Mladomisnici položili jurisdikcijski ispit i dobili ovlast trajnog ispovijedanja

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 11. srpnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu četvoricu novozaređenih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Reda bosonogih karmelićana: don Gabrijela Kambera, don Luku Stipinovića, fra Maria Lemu i o. Vedrana Pavlića. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović te profesori i mentori ispitanika fra Šimun Bilokapić i fra Ivica Jurić.

Uz srdačnu dobrodošlicu na početku susreta nadbiskup Barišić je mladomisnicima čestitao na sakramentu svećeničkog ređenja kazavši da mogu biti ponosni i zahvalni Bogu što ih je posvetio da mogu biti djelitelji Božjega oproštenja i milosrđa. Podsjetio ih je na molitvu Gospodinu i Majci Mariji da prate cijelo njihovo djelovanje i da svaka njihova radnja s molitvom započne i završi. "Krist vas želi vidjeti kako nositelje njegova mira i pomirenja. Netko reče da nije nebo poslije smrti nego poslije krštenja. Čovjek, koji drži do mira i sposoban je drugome oprostiti te pružiti ruku pomirenja, unosi nebo u naše prostore. A to bi trebalo biti tipično za svećenika, koji je produžena Kristova ruka na ritmu milosrdnoga srca Božjega i na frekvenciji milosrdne Božje ljubavi", istaknuo je nadbiskup. Potaknuo je mladomisnike da budu svjesni svoje malenosti u ograničenosti i grešnosti ali i veličine u zadaći koja im je povjerena ohrabrivši ih da uistinu budu znak novosti i Božje blizine onima kojima su poslani.

Generalni vikar i mentori obavili su s novozaređenim svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela svoje mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti trajnog ispovijedanja te im obznanila da su uspješno položili. Mons. Barišić je potom mladomisnicima podijelio prve dekrete o pastoralnoj službi kao i trajnu ovlast za ispovijedanje. Službu nadbiskupovog tajnika i dalje će vršiti don Gabrijel Kamber, a don Luka Stipinović imenovan je župnim vikarom na splitskoj Visokoj. O. Vedran Pavlić poslan je na studij u Graz, a fra Mario Lemo za župnog vikara u Knin. Susret je završio zajedničkim ručkom.