Izlet nadbiskupa i njegovih suradnika u Gospić, Smiljan i Udbinu

Tradicionalni izlet djelatnika i suradnika ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije i njihovih obitelji ove je godine upriličen na području Gospićko-senjske biskupije. U petak, 20. travnja, predvođeni nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, izletnici su krenuli prvo prema Gospiću, gdje ih je u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije dočekao Gospićko- senjski biskup mons. Zdenko Križić. Zaželjevši im dobrodošlicu i podsjetivši kratko na povijest svoje mjesne crkve biskup Križić istaknuo je da crkva kojom on danas upravlja predstavlja „praunuku“ splitske metropolije. Zahvalivši na pozdravima nadbiskup Barišić započeo je misno slavlje u katedrali te u homiliji pozvao svoje suradnike na trajno obraćanje i suobličavanje Kristovom životu i nesebičnoj ljubavi posvjedočenoj na križu, jer svi mi često „ne vidimo, progonimo i ignoriramo Krista“. Božja ljubav, nastavio je nadbiskup, našu ljubav uzdiže i usklađuje sa svojom ljubavlju, a u pričesti mi postajemo srodnici s Bogom i s Njegovom ljubavlju koja nam pomaže otklanjati vlastitu sebičnost.

Nakon Gospića uslijedio je posjet Smiljanu i Memorijalnom centru „Nikola Tesla“. Bila je to prigoda za uživanje na čistom ličkom zraku i sunčanom proljetnom krajobrazu u mjestu u kojem je odrastao genijalac koji je čovječanstvo zadužio mnoštvom izuma, od kojih je primjena izmjenične struje u napajanju kućanstava električnom energijom onaj koji je najdalekosežnije promijenio suvremenu civilizaciju. Uz prigodu da čuju više o Teslinom životu izletnici su mogli pogledati i nekoliko dojmljivih demonstracija elektriciteta te pogledati dokumentarac u kojem je detaljno opisano djetinjstvo Nikole Tesle te su iznesena viđenja i obrazloženja naših poznatih stručnjaka o razvoju i zrenju tako osebujnog humaniste i znanstvenika.

Nakon ručka u Udbini uslijedio je posjet Crkvi hrvatskih mučenika u tom mjestu, gdje je nadbiskupa i njegove suradnike dočekao tamošnji župnik, velečasni Josip Šimatović. Podsjetivši da je nekoć Udbina bila sjedište Krbavske biskupije osnovane 1185. godine na Crkvenom saboru u Splitu i da je prvi biskup Matej imao zlatni križ krbavskih biskupa, jedan od najdragocjenijih sakralnih predmeta hrvatske crkvene baštine, velečasni Josip goste je upoznao s novijom poviješću izgradnje današnje crkve koja je ujedno i hrvatsko nacionalno svetište. Na tom se mjestu podsjećamo svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskog naroda do ostvarenja svoje države i slobode. Ideju za gradnju crkve dao je biskup Mile Bogović 2005. godine, a dovršena je 2010. godine. Danas ovdje godišnje dolazi čak pedesetak tisuća hodočasnika. Ispred crkve su spomen obilježja u kamenu koja podsjećaju na povijesna stradanja podnesena za slobodu Hrvatske, a ispod crkve se nalazi muzej hrvatskih mučenika koji su dali život za vjeru i Domovinu. Sama crkva se nalazi uz Krbavsko polje na kojem se odvila čuvena bitka u kojoj je   1493. godine nastradalo u borbi s Turcima više tisuća Hrvata.