Stručni skup permanentnog obrazovanja mlađih svećenika Splitske metropolije

Na padinama planine Čvrsnice, u sklopu Parka prirode „Blidinje“ u Bosni i Hercegovini, od 3. do 6. srpnja 2017. god. održan je stručni skup permanentnog obrazovanja mlađih svećenika Splitske metropolije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Mlađi svećenici zaređeni u posljednjih deset godina bili su smješteni u nedavno izgrađenoj Kući molitve pored franjevačkog samostana i crkve sv. Ilije u Masnoj Luci. Na stručnom skupu su sudjelovali i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, provincijal fra Joško Kodžoman, generalni vikari, mons. Miroslav Vidović iz Splita i mons. Marinko Mlakić iz Šibenika, te pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko Ante Ančić koji je bio i koordinator susreta. Sudjelovalo je 32 mlađih svećenika, i to: 16 iz Splitsko-makarske nadbiskupije, petorica iz Dubrovačke biskupije, dvojice iz Kotorske, trojica iz Šibenske biskupije te šestorica svećenika iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Prvo je predavanje bilo na temu: „Župna kateheza. Kako je danas provoditi?“. U prvom je dijelu izlaganje imao mr. don Pavao Gospodnetić, svećenik Hvarske biskupije. Na vrlo pristupačan i blizak način problematizirao je današnje društvo koje je sve manje religiozno socijalizirano, dok je župna kateheza u mnogim krajevima ostala na onoj razini kad su djeca potjecala iz kršćanskih obitelji u kojima su odmalena bili odgajani u kršćanskom duhu. Don Pavao je istakao da načini na koje se župna kateheza najčešće provodi nisu više učinkoviti te je potrebno vratiti se korijenima, odnosno „kerigmi“ – prvom navještaju, a posebni naglasak staviti na vlastiti primjer koji govori više od riječi. Drugi dio jutarnjeg predavanja održao je don Stipan Šurlin, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, župnik u Kaštel Lukšiću i dekan Kaštelanskog dekanata. Svoje je izlaganje usmjerio na tri glavne točke: svećenik koji katehizira, vjeroučenici koji slušaju i sadržaj koji se predaje. Sva tri elementa moraju biti u suglasju kako bi navještaj došao do slušatelja i urodio plodom. Iz svoga bogatog pastoralnog iskustva don Stipan je potakao nazočne svećenike da još više rade s roditeljima i odraslima budući da su oni prvi navjestitelji vjere svojoj djeci, a ukoliko nisu, da to postanu. Naveo je i još nekoliko vrlo konkretnih pastoralnih aktivnosti koje mogu pripomoći u ovom pothvatu. Nakon predavanja uslijedila je plodna rasprava o zadanoj temi.

Poslijepodnevno predavanje na temu „Karizmatski darovi u životu i poslanju Crkve. Kako crkvene pokrete i zajednice uključiti u župni pastoral?“ održao je mr. don Ivica Pervan, svećenik Dubrovačke biskupije. Predstavio je dokument/pismo biskupima „Iuvenescit Ecclesia“ koje baš govori o ovoj danas vrlo aktualnoj temi u crkvenom životu. Govoreći o karizmama – izvanrednim darovima – don Ivica je naglasio da su karizme uvijek u službi zajednice, Crkve, a nikada nisu svrha samima sebi ili samo na službi pojedincima. Crkva može ići naprijed i pomlađivati se jedino ako u njoj postoje i karizmatski darovi i hijerarhijsko ustrojstvo koje će te karizme tumačiti. I hijerarhija i karizma moraju biti istobitne kako bi Crkva donosila plod. Po završetku predavanja među slušateljima se razvila vrlo živa diskusija i razmjena iskustva o karizmama i nekim problemima koji se u Crkvi javljaju na tom području. Potom je euharistijsko slavlje u obližnjoj crkvi sv. Ilije predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Drugoga je dana zanimljivo predavanje održao mr. don Božo Plazibat, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i župnik na Visokoj u Splitu. Tema je bila: „Duhovna i tjelesna higijena svećenika“. Govoreći o odnosu čovjeka i Boga, istaknuo je da je čovjek osoba baš po odnosu s drugima, a osobito s Bogom, koji je prvi i pravi primjer higijene. Govoreći o duhovnoj higijeni, don Božo je citirao papu Franju koji je rekao da riječ bez primjera nema puno vrijednosti. Postoje, nažalost, svećenici koji jedno govore, a drugo čine. Tu podvojenost, koja je posljedica narušenih čovjekovih odnosa s Bogom, Bog može izliječiti. Činjenica je da osjećaji imaju moć nad čovjekom, ali on ipak može utjecati na svoje emocije. U govoru o svećenikovoj tjelesnoj higijeni, predavač je naveo niz konkretnih primjera i iz vlastitog župničkog iskustva koji mogu biti od koristi svećenicima u župnom pastoralu.

Običaj je da drugoga dana susreta okupljeni svećenici pođu na zajednički izlet i slavlje svete mise u jednu župu u bližoj okolici. Ove je godine to bila župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju, po stanovništvu najmlađoj općini u Bosni i Hercegovini. Prije dolaska u Posušje, svećenici su posjetili i grob opjevane Dive Grabovčeve, kršćanke i hrvatske mučenice iz 17. stoljeća. Na njezinom je grobu na Vran planini kipar Kuzma Kovačić izradio spomenik iz bronce. Sudionici izleta su također putem posjetili i nekropolu stećaka.

Na dolasku u Posušje srdačnu dobrodošlicu u ime župe uputio je fra Milan Lončar koji je sa svojim suradnicima, okupljenima pokazao mnoge znamenitosti toga gradića u neposrednoj blizini hrvatske granice. Sveta misa, koju je predvodio nadbiskup Barišić, slavljena je u kripti nove župne crkve, koja je trenutno u izgradnji. U svojoj propovijedi nadbiskup je pozvao vjernike da nasljeduju primjer svetoga Ćirila i Metoda, slavenskih apostola koji su, donijevši novo pismo, izgrađivali i kulturu naroda, ne samo riječima nego više svojim osobnim primjerom i djelovanjem. Nakon misnoga slavlja, svećenici su razgledali gradilište nove župne crkve i stalni postav muzeja „U kući Oca mojega“ s vrijednim zbirkama arheološke i etnološke baštine. Potom su svi okupljeni nastavili druženje za bratskim stolom u obližnjem restoranu.

Euharistijsko slavlje posljednjega dana susreta predslavio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Zadnje predavanje ovogodišnjega stručnog skupa održao je mr. don Lovre Šola, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i župnik u Kaštel Starom. Tema je bila „Pripreme za slavlje sakramenata osobito euharistije – iskustva i sugestije.“ U prvomu je dijelu don Lovre naveo niz primjera proroka i drugih biblijskih likova koje je Bog čistio i pripremao da mognu ljudima navijestiti Njegovu riječ. Ali, u Novom zavjetu Bog se približio svakom čovjeku u svome sinu Isusu Kristu po Duhu Svetom. Sakramenti, a osobito Euharistija, su Božji darovi koji se događaju po svećenikovim rukama i riječima. Sakramente je moguće slaviti na pravi način samo ukoliko sam slavitelj „upoznaje“ Boga i to kroz svakodnevnu osobnu molitvu i meditaciju, redovitu ispovijed i svetu misu, uvijek pritom pazeći na poniznost i malenost.

Nakon predavanja i rasprave, završnu su riječ uputili provincijal fra Joško Kodžoman, biskupi mons. Tomislav Rogić i mons. Mate Uzinić, pastoralni vikar dr. Ančić te upravitelj Kuće molitve fra Petar Krasić.

Stručni skup zaključio je nadbiskup mons. Marin Barišić potaknuvši svećenike da nove spoznaje i iskustva koja su stekli pokušaju primijeniti u svojim zajednicama. Zahvalio je predavačima, organizatoru susreta pastoralnom vikaru dr. Nediljku Anti Ančiću te fra Petru na ljubaznom i ugodnom gostoprimstvu u Kući molitve u Masnoj Luci na Blidinju.