Susret sjemeništaraca u Travniku

Od subote, 29. travnja do ponedjeljka, 1. svibnja, održan je susret sjemeništaraca Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Nadbiskupskom sjemeništu "Petar Barbarić" u Travniku. Geslo ovogodišnjeg susreta sjemeništaraca nadahnuto je riječima sv. pape Ivana Pavla II. koje je izrekao za svoga prvog pastoralnog posjeta BiH 1997. godine u Sarajevu, a glase: „Zvanje je pustolovina koja se isplati živjeti do kraja...!"

Budući da je susret sjemeništa bio usko povezan sa susretom Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, sjemeništarci i odgojitelji juga Hrvatske (Zadar, Sinj i Split), zbog duljine i organizacije puta, odlučili su se vikend provesti u Travniku, a sjemeništarci kontinentalne Hrvatske (Zagreb I. i II.) spojili su ova dva iznimno važna susreta mladih te 1. svibnja okupili se u Travniku.

Subotnje popodne i nedjeljni program za sjemeništarce i odgojitelje Splita, Sinja i Zadra bio je vezan uz upoznavanje lika i djela Sluge Božjega Petra Barbarića, travničkoga sjemeništarca, koji je umro na glasu svetosti krajem 19. stoljeća i čiji se posmrtni ostatci nalaze u crkvi sv. Alojzije Gonzage u okviru Travničkog sjemeništa. Također, sjemeništarci su u danu pred službeni susret 1. svibnja, pohodili franjevačko sjemenište "Visoko", hodočastili su u Goražde Drinskim mučenicama te su se susreli s uzoritim kardinalom Vinom Puljićem, nadbiskupom i metropolitom Vrhbosanskim, u glavnome gradu BiH - Sarajevu. Nakon susreta Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 29. i 30. travnja, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te franjevački sjemeništarci sa Kaptola pridružili su se ovome susretu došavši u Travnik u kasnim večernjim satima istoga dana.

U ponedjeljak, 1. svibnja, na blagdan sv. Josip Radnika, susret sjemeništaraca započeo je svetom misom u crkvi Travničkoga sjemeništa koju je predvodio preč. Anto Meštrović, vrhbosanski kanonik u svojstvu posebnog izaslanika sarajevskoga nadbiskupa i kardinala Vinka Puljića za tu prigodu. U koncelebraciji sudjelovali su odgojitelji sjemeništarca iz Zagreba, Splita, Sinja i Zadra. Misno slavlje animirali su pjesmom i posluživanjem kod oltara travnički sjemeništarci. Nakon doručka uslijedilo je pojedinačno predstavljanje Sjemeništa te ždrijeb za popodnevni sportski program. U 11 sati sjemeništarci Nadbiskupskog sjemeništa "Petar Barbarić" iz Travnika podarili su nazočnima kazališnu predstavu kojom su pokušali prezentirati život sjemeništa od njegova osnutka 1882. godine pa sve do današnjih dana.

Sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu osvojili su prva mjesta u nogometu, košarci i šahu, a treće mjesto u stolnom tenisu. U 16 sati odgojitelji sjemeništa Crkve u Hrvata održali su svoj redoviti godišnji susret koji je u sebi objedinjavao 3 točke dnevnoga reda. U prvoj točki promišljali su analizirajući susrete do sada te kako uključiti ostala "mala sjemeništa" u ovakav tip susreta. U drugoj točki dogovoreno je da idući susret 2018. godine bude u Splitu. Posljednja točka susreta temeljila se na osmišljavanju materijala o duhovnom pozivu koji bi prvenstveno bio namijenjen za osnovnoškolce i ministrante te je predložen susret odgojitelja "malih sjemeništa" na razini HBK-a krajem osmoga mjeseca ove godine.

Na susretu su sudjelovali odgojitelji: fra Ivan Udovičić, fra Nedjeljko Jukić i fra Stipe šušnjara (Sinj); don Jure Bjeliš, don Vedran Torić i don Mato Brečić (Split); don Ante Dražina (Zadar); preč. Matija Pavlaković, vlč. Ivan Grbešić, vlč. Josip Đurin i vlč. Goran Bužak (Zagreb); fra Danijel Patafta (Zagreb - Kaptol 9); don Željko Marić, vlč. Đuro Arlović, don Pavo Šekerija i vlč. Damjan Soldo (Travnik). Nakon sporta i radnog susreta odgojitelja, uslijedila je svibanjska pobožnost koju su predvodili predstavnici sjemeništaraca, a tijekom pobožnosti bila je i prilika za sakrament svete ispovijedi.

Nakon pbožnosti, ispred Travničkoga sjemeništa, fotografijom su ovjekovječili ovaj susret u kojem je sudjelovalo oko stotinjak sjemeništaraca Crkve u Hrvata te njihovih odgojitelja. Nakon večere i podijele nagrada najboljima, uputili su se prema svojim odredištima zahvalni Gospodinu na lijepom zajedništvu te s molitvenom preporukom da Sluga Božji Petar Barbarić, vrsni sjemeništarac, što prije bude proglašen blaženikom Svete Crkve.