Splitski sjemeništarci u Dubrovniku

Splitski sjemeništarci su sa svojim odgojiteljima od 21. do 23. srpnja boravili u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Bila je to prilika usred ljetnih praznika kroz molitvu i bratsko druženje ojačati svoje mladenačke odluke u nastojanju krjeposnoga življenja.

Tako je prvog dana susreta upriličena duhovna obnova koju su vodili ravnatelj Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš, prefekt don Vedran Torić i duhovnik don Mato Brečić. Budući da sredinom kolovoza don Jure preuzima novu službu, na kraju je svete mise zahvalio svojim suradnicima i sjemeništarcima na dvogodišnjem suživotu u sjemenišnoj zajednici. Ohrabrio je sjemeništarce da ustraju u pozivu na koji ih Gospodin zove te ih potaknuo da vrijeme u sjemeništu bude za njih vrijeme otkrivanja i umnažanja povjerenih im talenata. 

Dubrovnik je riznica hrvatske kulture, stoga su sjemeništarci drugi dan svojega boravka u „hrvatskome biseru“ upotpunili obilaskom i razgledavanjem povijesnih znamenitosti i sakralnih objekata kojima Dubrovnik oblikuje. Ni vrućine ni brojni turisti nisu ih omeli u prisjećanju naučenoga gradiva o važnim povijesnim događajima te o dubrovačkim književnicima i znanstvenicima koji su pridonijeli razvoju hrvatskog nacionalnog identiteta (istina, neki će još morati utvrditi gradivo). Subotnje poslijepodne proveli su uživajući u „morskim radostima“ na otoku Lokrumu, na kojemu je prema legendi spas od brodoloma našao Rikard I. Lavljeg Srca vraćajući se 1192. godine s križarskog pohoda. U nedjelju su sudjelovali na župnoj svetoj misli u dubrovačkoj katedrali koju je predvodio ravnatelj Bjeliš.

Nemoguće je ne zahvaliti biskupu Mati Uziniću, rektoru Biskupskoga sjemeništa Marinu Lučiću i njegovim djelatnicima te dubrovačkim sjemeništarcima Petru Markiću i Mariju Tošiću na velikodušnosti, susretljivosti, gostoprimstvu i spremnosti da u svakom trenutku boravak u Dubrovniku učine nezaboravnim i potpunim.  Na povratku u Split splitski su sjemeništarci posjetlili Opuzen gdje ih je radosno primio don Hrvoje Dragun, župnik Župe svetoga Stjepana prvomučnenika. Don Hrvoje im je pokazao župnu crkvu te upoznao s poviješću i sadašnjošću župe i grada Opuzena. Dobro se raspoloženje nastavilo vožnjom prema Splitu uz razgovor, pjesmu i molitvu.