Trilj: Sedmorica svećenika proslavili srebrni jubilej svećenstva

Sedmorica svećenika Splitske metropolije (don Mirko Bitunjac, don Zrinko Brković, don Šimun Doljanin, don Josip Dukić, mons. Ante Jozić, don Tonči Matulić i don Josip Mužić) proslavili su srebrni jubilej, odnosno 25 godina svećeničkog služenja Bogu i narodu u subotu, 22. srpnja u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Trilju misnim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Riječ pozdrava na početku mise uputio je župnik don Stipe Ljubas. Čestitavši jubilarcima na hrabrosti, ustrajnosti i svjedočanstvu izrazio je nadu da će i ova proslava svećeničkih jubileja biti poticaj za nova duhovna zvanja. Čestitkama se pridružio i nadbiskup naglasivši da prije 25 godina svoje mlade mise nisu mogli proslaviti u pravom veselju zbog neizvjesnosti u kojoj se nalazila njihova domovina, ali da su svih ovih godina sa zahvalnošću slavili dar svećeništva koji im je Gospodin udijelio.

U propovijedi je nadbiskup govorio o daru i ulozi svećenika u Crkvi. U tom je surječju kazao kako je Gospodin velik i da nadilazi naš um, ali da svakodnevno moramo rasti u spoznavanju i razaznavanju Njegova glasa u našem srcu.

„Svi nešto tražimo u životu. U tom traženju zaustavimo se često kod malih ili pak pogrešnih stvari. Tada Gospodin i nas pita: 'Što, tražiš? S kim razgovaraš? Koliko kruhova imaš? Čime raspolažeš? Možeš li piti kalež koji ja pijem? Ljubiš li me? To pita jer nas želi zadržati u svom prijateljstvu i razgovoru zato što ima povjerenje u nas i htio bi da rastemo a ne da se zatvorimo u sebe. Jer svećenik je dar za druge. Zato kažemo da je ovo slavlje naše župe, biskupije i Crkve“, istaknuo je nadbiskup Barišić. U nastavku propovijedi potaknuo je svećenike na poniznost kazavši: „Recimo mu: 'Dođi i smiluj se Gospodine, ne mogu bez tebe.' Gospodin želi da i mi njega ljubimo ali ne proračunato. Prvo trebamo dopustiti njemu da on nas ljubi jer tek tada mogu vidjeti drugoga u njegovoj potrebi. A to znači biti svećenik.“

Govoreći nadalje o poslanju svećenika naglasio je da svećenik mora dostojno naviještati Božju riječ. „Gospodin nam je dao svoju riječ, koja naviješta Božji plan i njegovu misao. Najgore je kada smo siti svega pa je ne možemo primiti. Stoga posebno vidimo kako je važno da mi župnik ukusno skuha i servira Riječ Božju. Kad navijesti evanđelje svećenik ga poljubi. To znači da stoji iza tih riječi“, kazao je mons. Barišić. Podsjetio je da vjeru nosimo u glinenim posudama, da je ona Božji dar, ali i dar naših roditelja, djedova i baka istaknuvši da je svećenik čovjek zajednice i zajedništva jer je duhovski proizvod. Pozvao je jubilarce da dar svećeništva i dalje shvaćaju u odgovornosti poziva i poslanja povezani s Izvorom, našim spasiteljem Isusom Kristom.

Uime jubilaraca riječ zahvale uputio je mons. Ante Jozić, voditelj studijske misije Svete Stolice u Hong Kongu, te je nadbiskupu uručio prigodni dar. Mons. Barišić je pohvalio jubilarce kao uspješan i plodan naraštaj, objasnivši da vrše različite važne crkvene službe te im je poručio: „Možete se ponekad osjećati umorno ali nikad suvišno.“