Misa zahvalnica za kraj odgojne godine u bogosloviji u Splitu

Bogoslovi i odgojitelji Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu slavili su „Te deum“ - misu zahvalnicu za proteklu akademsku i odgojnu godinu u petak, 30. lipnja. Misu je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u zajedništvu s pastoralnim vikarom mons. Nediljkom Antom Ančićem, rektorom CBS-a don Borisom Vidovićem, vicerektorom don Marijom Buljevićem i duhovnikom don Edvardom Pundom.

„Godina je bila duga, dinamična i neizvjesna, ali je sigurno da ju je Gospodin vodio jer je on onaj koji se ne povlači, koji ostaje vjeran savezu s nama. Mi smo možda zakazali u duhovnom i intelektualnom životu te u svojim odnosima, ali on je onaj koji oprašta. Stoga u ovu misu zahvalnicu unesimo primljeno dobro svakoga dana protekle godine te ga molimo da nam oprosti naše grijehe i dobro koje smo propustili učiniti“, kazao je nadbiskup na početku misnoga slavlja.

Svoju je propovijed započeo riječima sv. Augustina: „Novi se Zavjet u Starome skriva, a Stari se u Novom otkriva.“ U tom je svjetlu govorio o Isusovim riječima koje imaju snagu ostvariti to što govore te o djelima opraštanja i ozdravljenja. Isus grešnoga i bolesnoga želi ozdraviti i vratiti mu dostojanstven život. Kao što je gubavac iz biblijskoga teksta imao želju ozdraviti te je imao povjerenje u Gospodina da on to može učiniti, tako traži i od nas želju i povjerenje. Čovjek bez želje i volje je mrtav, bez motivacije. Stoga je Gospodin u onima koje je susretao često htio probuditi volju jer njegova je želja da budemo zdravi, cjeloviti, optimistični, kreativni, da ostvarujemo svoje sposobnosti, naglasio je nadbiskup te dodao: „Isus je u gubavcu dodirnuo ono nedodirljivo, ono što se nije smjelo dirati (guba), kako bi ga izliječio. Dodirnuo ga je svojim milosrđem i ljubavlju. Samo ono što nas iznutra dotakne mijenja naš život, a to je ljubav. Zato je najvažnije ne ljubiti Gospodina, nego mu dopustiti da On nas ljubi jer onda se sve mijenja i onda On preko nas ljubi druge.“ Upozorio je da danas ima druge vrste gube koje nismo svjesni poput izolacije, udaljavanja jednih od drugih, predrasuda, osuđivanja, etiketiranja te da se od nje možemo izliječiti jedino ljubavlju. Euharistijsko slavlje završilo je himnom "Tebe Boga hvalimo".

Fotogalerija: Roko Kaštelan