Franjevački bogoslovi proslavili sv. Franju na Trsteniku u Splitu

Na blagdan serafskog oca sv. Franje 4. listopada, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman predvodio je svečano misno slavlje u klerikatu o. Ante Antića u Splitu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Ujedinjavanjem Teologije u Splitu i Franjevačke visoke teološke škole iz Makarske u jedinstveni Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, franjevački bogoslovi sa svojim odgojiteljima i profesorima preselili su u Split.

Tradicionalno na blagdan sv. Franje splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodi misno slavlje za bogoslove i odgojitelje splitske franjevačke provincije koji blagdan svoga utemeljitelja, osmu godinu za redom, slave zajedno s bogoslovima i odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Budući da je nadbiskup bio spriječen doći njegove pozdrave prenio je provincijal Kodžoman, koji je ujedno i čestitao imendan svima koji ga slave.

U svojoj je propovijedi provincijal govorio o liku i djelu sv. Franje koji je bio „najjasniji znak Božje ljubavi“, o pravim kršćanskim vrednotama, o teškim prilikama koje su obilježile doba sv. Franje te o suvremenim kušnjama i napastima kojima je izložen postmoderni čovjek, osobito onaj koji poput sv. Franje želi autentično slijediti Isusa Krista. „Sv. Franjo je doslovno shvatio Božji glas i krenuo obnoviti crkvicu sv. Damjana. Međutim, s vremenom je shvatio svoju pravu misiju i razmjere duhovne krize Crkve toga vremena. Siromaštvo je bilo veliko te je usmjeravao svoju braću da služe najpotrebnijima. Rastući u ljubavi prema Bogu te u spoznaji i mudrosti ispunjen Duhom Božjim ono što je bilo - ljudski gledano - nemoguće, za njega je s Božjom pomoću bilo moguće“, naglasio je provincijal.

Govoreći o suvremenim prilikama u hrvatskom društvu osvrnuo se na franjevačku karizmu danas te se upitao djeluju li dovoljno prepoznatljivo? „Bog nas kuša i provocira potičući nas da premislimo načine našega djelovanja danas. Nalazimo se u franjevačkom klerikatu na Trsteniku koje je uistinu velebno zdanje koje služi nekoj svrsi. Ono je mjesto života i molitve nas franjevaca; mjesto okupljanja studenata i brojnih vjernika, prihvatilište za brojne ljude koji su na proputovanju kroz naš grad. Ono ima višestruku i socijalnu funkciju. No pitamo se je li to dovoljno? Bi li naša kuća mogla otvoriti još više i šire vrata siromašnima kojih ne manjka u Splitu?“, upitao je provincijal Kodžoman te dodao: Sv. Franjo nam je dao primjer kako živjeti ljubav i Evanđelje, kako biti odlučan i ne uzlaziti u kompromise, kako oslonjen na Božju providnost širiti dobrotu. Prostora za napredovanje ima i svi možemo napraviti korak naprijed u tom pogledu. Potaknuo je sve na hrabrost, dosljednije i iskrenije služenje Bogu i ljudima.

Riječ zahvale odgojiteljima i bogoslovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa te svima nazočnima uputio je gvardijan kuće fra Domagoj Runje. Nakon misnoga slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili su druženje.