4. danonoćno čitanje Biblije na Sućidru

Od 12. do 17. ožujka, četvrtu godinu zaredom, u župi sv. Andrije u Splitu organizirano je danonoćno čitanje Biblije – biblijsko bdijenje pod geslom „Tko ima uši neka čuje“ (Mt 11,15).

Za tu župu na Sućidru to je posebno vrijeme, ne samo u korizmi, nego i tijekom cijele crkvene godine. Korizma još nije ni počela, a neki od župljana su pitali: kada se ove godine čita Biblija. Pripreme su bile, kao i obično, ozbiljne i temeljite. Tri tjedna prije početka čitanja župnik don Ivan Čotić pozvao je sve one koji se žele prijaviti za čitače ili dežurne za vrijeme danonoćno čitanje. Upis, prijava bili su, u nedjelju, dva tjedna prije početka čitanja. Prijavilo se 220 čitača i tridesetak vjernika za dežurstvo od 22 do 7 sati ujutro. Do početka čitanja za desetak vjernika, koji su se naknadno javili, nije više bilo termina. Dob čitača bila je raznolika, ali i velik broj mladih čitača koji su uglavnom čitali u kasnonoćnim ili ranojutarnjim terminima.

Geslo su odabrali dvoje mladih župljana, koji su dizajnirali natpis za magnet i šal koji su dobili svaki čitač i dežurni što će ih podsjećati na to milosno vrijeme u župi. Za vrijeme čitanja, iznad prezbiterija, visio je natpis: „4. danonoćno čitanje Biblije“ tako da je svatko onaj, tko je ušao u crkvu, mogao znati što se u crkvi događa. Uz ambon, s kojeg se čitalo, gorjela je uskrsna svijeća. Svaki čitač je prije početka čitanja izmolio blagoslovnu molitvu sv. Poliona za službu čitača. Kada netko upita koja je korist danonoćnog čitanja, župnik spremno odgovara: „Mislim da je tijekom ove četiri godine danonoćnog čitanja Biblije, stotina novih Biblija ‘ušla’ u obitelji na Sućidru“. Drugu godinu zaredom na posebnom stoliću bila je knjiga za upis dojmova, a ove godine upisalo se 120 čitača. Zanimljive su reakcije, molitve, zahvale. Jedan od čitača, Petar, napisao je: „Hvala ti Bože što sam bio dio slavlja tvoje žive Riječi u našoj župi. Hvala što nas okupljaš da budemo jedno. Ljubim te i zahvaljujem ti Oče na ovom milosnom daru.“