Održana Skupština Hrvatske udruge Benedikt

U utorak, 3. travnja u hotelu Park u Splitu bilo je živo i svečano. Hrvatska udruga Benedikt održala je svoju izvještajno-izbornu sjednicu Skupštine u dvorani ispunjenoj brojnim gostima, dragim prijateljima i mnoštvom svojih članova.

Ova svečanost je, kako i dolikuje,  započela nacionalnom himnom „Lijepa naša“ koju je iz srca otpjevala ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića, praćena glasovima publike. Ove simpatične dame su svojim izborom pjesama zagrijale publiku nekoliko puta tijekom prvog dijela programa, koji je bio namijenjen osim članovima i gostima večeri.

Predsjednik HUB-a Vide Popović u svojem prvom obraćanju zahvalio je svima  na iskazanom poštovanju, povjerenju i potpori Hrvatskoj udruzi Benedikt te je pozvao don Mladena Parlova, duhovnika i jednog od utemeljitelja Udruge, da molitvom označi radni početak svečanosti.

Don Mladenove riječi poslužile su kao predgovor molitvi, osvježile su pamćenje publike o nadama, željama i hrabrim planovima ove Udruge prije sedam godina kada je osnovana. Molitva koja je uslijedila bila je zahvalnost Stvoritelju za nadahnuće, pomoć i ustrajnost na putu „Ora et labora“, ideje vodilje sv. Benedikta, naslovnika Udruge.

Počašćeni dolaskom visokog gosta  dr. sc. Mira Kovača, predsjednika Odbora Hrvatskoga sabora za vanjsku politiku, koji je u predahu putovanja prema Zagrebu, želio izraziti podršku i  pohvale poticajnom i pozitivnom angažmanu Udruge, koja s pažnjom prati društvena i politička događanja i ne propušta uputiti kritiku političarima kada to zaslužuju. Naglasio je potrebu suvremenog društva za sličnim, vrijednim udrugama koje bi bile korektiv u društvu.  Zaželio je Hrvatskoj udruzi Benedikt dug život na temeljima koje njeguje od početka.

Ivica Bubić, predsjednik Udruge veterana 158. brigade i 6. domobranske pukovnije, iskreno je izrazio svoja razmišljanja i objasnio razloge privrženosti Hrvatskoj udruzi Benedikt, nazvavši je neumornim graditeljem pozitivnih smjernica u hrvatskom društvu.

Kao potvrda i odgovor  na izrečene riječi pohvale, uslijedio je prikaz slikom i riječju svih događanja i aktivnosti u organizaciji HUB-a tijekom prošle godine. Bio je to nevjerojatan broj od preko sedamdeset organiziranih i ostvarenih događanja i aktivnosti.

Predsjednik Vide Popović popratio je komentarom svaki događaj, ne propustivši pohvaliti svoje članove kao organizatore i sudionike u  programima. Publika je shvatila da izgovorene čestitke s govornice nisu bile samo izričaj pristojnosti već imaju pokriće u radu, trudu, pažnji i ljubavi članova ove Udruge. Redali su se pozdravi i čestitke uzvanika i gostiju, a Predsjednik im je uzvraćao biranim riječima. 

Izrazio je poštovanje Josipu Botteriju Diniju, Ratomiru Kliškiću i Ivici Luetiću, novinaru koji vjerno prati s poštovanjem i pažnjom sve aktivnosti Udruge. Poštovanje i čast,  jer su među nama i svojim radom povezani su s nama, uputio je Predsjednik Boženi Grgić čijim zalaganjem je crkvica sv. Trojice na Poljudu, starohrvatski baštinski spomenik, postala mjesto okupljana na molitvu i klanjanje. Poštovanje je upućeno Anti Jurišiću, voditelju Udruge Providnost – Iz tame u svjetlost, koja pruža pomoć i  vraća osmijeh posrnulima, te Ivanu Turudiću, predsjedniku Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije.

Posebna zahvalnost upućena je Mladenki Gruici, predsjednici KUU Sv. Kliment iz Sitnog Gornjeg. Ova vrijedna glumica i sjajna recitatorica u svojem je obraćanju slikovito opisala lijepu suradnju s HUB-om i neraskidive poveznice dviju udruga. Svoju temu osnažila je svima dobro poznatim  stihovima, ali glasom kako to samo Mladenka može: Tko na tvrdoj stini svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše…

I na kraju prvog dijela programa prigodnim riječima se obratio Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije. Predsjednik Popović zahvalio je Županu na podršci koju Županija pruža za najznačajnije aktivnosti Udruge te je dodao: „Ne smijemo zaboraviti bivšeg župana Zlatka Ževrnju koji je često pratio svojom nazočnošću naša događanja i pomagao financijski naše najzahtjevnije aktivnosti“. Župan je  u dužem govoru izazio zahvalnost HUB-u za otvorenost i dobronamjernost prema čovjeku i za čovjeka u društvu, ali i za čovjeka vjere i duha. U pratnji Župana bili su i njegovi suradnici Damir Gabrić i Ivan Baćak.

Drugi dio večeri zadržao je u dvorani članove Udruge jer je slijedio radni i izborni dio Skupštine prema utvrđenom dnevnom redu. U izabranom Radnom predsjedništvu uz predsjednika Vidu Popovića bili su: Silvana Dragun, Miljenko Marinić, Nikola Milanović i Radoslav Zaradić.

Predsjednica Nazornog odbora Margita Vučetić pročitala je financijsko izvješće HUB-a koje se odnosilo za razdoblje od 1. ožujka 2017. do 28. veljače 2018. Rashodi su, zbog radova preuređenja novog prostora, povećani, ali zadržani u okviru mogućih prihoda. Ova ravnoteža među njima se mogla ostvariti povećanim donacijama članova Udruge kao i donacijama ostalih donatora, naših prijatelja bez čije pomoći bi bio nezamisliv rad Udruge. Predsjednica Nazornog odbora izrazila je ponos na svoje kolege, članove koji su volonterski, bez naknade  dali veliki doprinos u radu preuređenja prostora i u svim ostalim aktivnostima Udruge. Predsjednik Popović je objasnio neke izmjene u Statutu HUB-a u cilju poboljšanja  rada i djelovanja, a one su  jednoglasno prihvaćene. Uslijedio je izbor predsjednika Udruge. Kao jedini kandidat jednoglasno je izabran dr. Vide Popović da i dalje bude na braniku HUB-a. Birani su i članovi Upravnog vijeća, Nazornog odbora i Savjetodavnog vijeća HUB-a.

Upravno vijeće, prema novom Statutu, povećao je broj članova, tako da sada ima osam članova. Novi članovi Upravnog odbora su: Nikola Milanović, Silvana Dragun, Margita Vučetić, Doris Grgurin, Marko Jukić, Miljenko Marinić i Petar Rubić.

U Nadzorni odbor izabrani su: Nedjeljko Tandara, Marija Nakić Alfirević i Željko Pleić.

U Savjetodavno vijeće izabrani su članovi: dr. sc. don Mladen Parlov, č.s. Dominika Grgat, dr. sc. Vini Rakić, mr. sc. Goranka Adam, akademski slikar Josip Botteri Dini, akademska kiparica Dijana Iva Sesartić, dr. Iva Jurić, Ante Lijić,  Mirko Lažeta, Mate Buljubašić i Ante Šiško.

Svečanost se nastavila uz prigodni domjenak u prostoru HUB-a u Dubrovačkoj ulici u Splitu.