Zlatna misa mons. Pavla Banića u Makarskoj

Izuzetno je svečano bilo proteklog vikenda u Makarskom dekanatu, kao i u konkatedralnoj župi Sv. Marka evanđeliste u Makarskoj, kada je upriličena proslava zaista rijetkog jubileja u prostorima makarske sustolnice, u kojem su bile povlaštene sudjelovati sve prisutne generacije makarskih vjernika, župljana i njihovih gostiju.

Svečani program proslave 50. godišnjice „mlade mise“ makarskog župnika, mons. Pavla Banića, započeo je u subotu, 15. srpnja, bogoslužjem večernje mise, nakon koje je upriličen svečani program posvećen slavljeniku, mons. Pavlu Baniću. Pod ravnanjem č.s. Kristijane Ajduković i uz orguljsku pratnju Umberta Kostanića, u programu su sudjelovali: Veliki konkatedralni župni zbor Sv. Marka evanđeliste iz Makarske, Mali župni zbor Markovi slavuji te pjesnik i recitator Vojo Malešević.

Nakon programa, župniku slavljeniku, uručeni su prigodni darovi župljana, konkatedralnog zbora, te crkvenih zajednica, Neokatekumenskog puta i Zajednice Duha svetoga, na kojima je, nadahnutim riječima, skromni župnik zahvalio prisutnima u prepunoj konkatedrali Sv. Marka. Nakon prigodnog programa, unatoč buri, na šimatorju ispred katedrale, upriličen je domjenak za sve prisutne, kao i za makarske goste, a koji su pripremile vrijedne domaćice iz župe Sv. Marka i članice gore spomenutih zborova i crkvenih zajednica.

Glavno slavlje proslave 50. godišnjice „mlade mise“ prečasnog monsinjora Pavla Banića, župnika konkatedralne župe Sv. Marka evanđeliste u Makarskoj, dekana Makarskog dekanata i kanonika Prvostolnog metropolitanskog kaptola u Splitu, upriličeno je u nedjelju 16. srpnja, svečanom koncelebriranom misom, održanom s početkom u 10.00 sati u konkatedrali Sv. Marka evanđeliste u Makarskoj. Euharistijsko slavlje je predvodio preuzvišeni mons. dr. Jure Bogdan, biskup Vojnog ordinarijat u RH, uz supredvoditelje, zlatomisnika mons. Pavla Banića i don Marijana Šiška, uz koncelebraciju svećenika Makarskog dekanata i ostalih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadahnutim dužim govorom, preuzvišeni biskup mons. dr. Jure Bogdan, osvrnuo se na teške, ali i radosne trenutke slavljenika u njegovom svećeničkom pedesetogodišnjem putu, uputivši mu najbolje želje u nastavku njegova svećeničkog života i rada.

Nakon prinosa darova župljana i završetka svečanog euharistijskog slavlja, zahvalnim riječima slavljeniku su se obratili: u ime obitelji unuka pokojnog slavljenikova brata Issa Marinković, u ime župljana župe Sv. Marka evanđeliste gospođa Radojka Divić, u ime osobno i u ime svih župskih vikara koji su surađivali u župi sa slavljenikom, današnji župski vikar don Ante Kelava, te u ime Grada Makarske i svih građana, gradonačelnik Jure Brkan, koji je i prenio telegramsku čestitku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića slavljeniku.

Svim čestitarima i župljanima, na kraju se obratio i sam slavljenik, mons. Pavao Banić. Nakon završetka svečanog misnog slavlja, na stubama katedrale, upriličena je i zajednička spomendanska fotografija svih sudionika slavlja i župljana, nakon čega je uslijedio zajednički ručak u velikoj sali DVD Makarska.

Monsinjor Pavao Banić, rođen je 21. svibnja 1943. godine u selu Palača kod Vinkovaca, a zaređen je za svećenika na blagdan Sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1967. godine u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu, zajedno sa još osmoricom kolega svećenika, od kojih je jedan, don Filip Pavić, sudjelovao u nedjeljnom slavlju. Mladu misu je mons. Pavao Banić održao 16. srpnja 1967. godine u svojoj domicilnoj župi Dolac Donji, u Poljičkoj republici, u omiškom zaleđu.