem su sudjelovali i brojni vjernici koji su htjeli počastiti Papinu relikviju, predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. Pjevanje je predvodio župni zbor župe Solinskih mučenika. U propovijedi je mons. Vidović protumačio čitanje iz Knjige proroka Ezekiela u kojoj nevjerni puk svoju navodnu pravednost pretpostavlja Božjoj pravednosti. U takvom iskrivljenom shvaćanju vlastite moralnosti, danas ljudi vlastite grijehe, kao što je prekid života nerođenog djeteta, nastoje opravdati besmislenim formulacijama kao sto je sloboda izbora.

Osvrnuo se i na poražavajuću statistiku prema kojoj je u Hrvatskoj 2017. godine rođeno po prvi put manje od 37.000 djece (36.647), dok je 1950., kada standard sigurno nije bio bolji, rođeno 60.000 više (95.560). Podsjetio je kako je sv. Ivan Pavao II. bio na ovom mjestu u splitskoj katedrali prije 20 godina i izrekao riječi: "Ovdje povijest nije šutjela!" Podsjetio je na Papinu knjigu "Prijeći prag nade" u kojoj također progovara o potrebi zaštite nerođenog života i o pravu na život kao temeljnom ljudskom pravu. Ohrabrio je članove i podupiratelje inicijative "40 dana za život" riječima da tko moli i bori se za život, radi Božje djelo i pozvao ih je na ustrajnost. Nakon mise, brojni su se vjernici zadržali u molitvi pred relikvijom sv. Ivana Pavla II., što je još jednom pokazalo koliko je taj papa voljen i koliko mu se puk zahvalno, u molitvi i s ljubavlju utječe.