Održana konferencija za medije povodom 34. Smotre folklora „Na Neretvu misečina pala"

U galeriji Gradskog kulturnog središta (GKS) u Metkoviću u utorak 15. svibnja održana je konferencija za medije povodom održavanja 34. Smotre folklora „Na Neretvu misečina pala". O programu Smotre govorili su umjetnički voditelj prof. Vidosav Bagur i tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović.

Program manifestacije počinje u četvrtak 17. svibnja izložbom skulptura Đure Zvonara pod naslovom Podravsko blago, te predstavljanjem cimbala kao nematerijalnog kulturnog dobra. Uz otvorenje izložbe nastupit će i dvoje unuka Đure Zvonara koji su svirači na cimbalu, što je korak naprijed, kako je kazao prof. Bagur da se to kulturno dobro, zaštiti. U petak 18. svibnja u 18.30 je svečano otvaranje Smotre na Trgu kralja Tomislava, a u 19.30 sati program se nastavlja u GKS-u nastupom folklornih skupina Dalmacije i gostiju, kao i u subotu. U plesnom dijelu programa nastupit će 40 folklornih skupina iz 11 županija. Osim Hrvatske sudjelovat će skupine iz Slovenije i BIH. U pjevačkom dijelu programa nastupit će 17 skupina. Ukupno će biti 1250 sudionika, različitih uzrasta. Od 27 skupina koje djeluju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nastupit će ih 20.

U subotu, 19. svibnja već šestu godinu u gradskom parku, s početkom u 10 sati bit će međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda - Eko Rural. Novost je što će biti programi i na otvorenom. Ovo je posljednji put da se Smotra održava po ovom modelu, naredne godine Smotra folklora bi se internacionalizirala te će i službeno biti Smotra Jadransko-jonske Europske regije. Smotra folklora „Na Neretvu misečina pala" završava u nedjelju 20. svibnja u 20 sati u crkvi svetog Ilije koncertom Marijanskih pučkih napjeva. Nastupit će 17 pjevačkih skupina, među kojima i dvije skupine iz Banovine koje će nastupiti i u folklornom dijelu programa. Ono na što sam posebno emocionalno vezan, dvije su skupine iz Banovine – Hrvatski Čuntić i Gornji Viduševac, dva sela koja su u domovinskom rat

u bila porušena do temelja,a njihove crkve, ne da su srušene, bile su zaorane, rekao je prof. Bagur. Novost je, što će na koncertu prvi put pjesmu Gospi od Zdravlja uz gitaru pjevati Splićanin Domagoj Mijić. Disperzija Smotre bit će u 11 sati i u subotu i nedjelju na Stradunu u Dubrovniku. Pokrovitelj Smotre je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, organizatori KUD Metković i GKS, a Smotru potpomažu Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko - Neretvanska županija i Grad Metković.